СКАНДАЛНО: Банката на Цв. Бориславова осигурява кредита на ГИНКА за ЧЕЗ!

Българо-американската кредитна банка (БАКБ) ще финансира сделката за ЧЕЗ, научихме от наши източници в БНБ.  Тъй като кредитът е голям, той трябва да се одобри от централната банка и документи за това са подадени още през януари.
Общата сума е около 850 милиона лева, което е цената на самото Енергоразпределение, плюс незабавно дължимия кредит към ЕБВР.
Самата Гинка Върбакова, в интервю за притежаваната на Бойко Борисов НОВА ТВ обяви, че си е осигурила „кредит от голяма международна банка“. Това съвпада с информацията на БАКБ.

Срещу заема, Върбакова ще заложи придобитите акции от ЧЕЗ. Това означава, че фактически дружеството ще мине под контрола на банката.
Чисто формално, то може да стане нейно, ако Гинка удобно пропусне някоя вноска по кредита.
Цветелина Бориславова е част от групировката СИК, заедно с премиера Бойко Борисов. През 90-те дори и взривиха джипа, а тя се спаси по случайност.

Да си припомним малко от финансовата история и успеха на Бориславова:

СИБанк, в която Цветелина Бориславова е съдружник и шеф на надзорния съвет, е в мощен възход. В края на2009 г. в “Цветелинбанк” има 41 милиона лева държавни средства. На 31 март 2010 година те вече са 80 милиона лева. От шесто място сред българските банки по този показател СИБанк за няколко седмици заема втора позиция след Корпоративна търговска банка.

Това се случва по време на криза, докато общият размер на депозити от държавни фирми в банки намалява. Отделно “Цветелинбанк” процъфтява с високи комисионни от данъци, винетки, здравни вноски, такси за издаване на нови паспорти, глоби от МВР и др.
Според финансови анализатори парите на държавата се депозират на принципа “всички сме братовчеди”. В България държавните компании не избират обслужващи банки с конкурс по Закона за обществените поръчки. Прилагат се “собствени критерии”. Това изкривява пазара и води до внезапен просперитет на определени банки за сметка на други, твърдят финансисти.

През 2009 година Цветелина Бориславова е в топ 10 на най-богатите българи с лично състояние, което неофициално се оценява на повече от 300 милиона лева.

Според Бойко Борисов проспериращата дама сама е постигнала този финансов успех. Той нямал нищо общо с бизнеса й. Дали е така?


Работата около ЧЕЗ започва толкова да смърди, че не само ще отнесе правителството, но може да доведе и до затвор за доста хора…
Ние от Свободен народ призоваваме управляващите: чуйте Народния глас, защото иде Народен съд!

Добрина Каменова, Svoboden-narod.eu

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*