Нямало пари? ГЕРБ изяждат по ЕДНА АЕЦ “Белене” всяка година…

Непрекъснатите приказки, че нямаме пари за АЕЦ “Белене” всъщност са абсолютна глупост. Защото управляващата шайка от ГЕРБ реално консумира по 1 централа всяка година. Говорим за съвсем официални данни.

Съвсем наскоро излезе информация, че само “несъбраното ДДС” е 16 милиарда лева за периода 2000-2017 година. Т.е. по около 1 милиард на година.

Но ДДС-то се събира, заедно с други данъци – основно мита и акцизи. Ако се погледнат статистиките, приходите от ДДС и приходите от акцизи са почти еднакви. Т.е. като липсват от счетоводството данъците, липсват и акцизо-митата. Т.е. ето още 1 милиард.

Дори само тези 2 милиарда лева на година са равни на една цяла “Белене”, защото централата ще се строи 8-10 години, с по около 2 млрд. лв. на година. Реално цената е по-малка, защото тук влизат и лихви по заеми, докато ако си съберем данъците, няма да вземаме заеми.

Но това все пак не е всичко.

Тези дни излязоха, и все още ги държат засекретени, данните за издръжката на държавната администрация. Оказа се, че тя ни струва над 5 милиарда лева на година.

Абсолютно всички анализи показват тотално раздуване и ненужност на поне 75-80% от администрацията. Тук влизат безсмислени звена като Агенцията за инвестиции, СЕМ, Комисия за защита от дискриминация, районни кметове, хиляди общински съветници, областни управители, дублиращи кметовете, както и около 30-40 хиляди “чантаджии” в МВР. Общо в България има над 120 знайни и незнайни агенции и комисии, които не е ясно какво точно вършат, но консумират пари.

От тези 5 милиарда лева, при 80% ненужност, това са 4 милиарда.

Т.е. общата сума, която ОФИЦИАЛНО И ПРИЗНАТО, ни струва ГЕРБ, е 6 милиарда лв.

 

И стигаме до злоупотребите и кражбите – с магистрали, пътища, еврофондове и пр. Всички тези данни постоянно ни ги изпращат от Европейската комисия, и постоянно нищо не се случва. ЕС си “връзва гащите” като просто ни държи извън Шенген, Еврозона и поетапно ни намалява фондовете.

Но на местна почва и с местните бюджети, няма какво да се направи. Така около 5-6 милиарда лева на година се крадат по тази линия.

Общата сума, при това неизчерпателна, тъй като доста други пътища изобщо не сме изследвали, та общата сума удря 11-12 милиарда лева всяка година.

Това е приблизителната цена на дострояването на Белене, ако не се вземат заеми. Разликата до около 20 млрд. лв. идва от това, че биха се теглили заеми, които 10 години само ще трупат лихви и ще се капитализират самите лихви.

В момента тези пари ги няма, така че строежът на “Белене” изглежда просто като пореден блъф на Бойко Борисов, за да остане на власт.

Но истината е, че в крайна сметка, България може да строи по 1 централа всяка година, ако само в това концентрира ресурсите си, и ако ограничи кражбите.

Разбира се, толкова централи не са ни необходими. И една стига, засега, но очевидно пътят да я постигнем, е първо да се спасим от Бойко Борисов и шайката му (думата е определение на депутат от самата шайка)…

Добри Божилов, komentari.com

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*