От последните минути: САЩ И РУСИЯ ПРЕД ВОЙНА! Тръмп: Ръцете на Кремъл са изцапани с кръв! До часове Ще решим съдбата им! Русия: Спрете с Лъжите или ще съжалявате!

Руските експерти, които са пристигнали в Дума, не са открили следи от забранени вещества.

Тръмп заяви, че „големи решения“ ще вземе за Сирия в рамките на „24-48 часа“.Той осъди „ужасяващата атака срещу цивилни“ сирийци. Държавният глава каза, че всички варианти са на масата и нищо не може да се изключи. Неспособността да се реагира твърдо срещу употребата на химическо оръжие само поощрява неговото използване, а ръцете и краката на Съвета за сигурност са вързани заради правото на вето.

Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин във връзка с извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН по ситуацията в Сирия.

То беше свикано заради жертвите в сирийския град Дума, при които бяха наблюдавани симптоми, говорещи за поразяване с хлор или нервнопаралитично вещество.

Припомняме, за химическата атака на 7 април съобщиха няколко различни мониторингови и лекарски групи. Данните за броя на жертвите обаче се разминават. Според различни информации загиналите може би са между 70 и 75 души, но може да са и много повече.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви пред Съвета за сигурност, че ръцете на Кремъл са изцапани с кръвта на сирийските деца, предадоха информационните агенции.

Руският представител Василий Небензя обаче заяви, че не е имало химическа атака и „никой не е видял жертвите“. По думите му, руските експерти, които са пристигнали в Дума, не са открили следи от забранени вещества.

„Отново се използва химическо оръжие и заради това загиват хора, които никога не са държали оръжие. Кой е способен на това? Истински чудовища. Руският режим, по чиито ръце е кръвта на сирийските деца, не се притеснява от снимките на пострадалите сирийски деца. Не бива да забравяме за руската роля в разрушителната политика на Асад.“ – подчерта Ники Хейли.

Небензя определи отношението към Русия като „безпардонно“.

Американската представителка подчерта, че САЩ ще реагират на химическата атака в Сирия, независимо от това дали Съветът за сигурност ще приеме резолюция или не.

„Достигнахме момента, в който трябва да покажем на света, че има справедливост. В историята ще бъде записан моментът, когато Съветът за сигурност или ще изпълни дълга си, или ще демонстрира пълно поражение в опита си да защити народа на Сирия. Във всички случаи САЩ ще отговорят на това.“ – заяви Хейли.

Американската позиция срещна категорична подкрепа от представителя на Франция.

В позиция на върховния комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин, публикувана на сайта му, се казва, че страните в конфликта и тези, които ги подкрепят, широко са отворили вратите за употреба на „това ужасно оръжие“.

„И тъй като тези, които го употребяваха преди, не понесоха никаква отговорност, продължават да изпитват пълната ни липса на решимост“, посочва върховният комисар.

Съветът за сигурност е парализиран от правото на вето, светът реагира само с „празни думи и леки порицания“, допълва ал Хюсеин, като призовава да бъде възстановен контролът върху въоръженията и да бъдат прекратени страданията на хората.

Вчера стана ясно, че САЩ не са установили дали сирийските правителствени сили са извършили химическа атака в град Дума, съобщиха източници от американското правителство, цитирани от „Ройтерс“.

Според източниците по първоначална оценка Вашингтон не е установил дали Дамаск стои зад атаката.

В същото време американският президент Доналд Тръмп заяви, че „големи решения“ ще вземе за Сирия в рамките на „24-48 часа“.

Той осъди „ужасяващата атака срещу цивилни“ сирийци.

Държавният глава каза, че всички варианти са на масата и нищо не може да се изключи.

Това се отнася за човечеството – не може да се позволява да се случва„, каза Тръмп в началото на среща на кабинета в Белия дом.

Държавният глава се закани да открие отговорните за химическата атака, при която загинаха десетки хора.

Ако е Русия, ако е Сирия, ако е Иран, ако са всички заедно, ние ще решим„, подчерта той.

Вашингтон разпространи проекторезолюция, в която се призовава за сформиране на комисия на ООН за установяване на тези, които са отговорни за химически атаки.

Русия отказва да се присъедини към резолюцията.

Според спасителни екипи и медици най-малко 48 души са загинали при химическа атака в събота в Дума.

Предложените от САЩ мерки са подобни на американските през март, които Русия отхвърли. Малка е вероятността новият текст да бъде подкрепен от Москва.

източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*