Георги Първанов: „Голям брат“ ще спре и този газов проект!

Вината за това тези проекти да не се реализират е много тежка и НЯМА невинни от българските политици. „Все още за мен стои въпросът дали пак няма да се обади някой „голям брат“ отвън, който да наложи забрана за реализация на енергийните проекти, уговаряни в Москва“. Това каза днес пред БНР президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, който коментира резултатите от посещението на премиера Бойко Борисов и представители на кабинета в Русия.

Първанов коментира, че и Западна Европа, и САЩ, имат трайни интереси в областта на енергетиката и икономиката, които не са в полза за България. „Руското икономическо присъствие в този район не е желано, но за България е необходимо. Така че трябва да си отстоим интереса“, каза Георги Първанов. И попита защо Германия отстоява интересите си при строежа на Северен поток, а за България това да не е приемливо.

Нелепо и национално безотговорно е да се твърди, че стратегическата ни външнополитическа ориентация предполага отказ от тези големи енергийни проекти, каза още Георги Първанов.

Като президент през 2008 година той подписа с колегата си Владимир Путин четири споразумения, свързани с енергетиката – за газопровода „Южен поток“, за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ „Белене“, за създаване на международна проектна компания за нефтопровода Бургас-Александруполис и за отработеното ядрено гориво.

Първанов ги определи като „Голям шлем за България“, по подобие на титлата от тениса, която се присъжда на състезателите, спечелили четирите най-големи турнири през сезона. В последствие нито един от проектите не се реализира.
Вината за това тези проекти да не се реализират е много тежка и невинни от българските политици няма, коментира днес Първанов. Тройната коалиция била виновна, че не е направила проектите необратими, кабинетите на Борисов, които формално се отказали и наложиха мораториум, а кабинетът на Орешарски се огънал под външни влияния. Въпросът е какво може да се съхрани от тези проекти, защото на практика големият шлем стана турски, отбеляза Първанов.

Георги Първанов коментира, че посещението на Борисов в Москва не е триумф, както някои са очаквали, но е успешна крачка напред. Процесът сега започва, отбеляза той. „Няма хеттрик, разбира се. Аз също играя футбол. Добрата новина е, че с тази визита се върнахме в мача“, каза Първанов.

Факти.бг

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*