Пълен Обрат! УБИЙСТВОТО В ПЛОВДИВ – Шокиращи Факти и Въпроси от Разследването! Д-р Димитров ли е Убиеца! Виж Тук:

Четири дни след убийството, извършено от пловдивския лекар Иван Димитров, чийто арест стана повод за двудневни протести в няколко града, Прокуратурата в Пловдив изнесе пред медиите ШОКИРАЩИ ФАКТИ от разследването, които дават ПЪЛЕН ОБРАТ НА ОБВИНЕНИЕТО. От държавното обвинение дадоха брифинг, на който заявиха, че изнесената в последните дни информация в медиите не отговаря на истината, а мълчанието си до момента обясниха с това, че в съдебната палата е имало само дежурен прокурор, който няма право да дава информация по разследвания.

„Фактите, върху които се упражняваха какви ли не политици, ваши колеги, не са такива, каквито бяха изнесени“, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той се оплака, че обвинителите са получили какви ли не упреци, и заяви, че „в момента явно е удобно прокуратурата да е виновна за всичко“. След това Попов, заместникът му Галин Георгиев и наблюдаващият делото прокурор Георги Пенев разказаха подробно известното до момента за убийството. Те посочиха, че фактите се потвърждават от намерени улики, показания на обвиняемия и над 15 свидетели, записи от камери в района, извършени експертизи.

Д-р Иван Димитров
  • Опитът за кражба

Опитът за кражба е извършен след полунощ на 2 март в гараж, намиращ се в двора на кооперацията, в която живее Иван Димитров. Първоначално „Нова телевизия“ съобщаваше, че убитият Жоро Джевизов е влязъл в дома на Димитрови и там лекарят се опитал да го задържи, когато бил ранен с нож.

„Не е имало какъвто и да било съучастник на крадеца“, увери окръжният прокурор на Пловдив. Към момента на извършването на опита за кражба в жилището на д-р Димитров не са били нито съпругата му, нито двете им деца. Те са живели и в момента живеят в с. Крумово, което е установено и от обясненията на задържания лекар и от техните показания. След убийството Би Ти Ви съобщаваше, че в нощта на 2 март рентгенологът е бил в дома си заедно със съпругата и двете си дъщери. Лекарят е наблюдавал подготовката на кражбата от дома си, без да потърси полиция или да се обади на тел. 112. „Поне около 30 минути подготовката за кражбата е била наблюдавана от самия обвиняем, без той да съобщи на когото и да било“, каза прокурор Попов.

  • Известното около убийството

След това Димитров слиза на двора с незаконно притежаван пистолет „Валтер“, за да преустанови кражбата. Именно в двора на кооперацията е настъпил сблъсък между двамата. Лекарят е викнал „спри, полиция“ и е произвел изстрел. От думите на окръжния прокурор се разбра, че след това Жоро Джевизов е опитал да избяга, като е настъпил сблъсък между двамата. Д-р Иван Димитров е обяснил пред разследващите, че крадецът е хвърлял по него различни предмети, като три пъти е променил версията си какви са били те – веднъж е посочил метална тръба, после – табела, след това – нож. Ножът, с който Димитров твърди, че е бил нападнат от Джевизов, е намерен впоследствие в дома на лекаря, измит. Ножът не е бил притежание на крадеца, каза прокурор Попов. Лекарят има прорезна рана на глезена си, но експертиза тепърва ще установява с какъв предмет е нанесена тя. Джевизов от своя страна е бил въоръжен с нож и с отвертка, за което е свидетелствала съпругата му. „И двете са открити в дрехите на убития, без да са били извадени“, посочи прокурорът по делото.

Жоро Девизов

След сблъсъка е последвала стрелба по крадеца. Жоро Джевизов е починал от една огнестрелна рана, куршумът е попаднал в гърдите му отгоре надолу и е засегнал белия му дроб. „Стреляно е от упор, не от терасата“, заяви зам. окръжният прокурор Галин Георгиев. Уточни, че предстои балистична експертиза.

Джевизов е избягал, като е опитал да се укрие при автомобил, на около 150 от мястото на стрелбата. Починал е от загуба на кръв. Самият обвиняем е казал пред разследващите: „Изпразних целия си пълнител.“ Колко са били изстрелите обаче не е известно, защото е имало заличаване на следи. Разследващите смятат, че те са били поне четири, за което свидетелстват хора, чули стрелбата. На мястото са намерени 2 гилзи, съответстващи на пистолета, за който обвиняемият признава, че е използвал, както и два проектила, единият от които изцяло деформиран.

Според прокуратурата лекарят и негов приятел, когото повикал, обикаляли квартала, за да търсят Джевизов. Те не са го намерили и са се върнали в къщата.

  • Опит за заличаване на улики

След стрелбата по Джевизов обвиняемият е опитал да заличи следите. Той е помолил приятеля си за помощ за премахване на улики от местопрестъплението, разказаха прокурорите. Двама души – приятелят на лекаря и леля му, която е дошла на мястото, след като чула стрелбата, са му помогнали да заличава следите. „Събиране на гилзи, на кръв, изхвърляне на пистолета, без да се обадят на тел. 112. За огнестрелното оръжие лекарят е направил пълни самопризнания как се е сдобил с него. Плюс самопризнанията му има видеозапис, на който се виждат действията му след стрелбата. Има и експертизи“, каза прокурорът по делото Георги Пенев.

Лекарят сам е почистил прорезната си рана. Внимателно е почистил и ръцете си, казаха разследващите. По дрехите му са открити барутни вещества. „Следи от биологичен произход са намерени пред вратата на гаража, грубо казано на улицата“, обясни прокурорът по делото.

Сутринта на 2 март Иван Димитров е помолил двама свидетели да изтрият записи от камерите в района. Записите не са били изтрити. „Част от кадрите са прегледани, на тях се виждат действия на обвиняемия, останалите са предмет на експертиза“, обясни прокурор Пенев.

  • Къде е оръжието на престъплението?

Към момента оръжието, с което е извършено убийството, не е намерено, се разбра от разследващите. „Ние разполагаме с доказателства за друго лице, което е било помолено от обвиняемия да вземе пистолета от мястото, на което го е укрил, и да го укрие другаде“, каза прокурорът. Той посочи: „Кой е вторият помагач няма да ви кажем.“

„Пистолетът и понастоящем не е намерен. Ние не знаем къде е“, каза прокурорът по делото. На местопрестъплението не е открит и пълнител за оръжие.

  • Кой е съобщил за убийството?

Помагачите на доктора – приятел и леля му, са го молили да се обадят на тел. 112, но той два пъти е отказал да стори това, се разбра днес. Разследващите обясниха, че сигналът за намерен труп е подаден на тел. 112 към 7.15 ч. сутринта на 2 март от гражданин.

„Без каквото и да било съдействие се достига до информацията, че обвиняемият е вероятен извършител“, обясни наблюдаващият прокурор. От думите му се разбра, че след като разследващите са заподозрели Димитров като извършител на престъплението, му е дадена възможност да даде обяснения. Последвал отказ е отказ, като първоначално е заявил, че не знае за какво става въпрос, каза прокурор Георги Пенев.

Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив
  • Имало ли е самоотбрана

На брифинга днес прокурорът по делото Георги Пенев изрично посочи, че не може да се говори за самоотбрана, а за неизбежна отбрана. Според Наказателния кодекс действия в условията на неизбежна отбрана са такива, предприети, „за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели“.

„Извършил е (Иван Димитров – б.а.) престъплението „превишаване на пределите на неизбежна отбрана“. Неизбежна отбрана, не самоотбрана“, посочи прокурор Пенев.

  • Обвиненията срещу д-р Димитров

Затова и едно от двете повдигнати на лекаря обвинения е за убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана. Ако бъде доказана вината му, законът предвижда за това престъпление „лишаване от свобода“ до 5 години. Първоначално повдигнатото обвинение е било за умишлено убийство, за което се предвиждат от 10 до 20 години затвор. „Това не е под влияние на уличните протести“, на няколко пъти увери наблюдаващият прокурор.

На Димитров е повдигнато и второ обвинение – за незаконно притежание на боеприпаси. За това законът предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години. В дома на Димитров не е открито оръжие, но са намерени 17 боеприпаса, от които 16 са за пистолет „Макаров“, а един е с неустановен калибър.

От прокуратурата не коментираха дали смятат да повдигат и други обвинения срещу Димитров, включително заради заличаването на улики.

  • Колко присъди е имало срещу убития?

Първоначално след информацията за убийството медиите съобщаваха, че Жоро Джевизов има девет присъди за кражби. Днес от прокуратурата не дадоха подробности за броя им. Посочиха, че той е имал регистрации и стари дела за домови кражби. Последният заявителски материал срещу него е от 2003 г.

Източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

един коментар

  1. Нима от прокуратурата мислят, че народът е толкова глупав. Какво прави мангалът в чужда собственост посред нощ? Затова сме станали циганска държава! Докога ще търпим да грабят, насилват и крадат?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*