Как се правят Фейк Нюз и се Създават ферми за Тролове!

Вече повече от година всякакви прогресивно истерични и параноични хора по медии, тинк-танкове, компании и политически структури в САЩ очакват специалният прокурор Робърт Мюлър да се спусне на сцената като Deus ex mаchina и зрелищно да премести Доналд Тръмп от Белия дом в затвора. Те треперят и тръпнат в очакване как всеки момент Мюлър и неговият екип ще разкрият, че Тръмп е бил в съглашение с руснаците и само благодарение на Кремъл е откраднал победата от Хилъри Клинтън. Тръмп, крещят фалцетно те, е расистка, ксенофобска и оранжева марионетка на Путин. Всеки миг, в който той продължава да е президент само удължава агонията на смъртно ранената демокрация на САЩ, пищят всевъзможни продавачи на конспирации и контразнание.

Е, последното развитие на „руското разследване“ на Мюлър допълнително огорчи тези люде, мариновани в сурова омраза към Тръмп и избирателите му. Фантазиите за метафорична, институционална, че и физическа дефенестрация на The Donald все повече приличат на лудешките и маниашки бълнувания посред бял ден, каквито всъщност са.

Разследването, което трябваше да докаже, че руснаците са подменили вота на американските избиратели с грандиозна и всеобхватна конспирация, в която през цялото време е участвал и Тръмп, излезе с анемично и в известен смисъл комично обвинение срещу 13 руски граждани и 3 руски компании. Според екипа на Мюлър те са участвали в кампания за дискредитиране на демократичния процес, опити за намеса в изборите на САЩ, измама и всяване на разделение сред американските граждани. Те са оперирали с руски тролове и интернет ботове, фейсбук и туитър реклами и публикации, фалшиви митинги, агитация и пропаганда. Като център и основен производител на атаките се посочва компанията от Санкт Петербург Internet Research Agency, наричана жаргонно  „ферма за тролове“  и „фабрика за тролове“. Уау! Какви брутални разкрития – руски тролове са се държали палаво в Интернет. Шок и ужас! Светът никога вече няма да бъде същия!

В обвинението се казва, че нито един американски гражданин не е участвал съзнателно в руската кампания. Още по-важно – посочва се, че резултатът от президентските избори в края на 2016-а по никакъв начин не е бил повлиян от действията на обвинените хора и компании.

Доналд Тръмп веднага реши да грабне своя Туитър мегафон и да заяви за пореден път, че разследването е лов на вещици и вече е ясно, че той и кампанията му не са сторили нищо лошо или незаконно. В продължение на два дни той периодично изразяваше в социалната мрежа своя гняв от обстоятелството, че медии и политически опоненти продължават да поставят под съмнение неговата легитимност. Тръмп засили словесните атаки срещу ФБР, по чийто върхове той съзира архитектите на клеветническата кампания срещу себе си.

А самото ФБР се озова в извънредно неприятна ситуация. Те усетиха жегата зад ъгъла още преди седмици, когато Конгресът разсекрети доклада на председателя на комисията по разузнаване към Камарата на представителите Дейвид Нунес. От него стана ясно, че във възлови моменти ФБР е действало като политически актьор в полза на Хилъри Клинтън и срещу Доналд Тръмп по време на кампанията от 2016-а. Прожекторът на публичния интерес се обърна към къщата на ФБР.  Осветяването на неправомерни действия и ярък анти-Тръмп сантимент сред ключови служители доведе до имиджова криза за бюрото. Сега вече ФБР не просто се опитва да разкрие заговор и политически скандал. Самото бюро се оказа участник в заговор и политически скандал. Тръмп и републиканците в Конгреса преминаха в контра-атака и засилиха своя институционален натиск над враговете си във ФБР. Ляво-либералните медии заеха страната на федералното бюро, най-вече защото не искат по никакъв начин да помогнат на Тръмп и републиканското мнозинство в Конгреса.

Но никой не беше в състояние да извади репутацията на ФБР от калта на следващия скандал. Дни след като 19-годишният Николас Крус застреля 17 човека от бившата си гимназия във Флорида на 14 янури стана ясно, че ФБР поне на два пъти са били предупреждавани за него. Те са били наясно, че още през 2016-а психически нестабилният и агресивно проявил се в миналото младеж е казал, че ще стане масов убиец. Но са го игнорирали.

Тръмп използва това, за да затегне примката около бюрото и написа в Туитър, че ФБР са пропуснали многобройните сигнали за стрелеца от Флорида и вместо да опазят невинните ученици от масовия убиец, те са си губили времето с измисленото „съглашателство с руснаците“.

Коментатори от различни медии призоваха директорът на бюрото Кристофър Рей да си подаде оставката. Реномето на ФБР е в канавката и особено това на началниците. Това развитие на събитията е лошо за анти-Тръмп фракцията от американското общество защото тези хора разчитаха най-много на ФБР да поставят основите на процеса по премахване на президента. Сега тяхното оръжие заяде сериозно.

Не помага много и рехавото обвинение на специалния прокурор по разследването за руската намеса в американските избори Робърт Мюлър срещу троловете. Мюлър, който е бил директор на ФБР от 2001-а до 2013-а година, беше фигура на надеждата за унищожаване на Доналд Тръмп. Той беше човекът с копието, рицарят на възмездието срещу вулгарния оранжев милиардер. Образът на Мюлър също пострада от разкритията за политизирането на ФБР.

А сега  детайлите от обвинителния акт разкриват една комична картина, която още по-силно изпуска въздуха от балона за „руската конспирация“ и „заговора с щаба на Тръмп“. Трябва да се отбележи, че разследването продължава, но все по-малко хора са склонни да взимат насериозно бомбастичните твърдения за „хакнати“ избори и подменен вот.

Обвинението срещу троловете рисува различна картина и не подкрепя разказа за мащабната,  координирана и консолидирана подкрепа на Кремъл за Тръмп срещу Хилъри. Става ясно, че кампанията за намеса в политическия процес започва през 2014-а, когато милиардерът от Ню Йорк още не в играта. По-късно троловете не са полагали кохерентни усилия да подкрепят Тръмп, а по-скоро са работили за раздора и разделението на електората. Една от идеите е била да се внуши съмнение относно целия демократичен процес на САЩ. Имало е пропаганда срещу Хилъри, Марко Рубио, Тед Круз. Пускали са агитация за Бърни Сандърс, Доналд Тръмп и Джил Стайн. Фалшивите профили са били навсякъде по идеологическата и политическа карта. Ботовете са вилняли във виртуалното пространство без особен материален успех.

Според обвинението месечният бюджет на кампанията е бил 1,25 милиона долара, което е нищожна сума в сравнение с милиардите, които официално се дават от големите кандидати по време на президентски избори в САЩ. Тези пари са нищо и в сравнение със средствата, с които оперират големите корпоративни медии и неправителствени организации. Абсурдно е да се твърди, че подобна кампания може да се смята за сериозна намеса на чужда държава в демокрацията на САЩ. Тролските прояви на „фабриката“ в Санкт Петербург не са повлияли на изборите – това става ясно от официалното обвинение. Тъкмо на обратното заключение се надяваха анти-Тръмп секторите в обществения живот на Америка.

След избирането на Доналд Тръмп фалшивите акаунти организират едновременно про-Тръмп и анти-Тръмп митинги в Ню Йорк. И тук вече става комично – на анти-Тръмп събитието, което според обвинението е организирано от руски тролове, пристигат знаменитости, сред които известния режисьор и краен левичар Майкъл Мур. Той е сред най-ревностните и радикални  противници на Тръмп и редовно го определя като предател. И точно този Мур става част от фалшиво събитие, организирано от руснаци. Анти-Тръмп митингът, както и други удобни за либералния наратив елементи от тролската кампания, са богато отразявани от големите медии в САЩ. Те не са подозирали, че участват в чужда фалшификация в усилието си да наврат собствената си фалшификация в гърлата на електората. За тях е било достатъчно, че се случва нещо, което може да се използва срещу вече избрания за президент Доналд Тръмп.

Всички тези факти правят разказа за „съглашателство с Русия“ да звучи като фарс. И в същото време превръщат глашатаите на омразата срещу президента на САЩ в трагикомични фигури.

Либералните медии решиха все пак да ползват обвинението срещу 13-те руснаци като пръчка, с която да напердашат Тръмп. Не стана, но все пак опитаха. Коментатори от големите медии и политици от Демократическата партия сравниха тролските публикации във Фейсбук с атаката над Пърл Харбър от 1941-а година и терористичните атентати в Ню Йорк на 11 септември 2001-а година. Те наистина го направиха. Конгресмени и журналисти определиха руските действия като „акт на война“. И съответно обвиниха Тръмп в недостатъчно остър и адекватен отговор на „руската намеса“. Но как адекватно да отговориш на хора, които поставят знак за равенство между фалшиви публикации в интернет и хиляди жертви от Пърл Харбър и Световния търговски център? Как нормален човек да третира подобно безумие?

Това дори не е преувеличение. Това е остро проявление, на „синдрома на Тръмп-побъркването“, както преди време някои анализатори определиха екстремния развод с реалността, предизвикан в черепите на много хора от сеизмичната победа на The Donald.

В крайна сметка изводът от обвинението е, че тези руснаци са искали да посеят разделение в обществото и да внушат, че демократичния процес на САЩ е нелегитимен. Много по-добра работа в това направление от тях обаче ежедневно вършат големите ляво-либерални американски медии. Те продължават разказа за „нелегитимния конспиратор и расист“ Тръмп без да имат никакви доказателства. Те продължават да демонизират неговите избиратели като примитивни ксенофоби, които искат да върнат робството и сегрегацията. Те продължават да настройват хората едни срещу други и да представят администрацията на Тръмп като заплаха за световния мир. Само преди дни „Уошингтън Поуст“ пусна голям материал със заглавие „Не сравнявайте Тръмп с латиноамериканските диктатори. Той е много по-лош“. С такива безумни и заслепени от омраза журналисти в САЩ, на кой му трябват руски тролове? Истинското разделение в обществото се извършва открито и публично от одиозните организации, които някога бяха познати като „свободни медии“.

Източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*