ТОП анализ: Русия няма участие в покушението срещу Скрипал? Какво ще стане?

Бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се намират в кома от 4 март след извършеното срещу тях покушение със силно невротоксично вещество. Сергей Скрипал предаде на МИ-6 имената на работещите във Великобритания руски агенти срещу възнаграждение от 100 000 долара. Руският съд го осъди на 13 години лишаване от свобода, обаче през 2010 г. той влезе в програмата за обмен на шпиони и от тогава живее в скромна къща в Солсбъри. Британското правителство веднага заяви, че Русия вероятно е причастна към покушението макар, че в този момент полицейското разследване още не бе успяло да започне. В качеството на аргумент се използваше твърдението, че друга възможна версия просто няма и Тереза Мей поиска обяснение от руското правителство.

Противоречия:

Токсичното вещество беше установено много бързо, обаче и до сега, три седмици по-късно, все още не е известно как са били отровени Сергей и Юлия Скрипал. Ако приемем, че агентите на руските специални служби не са идиоти, тогава е трудно да си представим как са допуснали да оставят такава явна следа, използвайки създаденото в Съветския съюз вещество, което вече не е тайна след като ученият Вил Мирзаянов, участник в разработката на „Новичок“, обнародва формулата му в САЩ. Освен това, САЩ и Узбекистан са се занимавали с това вещество още през 1990 г. Заводът, производител на токсините от типа „Новичок“, се е намирал в узбекския град Нукус и е бил затворен с участието на САЩ.

Вил Мирзаянов

Тоест Русия не лъже когато казва, че никога не е произвеждала това вещество. В това се състои и първото противоречие. По-нататък. Ако Великобритания е имала образец от съветския „Новичок“, тя е трябвало да уведоми Организацията за забрана на химическите оръжия, което не е било направено. При това военната лаборатория в Портън Даун, където работят около 3000 сътрудници, и която се намира само на няколко километра от Солсбъри (дали е съвпадение?), твърди, че никога не е притежавала подобен невротоксин. Как могат да настояват тогава, че използваното вещество е руско производство. Излиза, че британците знаят всичко за „Новичок“, и са в състояние сами да произведат токсина.

Друго противоречие касае времето на произшествието. То се случва една седмица преди президентските избори в Русия и три месеца преди световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия, и на което Владимир Путин много държи. Подобен скандал опетнява репутацията на Русия именно в този момент, когато англосаксонският блок търси и най-малкия повод за конфронтация. След случая с Литвиненко Москва много добре знае, че подобен род акции се провеждат с цел максимално да накърнят интересите на Русия.

Четвъртото противоречие е по-отношение на мотивите. Да убиеш човек, който не представлява никаква заплаха за Русия и е излежавал тринадесет годишна присъда, е просто абсурдно. Освен това този човек е бил включен в програмата за обмен на шпиони. Това не е в съответствие с философията на Путин, който винаги е предпазлив, и ако не е крайно наложително, не прави нищо, с което да изостря дипломатическите отношения със Запада.

Невинна жертва или съучастник – Юлия Скрипал…

Покушението върху нея от самото начало е загадка. Разбираемо е да има някакво отмъщение върху предателя. Но убийството на нямащата никакво отношение към случая дъщеря въобще не е нормално. За какво трябва да убиват Скрипал именно тогава, когато при него е дъщеря му и то без каквато и да било причина за това? Логично е да има само едно правдоподобно обяснение. Бащата е споделил с Юлия някаква много важна информация и затова тя също е трябвало да бъде заставена да замълчи. Тоест тя по-скоро е била неудобна за британските, а не за руските специални служби.

Носталгия по родината…

Както пише в репортажа на Paris Match от 15 март, Сергей Скрипал е живял тихо и не е контактувал с местните хора. Този 66-годишен мъж е считал себе си за руски патриот и вероятно се е замислял в каква посока тръгва животът му. Вероятно с тъга си е спомнял за времето, когато е живял в Москва, както и за своите близки. През 2012 г. той е водел дълги телефонни разговори с приятеля си от детските години в Русия, Владимир Тимошков. Той споделил с него, че съжалява за това, което е направил, и му е тежко да живее далече от децата, болната си майка, братята и другите му близки хора.

В тези разговори той е споделил, че е написал писмо на Владимир Путин с молба за прошка и разрешение да се върне в родината си. За това съобщи и ВВС. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга съществуването на такова писмо, но това не означава, че то не е било изпратено. Възможно е Путин да не го е получил, или да не иска да потвърди получаването му по тактически съображения във връзка с обвиненията на Запада. Днес, през 2018 г., 13 години след задържането му Сергей Скрипал сигурно си е казвал, че ако е бил останал в затвора, то вече ще е изтърпял наказанието си и спокойно би могъл да си живее в Русия.

Възможно е също така той отново да е предприел стъпки за връщането си с помощта на Юлия. Това по различни канали е станало известно на американските и британските спецслужби. Знае се, че майката на годеника на Юлия е била против сватбата на сина си с дъщеря на предател. Тя е заемала висок пост в Москва. Ако Юлия е споделила с годеника си намеренията на Скрипал, а той е разказал това на майка си, тя на свой ред чрез свои приятели е могла да уведоми посолството на САЩ или на Великобритания.

Защо беше отстранен Скрипал?

Сергей Скрипал е направил пълни признания и от него едва ли би могло да се очаква още нещо след процеса. Същото се отнася и за британците. Те не могат да получат от него някаква нова информация. Вероятно през годините, които е прекарал в Англия, към него са се обръщали по един или друг повод от МИ-6 за участие в операции или за консултации. Така например, Скрипал е поддържал тесни връзки с бившия агент от МИ-6 Кристофър Стийл, който получи от фондацията на Хилари Клинтън пари за намиране на компромати срещу кандидата за президент Доналд Тръмп. Тази афера беше подробно отразена в британския вестник Telegraph.

Сергей Скрипал

Ако Скрипал беше успял да се върне в Русия, той щеше да разкаже на руските спецслужби интересни неща. Това би могло да бъде основателна причина за отстраняването на него и на дъщеря му, която вероятно е знаела твърде много. Това също изглежда много правдоподобно обяснение за покушението върху Юлия, като в конкретния случай въобще не става дума за руски агенти. На този етап не може да не си спомним смъртта на руския дисидент Борис Березовски, който според слуховете също е искал прошка от Путин и е имал желание да се върне обратно в Русия.

Произход на нервнотоксичното вещество…

Хипотезата, че Юлия го е превозила в багажа си противоречи на логиката. Нима можем да си представим, че ФСБ ще поеме риска да отрови всички пътници в самолета, за да отстрани някакъв бивш полковник, предател, който не представлява никаква заплаха за страната? Разбира се, че не. Даже и най-безотговорните агенти не биха си позволили това.

Токсинът може да попадне във Великобритания и с дипломатическа пратка. Обаче да съхраняваш такова опасно вещество в посолството е огромен риск. Освен това за използването му трябва да бъдат изпратени специалисти, което едва ли ще остане незабелязано. Да бъде изпратен по такъв начин „Новичок“ от Русия в Англия трудно може да се осъществи и да се повярва на тази версия. Освен това, руснаците трябва специално да синтезират необходимото количество „Новичок“, което също е малко вероятно, защото самите те нямат запаси от този токсин, тъй като никога не са го произвеждали, а под контрола на Организацията за забрана на химическите оръжия са ликвидирали всичките свои запаси от химическо оръжие.

Докато Великобритания е могла да получи образци от „Новичок“ по време на ликвидацията на завода в Нукус от американците през 1990 г. И до сега не се знае тази ликвидация дали е станала под контрола на Организацията за забрана на химическите оръжия или не. Възможно е също така временно да са произведени някакви количества „Новичок“ на Запад, защото формулата е известна и много лаборатории могат без проблем да го синтезират. Буди съмнение и обстоятелството, че беше отказано да бъде предоставен образец на руските власти за идентификация на производителя.

Тереза Мей

Заключение:

Каквото и да казва Тереза Мей, сигурно е, че съществуват и други версии, освен тази, че руснаците са виновни. Ако една разузнавателна служба като руската е способна на такова престъпление, същото може да се каже и за британската, американската и френската специални служби. Не трябва да имаме особена надежда, че Сергей и Юлия Скрипал ще излязат от кома. Функционирането на нервната им система тотално е унищожено. За този токсин няма антидот.

Те до момента са все още живи благодарение на интензивната терапия и сложната медицинска апаратура за поддържане на жизнените им функции. Но те никога няма да могат да разкажат за случилото се и да се върнат в родината си. Тереза Мей отиде твърде далеч в своите обвинения и вече няма как да отстъпи. Ако аргументите, които изложихме, са верни, това означава, че тя лично не е била поръчител, а се е доверила на получените информации.

Такива решения обикновено се приемат на по-ниско ниво, например от министъра на вътрешните работи или от ръководителя на специалните служби. Както не е трудно да се досетим, вътрешно разследване за опровергаване или потвърждаване на официалната хипотеза е невъзможно, защото тогава Великобритания сама ще постави под заплаха своята сигурност. Изхвърлянията на Борис Джонсън са просто нелепи. Той използва ситуацията като отдушник за своята патологична русофобия. Като знаем обаче с какво реноме се ползва в правителството, може уверено да се твърди, че той е последния човек, който британските спецслужби информират.

Русия също започна свое разследване. Ако Скрипал и дъщеря му са предприели някакви действия за връщането му в страната, то тази информация също ще се окаже на масата, а Путин ще вземе решение как тя да се използва. Както винаги той ще остави за противника (когото нарича „партньор“) отворена вратата, за да може той да излезе, запазвайки достойнството си.

Източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*