Радев към политиците в София и Скопие: Да се борят за духа, а не за буквата на добросъседството…

За духа, а не за буквата на Договора за добросъседство – за това трябва да се борят политиците в България и Македония според президента Румен Радев. Той направи този коментар преди да замине за Ново село в западната ни съседка, където почете загиналите ни войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни.

„Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония отвори нова страница в нашата история и само от нас зависи какво ще запишем в нея. Пожелавам храброст на политиците и от двете страни на границата, да се борят за духа, а не за буквата на този договор”, заяви Радев пред журналисти.

Румен Радев беше категоричен, че пример за този нов дух в отношенията между двете ни държави е участието днес на военна рота на македонската армия в парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

„Аз съм убеден, че общата ни хилядолетна история ще надделее над идеологическото противопоставяне, което беше злонамерено програмирано в нашите отношения през последните десетилетия. Дължим тези усилия на нашите предци“, посочи президентът Радев, цитиран от своя прессекретариат.

В продължение на десетилетия бяхме свидетели как паметници и гробове на български офицери и войници извън пределите на днешна България, ставаха жертви на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята и поругавани. Днес времената са други”, заяви след това в Ново село той, цитиран от „Фокус“.

Румен Радев подчерта, че България високо цени заявената готовност от страна на Македония за възстановяване и опазване на войнишките паметници, като нашата страна е готова да предостави материална и експертна подкрепа.

Македонският му колега Георге Иванов го посрещна в Ново село, но не взе участие в церемонията.
Президентът Румен Радев проведе неформална среща със своя колега президент на Република Македония Георге Иванов в Дойран.
Двамата проведоха неформална среща. На нея са били обсъдени различни аспекти на двустранните отношения, включително възможностите за насърчаване на икономическия обмен, туризма, образованието и контактите между хората, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Българският държавен глава е потвърдил подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Република Македония.

източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*