Русия не признава разследването за „Новичок“ и предупреди Лондон: Ще съжалявате!

Постоянният представител в ООН Василий Небензя.

На специално заседание на Съвета за сигрност на ООН Русия обвини Великобритания, че е измислила „фалшива история“ около покушението над Сергей Скрипал и „си играе с огъня, за което ще съжалява“. В същото време руският посланик в Лондон заяви в четвъртък, че страната му вероятно няма да признае резултатите от независимото разследване на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Постоянният представител в ООН Василий Небензя добави в Ню Йорк, че обвиненията срещу страната му са „ужасяващи и без основание“. По думите му това е „пропагандна война“ от страна на Великобритания, а главният аргумент на обвинението – за руския произход на използваното нервнопаралитично вещество – се разпаднал пред очите на всички.

Групата нервнопаралитични вещества „Новичок“ не е запазена марка на Русия и е разработвана от много други държави, добави Небензя. „Това е някакъв театър на абсурда! Не можахте ли да измислите по-добра фалшива история?“, запита той, размахвайки копие на първоначалния британски доклад за покушението срещу двойния агент в град Солсбъри на 4 март.

Небензя попита още по каква логика Русия би искала да елиминира някого със сложен, „опасен и особено публичен“ метод, сякаш излязъл от сценариите на телевизионния сериал „Убийства в Мидсамър“.

Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал вече не е в критично състояние и реагира добре на лечението след атаката с нервнопаралитично вещество миналия месец, съобщи болницата в Солсбъри, цитирана от „Ройтерс“. По-рано през седмицата значително подобрение беше отчетено и в състоянието на неговата дъщеря Юлия.

След такъв атентат с бойно отровно вещество правовата държава първо събира фактите и провежда разследване, което завършва с някакъв окончателен резултат. Когато имаш доказателства в ръцете си, тогава без проблем можеш да наложиш санкции на Русия. Но държавите от ЕС, както и НАТО, прибързано изгониха руските дипломати и по този начин потъпкаха собствените си основни принципи и ценности. Защото в Европейската конвенция за човешките права е вписана презумцията за невиновност, според която всеки се смята за невинен до доказване на обратното.


С прибързаното изгонване на руски дипломати ЕС сам се вкара в конфузна ситуация. Евросъюзът пусна в ход спиралата на дипломатическите конфликти, което пък даде възможност на руското правителство да се представи като невинен агнец. От това Владимир Путин трупа вътрешнополитически точки, защото убедително представи изгонването на руските дипломати като „враждебен акт“ срещу Русия.

Да, ясно е, че Великобритания бързаше да намери виновника. За министър-председателката Тереза Мей случаят Скрипал беше добре дошла възможност да загърби многобройните лоши новини, свързани с Брекзита, и за пръв път от много време да се покаже в положителна светлина и демонстрира сила. Германия и други държави от ЕС също продължават да твърдят, че за деянието сигурно са виновни руснаците, защото всичко останало би означавало дипломатически да си плюят в лицето. В Берлин и в други европейски столици очевидно предпочитат да запазят солидарността с Лондон и да не допуснат разцепление в Европа – нищо, че еднозначни доказателства няма.

Който има доказателства – нека ги сложи на масата. Така че в мистериозния случай Скрипал предположенията най-сетне да останат на заден план, а истината да излезе наяве.

svoboden-narod.eu

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*