Сергей Лавров: Поздравявам българския народ с Националния му празник! Ето какво още коментира руският външен министър по повод Българското Освобождение:

Откриването на изложбата в Москва: посланик Бойко Коцев (ляво) и Сергей Лавров

Тържества по повод 140- годишнина от Руско- турската война (1877-1878), която води до Освобождението на България от турско робство, се провеждат и в Русия. Вчера руският външен министър Сергей Лавров откри изложба в оглавяването от него ведомство в Москва по повод общия ни исторически юбилей.

Ето как дипломат № 1 на Русия честити Националния празник на България в интервю пред Чавдар Минчев, главен редактор на сп. Международни отношения) Вижте го:

„Най-напред искам да поздравя българския народ с Националния празник и да му пожелая благополучие, мир и благоденствие.

Сто и четиридесет годишнината от Освобождението на България от османско иго наистина е епична дата в историята на руско-българските отношения. Радостно е, че на този юбилей са посветени многобройни възпоменателни събития.

Изчерпвайки всички дипломатически възможности, Русия оказа помощ на своите български братя. Тя подпомогна възстановяването и укрепването на българската държавност. При това тя го правеше искрено и безкористно – за разлика от редица европейски държави, в резултат на чиято деструктивна линия на Берлинския конгрес през 1878 г. територията на освободена България се оказа значително орязана.

Очевидно е, че Руско-турската война от 1877-1878 г. оказа огромно влияние на цялата европейска архитектура. Победата, постигната с кръвта на руските воини и българските опълченци, не само доведе до възраждането на България като независима държава, но съдейства за нарастване на националното самосъзнание и в другите балкански народи.

Изложбата показва документи, сред които Санстефанския договор, както и неизлагани до момента фотографии от Руско-Турската Освободителна война

Русия високо цени, че днес, 140 години по-късно, българският народ грижливо съхранява паметта за подвига на нашите войници и офицери. А улици и площади на български градове носят имената на изтъкнатите руски дейци – Император Александър II, дипломатът Н.П. Игнатиев, генералите М.Д. Скобелев, Н.Г. Столетов, Е.И. Тотлебен, М.И. Драгомиров, И.В. Гурко.

Аз съм убеден, че опората на нашето съвместно историческо минало, на общите културни и духовни корени, на дълбокото чувство на взаимна симпатия и дружба, съединяващи нашите братски народи, остава солиден фундамент за по-нататъшното развитие на многоплановото двустранно сътрудничество.“, завърши руският външен министър Сергей Лавров.

В България за Националния ни празник, пристигна руският патриарх Кирил, по покана на Българската Православна Църква. Заедно с българския патриарх Неофит отслужиха Благодарствен молебен в  в храм- паметника „Рождество Христово“ в град Шипка. Това се случва за първи път в историята на двете държави. На службата присъстваха българският президент Румен Радев, както и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*