САЩ избра мястото на Палежа! Вижте откъде Пламва Третата Световна Война:

Израелската полиция уби 58 палестинци, сред които и 1 бебе, по време на протести срещу преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим.

Насилието в ивицата Газа експресно бе осъдено от ООН. А Съвета за сигурност излезе с предложение за разследване на кръвопролитието. Но САЩ го блокира. В понеделник САЩ официално откриха новото си посолство в Йерусалим, С който акт признават спорния град за новата столица на Израел. И това взриви крехкия мир в ивицата Газа. Актът на признаване от САЩ на цял Йерусалим за столица на Израел, предизвика масови улични мирни протести сред палестинците. На които израелската полиция отговори с безразборна стрелба по протестиращи и случайни минувачи. И оправдаха този държавен тероризъм с това, че „защитавали териториалната си цялост“.

Палестинците имат напълно основателни исторически и правови претенции към източната част на Йерусалим, която бе планирано да стане столица на бъдещата им независима държава. Решението за това е на ООН и датира от 1998 г.

Затова и решението на Тръмп да признае Свещения град за изцяло израелски, предизвика гнева не само на палестинския народ. Целият свят реагира изключително остро, а Вашингтон е залят от протестни ноти на хиляди организации от цял свят. Убийството на 58 протестиращи палестинци от израелската полиция в понеделник, допълнително ескалира политическото напрежение не само в близкоизточния регион, но и по цялата планета. Светът осъди кръвопролитието… но… дотам. Съветът за сигурност към ООН дори няма да може да проведе независимо разследване, тъй като САЩ се възползваха от правото си на вето върху това решение.

Тръмп коментира кървавата баня, като най-цинично заяви, че била „прекрасен ден за Израел“. В палестинската автономия пък е обявен тридневен траур в памет на жертвите, сред които има и бебе.

Седмица преди да отворят посолството си в Йерусалим, САЩ напуснаха ядреното споразумение с Иран. А скандалното решение на Тръмп беше приветствано единствено от Израел, ОАЕ и Саудитска Арабия. За първи път европейските лидери застанаха открито срещу политиката на САЩ. Ангела Меркел заяви, че Европа вече не гледа на САЩ като на свой партньор.

Германия, Франция и Великобритания са категорични, че ще работят за запазване на сделката с Иран. Като за първи път от години се обединиха с Русия и Китай – за намиране на решение от патовата ситуация.
Сега Иран настоява да получи гаранции от останалите държави по споразумението, че ще продължат да изпълняват поетите ангажименти. В противен случай, Техеран заплашва също да напусне сделката и да възобнови програмата си за обогатяване на уран. Което пък веднага ще бъде използвано от Израел като претекст за нападение.

Очевидно е, че САЩ продължават с дългогодишната си имперска политика за създаване на конфликти в различни точки на света. Но този път в Близкия Изток, наистина прекалиха. Турският президент Ердоган заяви, че с признаването на Йерусалим за израелски, САЩ тотално губят позицията си на посредник в региона. А това означава, че влиянието им в Близкия Изток ще продължи да намалява. Ердоган заяви още, че Израел извършва геноцид спрямо палестинците и призова света за незабавна намеса. 

С най-силна и авторитетна позиция в близкоизточния регион в момента е Русия. След като победи организираните и насъскани от Запада терористи, които се опитаха да разделят Сирия и да свалят президента Асад, Москва зае ключова позиция в сърцето на Близкия Изток. И при сегашната криза с Иран и ядрената сделка, отново Русия е ключовият играч. Двете държави имат дългогодишни добри отношения. Дори Израел не смее да се противопостави на Москва. През месец-два Бенямин Натеняху ходи на аудиенции при Путин в опит да убеди Владимир Владимирович да изтегли войските си от Сирия. Руският президент обаче всеки път му отказва. Защото знае, че оттегли ли се, напрежението в Близкия Изток ще ескалира. Което със сигурност ще доведе до Глобална война. Нещо, което Щатите и Израел желаят неистово. И работят с всички сили да го постигнат.

Путин прекрасно си дава сметка, че единствено присъствието на Русия в Близкия изток е гаранцията, че няма да избухне регионална, а от там и Трета световна война. Защото Саудитска арабия мрази Иран, Иран мрази Израел, Израел мрази всичките си арабски съседи… Но всички те уважават Русия и се съобразяват с огромната й военна мощ. Защото държавите по света говорят на различни езици, но езикът на силата е универсален и понятен за всички. Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*