Взгляд: Европа отмени задълженията на „Газпром“- това е реверанс към България!

Антимонополното разследване на Европейската комисия срещу „Газпром“ най-сетне е прекратено и руската компания вече не е застрашена от гигантски глоби за милиарди евро, обобщава „Взгляд“ вчерашното решение на ЕК.

В замяна обаче ЕС задължи „Газпром“ да доставя газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени и да разреши на клиентите си в ЕС реекспорт на руския газ, напомня електронният вестник, предаде БТА.

Освен това „Газпром“ не бива да изисква от София обезщетения за анулирането на проекта „Южен поток“, посочва вестникът, който нарича това условие „реверанс към България“.

Според „Взгляд“ проектът е бил спрян „по политически причини след посещение на американски сенатори в България. И Еврокомисията тогава се поддаде на влиянието на САЩ.“

„Най-вероятно, когато Брюксел е принуждавал България да се откаже от „Южен поток“, те са обещали да уредят въпроса с огромните загуби, да прикрият българите, оттук иде и това изискване към „Газпром“, разсъждава руският анализатор Игор Юшков, цитиран в материала.

Прекратяването на делото срещу „Газпром“ и изискванията по повод реекспорта, от една страна, са формалност, защото всички условия са вече изпълнени. От друга страна обаче са признание, че в дейността на „Газпром“ няма политически подтекст, твърди същият експерт пред изданието „Икономиката днес“.

Вчера ЕК обяви, че е постигнала споразумение с „Газпром“ руското дружество да прекрати занапред налагането на по-високи цени в пет държави от ЕС – България, Естония, Латвия, Литва и Полша.

„Всички компании, развиващи бизнес в Европа, трябва да спазват нашите правила за конкуренцията. Няма значение откъде са дошли“, цитира „Известия“ коментар на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

„Газпром“ капитулира безусловно и губи възможността да вдига цената спрямо пазарната за едни или други страни от ЕС по собствено усмотрение, заявява онлайн изданието „Ридус“.

Според него руската компания е решила „възможно най-бързо да се помири с европейските купувачи, защото на хоризонта все по-ясно се очертава конкурент – американският втечнен природен газ“.

Експертите виждат в самото „мирно споразумение“ по-скоро добра новина, но не бързат да поздравяват „Газпром“ като победител, отбелязва „Газета“.

„Най-малкото публикуваната част от решението оставя един основен въпрос – дали новите изисквания обхващат договорите, влезли в сила?“ – пита се бизнес консултантът Александър Базикин.

Обвиненията срещу „Газпром“, че злоупотребява с доминиращото си положение на източноевропейските пазари, са били направени с цел да се постигне точно сегашният компромис. Иначе би била застрашена стабилността на европейския газов пазар, а ЕК не може да допусне това, коментира юрисконсултът Денис Фролов.

Постигнатият резултат може да свали цените на газа на ред пазари в Източна Европа. Той приближава и сбъдването на мечтата на Европейската комисия – да се формира единен газов пазар в ЕС, твърди „Комерсант“.

„Цените ще паднат под натиска“, прогнозира в заглавие и „Росийская газета“.

Специализираният сайт „Център за енергийна експертиза“ очаква след това споразумение „Русия и ЕС да стигнат до пълно взаимно разбирателство и в случаите със „Северен поток-2“ и „Турски поток“.

източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

един коментар

  1. ЕК,ЕК решила била това и онова. Нищо не е решила и не може да реши. Решиха проблемите разходките на баба Меркел и на перкото Макрон до Москва. Кой малоумник ще купува втечнен газ от САЩ, на тройно по- високи цени …Рижия има да чака върбата да роди грозде. Кой малоумник ща се съгласи. Баба Меркел няма да е между тях.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*