Проф. Михаил Константинов: приемаме мигрантите, за да спасим Меркел!

„Ако не пазим нашите граници, ще изчезнем. Има си закон – всеки, който минава под и над оградата, е злостен нарушител и трябва да лежи в затвора. Просто и ясно“, казва анализаторът! Проф. Михаил Константинов, политически анализатор, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод срещата на високо ниво в Брюксел.

Водещ: Лидерите на Европейския съюз се събраха на двудневна среща на върха в Брюксел, която е последната в рамките на Българското председателство. Програмата е разнообразна, но въпросът за миграцията заема централно място, особено след като канцлерът Ангела Меркел заяви, че миграцията може да определи съдбата на Европа. Лидерите на държавите от Европейския съюз постигнаха споразумение за миграцията след разговори, които продължиха цяла нощ, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В същото време канцлерът Меркел призна, че дълбоките различия сред страните-членки остават. Как да тълкуваме думите й и какво още да очакваме, ще коментираме с политическия анализатор проф. Михаил Константинов.

Водещ: Проф. Константинов, председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че лидерите са постигнали споразумение за миграцията, в същото време, както стана ясно от анонса, канцлерът Меркел призна, че има дълбоки различия. Как да разчитаме думите им?

Михаил Константинов: Ясно е, че истинско споразумение в момента няма, а и няма как да има. Ако си спомним само преди 2-3 дни какви работи се разправяха, ще видим защо това е така. Тази акция може да я наречем с едно кратко изречение – това е спасяване на канцлера Меркел, съжалявам да го кажа, от глупостите, които тя направи преди 2-3 години, които продължава да прави. Преди тази среща, беше ясно казано, че ще се търсят дву- и тристранни споразумения. Помнете ли как беше?

Водещ: Да. 

Михаил Константинов: Сега се отива към нещо като уж общоевропейско решение, тъй като беше ясно, че това за дву- и тристранни споразумения, което беше германското споразумение, е тотална глупост. Това означаваше пълно разбиване на Европейския съюз още преди да започнат преговорите. Слава Богу, че до това не се стигна, макар че сигурно ще се правят опити за него. И сега някаква визия за споразумение. Споразумение всъщност няма, защото това, което се казва, не съдържа нищо ново. Преди само няколко минути австрийският канцлер каза, че ще затвори австрийските граници, ако продължават мненията и твърденията, че Германия няма да промени своята политика по мигрантите. Така че там конфликтът е много тежък, той не е решен и тепърва ще бъде решаван. И той няма как да бъде решен, ако тези, които предизвикаха конфликта, не се извинят пред своите народи и пред цялата световна общественост и ако не се каже ясно и твърдо- ние ще пазим ли нашите граници или ще продължим да бъдем разграден двор, в който всеки влиза и излиза, както си поиска. Ако ние не пазим нашите граници, не ни чака нищо добро. Една държава, която не си пази границите, тя изчезва. Дали това ще бъде военна агресия или пък по-мек вид агресия, каквато наблюдаваме в момента, няма значение.

Въпросът наистина е за оцеляване на Европейския съюз и на Европа. Аз бих добавил – на християнска Европа. Европа е християнска като цивилизация. Въпреки, че френският и немският политически елит бягат като дявол от тамян от думите „християнска Европа“. Искам да припомня за германската управляваща коалиция, в която има 3 компонента – в две от партиите, имената започват с „християнско“ определение – Християнсоциален съюз, Християндемократическа партия. Това са политическите сили, които подкрепят канцлера Меркел, колкото тя и да бяха от думата „християнска“. Какво се случва социалдемократите, които също са част от коалицията, даже не ми се и коментира, защото там има много сбъркани постановки. Там новата ръководителка на партията Андреа Налес говори неща, които са просто удивителни. Все едно слушам Меркел преди 3 години. Имаме си нова Меркел в Германия. Това е, което се случва в Европа. Оттам ще се стига до индивидуални национални решения, защото отделните държави няма да търпят това, което се случва, няма да търпят диктат на Франция и на Германия, които на всичкото отгоре заплашват другите държави с едва ли не с финансови санкции. Ако ние погледнем нашите договори за присъединяване към Европейския съюз, никъде там не пише, че трябва да приемаме в нарушение с всички закони хора без документи, хора с терористично минало. Това, което се случва в Европа, нормалните хора се чудят как изобщо е възможно.

Аз и нормалните хора около мен мислим, че живеем вече не в света на Кафка, а в нещо по-страшно – в един напълно измислен идиотски и невъзможен свят. Съвсем наскоро премиерът Борисов каза нещо много мъдро: „Ако аз лично, заедно с лидера Юнкер кацнем на нюйоркското летище без документи, въпреки че всички ни познават там, ще ни затворят за 24 часа в кауша при наркоманите и проститутките да поседим малко, за да се научим как се влиза в цивилизована държава през нейните граници“. А в същото време десетки и стотици хиляди хора продължават да влизат през националните граници на държавите, все едно че това е нещо нормално. Отново ще припомня, Българският наказателен кодекс е категоричен: незаконно преминаване на границата – 5 години или по-скоро до 5 години затвор. Видяхте ли вие осъден да лежи толкова – няма. Има си КПП-та, който бяга от война, добре дошъл, да си покаже документите, да докаже своята история – случаят ще се разгледа, ако е такъв, ще го пуснем да бъде добре дошъл. Всеки, който минава под и над оградата е злостен нарушител, нарушител на българския закон и трябва да лежи в затвора. Просто и ясно. Ако това не се направи, европейските народи ще бъдат силно деморализирани и демотивирани да изпълняват собствените си закони. Тази мигрантска вълна, която залива Европа в момента, е напълно противозаконно явление. Това беше финансирано от определени кръгове, то има ясна цел за разрушаване на християнска Европа – това е ясно. Единственото, което не е ясно – европейските ръководители къде гледат и какво правят.

Водещ: Казахте да се опазят границите на християнска Европа – още няма подробности около кое от противостоящите си предложения на срещата са се обединили лидерите. Вие в по-ранно интервю за Радио „Фокус“ за срещата, която предшестваше тази в Брюксел, казахте, че сте за затваряне на границите. Подобно е и предложението на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, което се приема за едно крайно решение. Според вас, това възможно ли е да бъде прието като решение?

Михаил Константинов: Това е единствено възможното решение. Не го наричайте „отваряне/затваряне“, аз го наричам да се спази законът. Коя държава в своя закон допуска нелегално преминаване на границата? Всяко такова нелегално преминаване на границата е закононарушение и се наказва със съответния срок със затвор. И да кажем, ако е за първи път – са тежки глоби. Толкоз. А в момента има такива злонамерени организации, които организират пътуването на мигрантите. То е ясно, че това сега го правят за пари, които самите мигранти нямат. Вие виждате какво става – те излизат с лодките от Либия, на 10-та миля съответния каналджия взима по-малка лодка се прибира, те подават сигнал, идват едни кораби и ги мъкнат в Италия или в Малта, където и да било. Ами да си ги връщат в Либия, откъдето са тръгнали, ако става въпрос за спасяване. Това, което се върши, е свръхбезобразие. Защото то казва на европейските народи: Не си спазвайте законите, не си спазвайте реда, нека всеки да прави каквото иска. Т.нар. „политическо коректно говорене“ успя да съсипе до голяма степен ЕС и цивилизацията. В българския закон пише как се преминава държавната граница- който преминава нелегално – 5 години затвор. Ако искаме, нека да променим закона, нямам нищо против. Решаваме, че са променени условията, има други неща по света – променяме закона. Докато законът е такъв, ще го спазваме – просто и ясно.

Водещ: Казахте, че срещата е за спасяването на Ангела Меркел. Преди срещата тя постави въпросът за мигрантите като екзистенциален за ценностите на Европа, визирайки солидарността. По-рано вие казахте, че няма общи ценности. Срещата на върха затвърди ли вашето мнение в тази насока?

Михаил Константинов: Има фундаментални ценности, даже няма да ги нарека християнски, те са общочовешки ценности. Основна ценност е запазването на живота и здравето на всеки човек. Това е фундаментална ценност. Всяко действие, което е в противоположна посока, е драстично нарушаване на основни човешки права и на ценности. Това са ценностите. Основната ценност на всяка цивилизация е законността и реда. Законността и реда са тънката граница, която отделя всяка цивилизация от джунглата. Ако няма ред и законност влизаме в джунглата, всички се изколваме, цивилизацията изчезва. Случвало се е в историята, няма да е за първи път. Още веднъж ще повторя – закон и ред – това, което ни отделя от диваците и от джунглата. Това трябва да се спазва, това е фундаменталната ценност, това са ни завещали римляните, защото ние сме наследили римския обществен строй – европейската демокрация е пряк модел на римската, и американската прочее също. Спазване на закона е основната ценност, и то винаги е било така. Сега в момента се говорят такива глупости и аз вече и се срамувам да кажа, че съм европеец, защото това са глупости, които един образован и цивилизован човек не трябва даже да си ги мисли. Но виждате, че европейските народи се пробуждат. Има едно правило: не може да лъжете страшно много хора, страшно дълго време. Ако хората са много, ще ги лъжете късо време, а хората са малко, можете да ги лъжете и по-дълго време. Европа, слава Богу, се събужда. Европа, слава Богу, има лидери като Орбан. Между другото, трябва да ви кажа, че българското политическо ръководство, без да бъде на нивото на унгарците, просто е едно от най-добрите европейски ръководства в това отношение. И трябва да го признаем. Между другото, и българската опозиция, и българското правителство са взели правилна позиция по тези фундаментални въпроси и трябва да бъдат поздравени за това.

Водещ: Премиерът Борисов има свое предложение с три стъпки за справянето с проблема с мигрантите. Но искам да насоча вниманието ви към реакцията на Франция. Президент Еманюел Макрон постави въпроса или национални, или европейски решения, като той предпочита да бъдат общоевропейски решенията за мигрантите. В същото време френският сенат прие по-строга версия на законопроекта за миграцията, внесен от самият президент Макрон. Започнаха ли държавите поединично да се справят с проблема?

Михаил Константинов: Все още Европейският съюз е съюз на национални държави, и все още не е Европейски съединени щати. Няма да коментирам дали едното или другото е по-добро. Така или иначе, на този етап отделните европейски държави си решаваха проблемите с национални законодателства, а те ще бъдат уеднаквявани чрез т.нар. „европейски директиви“. В момента липсва европейска директива по този фундаментален въпрос. Не ви ли прави впечатление това нещо? Нямаме европейска директива какво правим с нашествието. Когато има нашествие как се държим? Ако влизат по 5, по 10, по 50 души – хубаво, а когато влязат 2 милиона какво правим? Искам да ви припомня още един фундаментален факт – Африка има 1 милиард население, годишният прираст на Африка е 50 милиона, всяка година 50 милиона нови африканци идват на този свят. Условията за живот в Африка са ужасяващи, половината африканско население живее с по 1 литър вода на ден, която не е питейна вода, това е мръсна, кална вода. Къде ще тръгнат тези хора? Насам ще тръгнат. Ние трябва отсега да решим ще се предаваме ли или ще си пазим границите, или ще се опитаме да помогнем на тези нещастни хора в Африка. Пускайки 1-2 милион тук, ние правим една фундаментална друга грешка – казваме на цялото африканско население: Тръгнете насам. Тоест, казваме им: Елате и стъпчете нашата цивилизация, – с което няма да им помогнем. Ние можем да им помогнем по много други начини, но не като изчезнем. Какво като изчезне Европа, това ще помогне ли на Африка? Забележете колко ясни и фундаментални неща ние с вас обсъждаме, и всеки, който ни слуша, го разбира. Същевременно някаква група, самонарекли се европейски ръководители, говорят глупости, всеки ден си сменят мнението с тази дивотия „Елате всички“. Защо никой не се извини за нея? „Елате всички, ние ще се справим.“ За съжаление, Германия има трагична съдба, тази велика държава и този велик германски народ. Два пъти през миналия век те докараха европейски и световни катастрофи. Факт. В момента докарва трета катастрофа в момента. Ако германското политическо ръководство не си смени поведението, буквално отиваме към едно повторение, жестоко повторение на едни събития отпреди 80 години.

Водещ: Споменахте Африка. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че ще настоява за повече средства за Тръстовия фонд за Африка, това може ли да е част от решението на въпроса с мигрантите?

Михаил Константинов: Това може да е част от едно частично решение, ако ми позволите този каламбур. Да, това е по-добре от нищо, да, това е нещо като стъпка някаква. Но вижте, проблемът е от съвсем друг порядък. Това е буквално да имате тежък пожар и в този момент с едно малко шишенце аптекарско да тичате там да го гасите. Това са мащабите. Да кажа ли още един път? 500 милиона души в Африка мизерстват. Те нямат вода. Не знам как ще го решим този въпрос, но трябва да им се помогне там. А ние сме тръгнали да обсъждаме дали 100 хиляди души, които са стигнали днес или вчера тук, на брега, къде да ги разпределим. Това е абсурд. Ние трябва да помислим как да спасим света и в частност Африка и Европа, а не да работим на парче. С тези правителства сме за никъде.

Водещ: Другото място, откъдето идват мигрантите, е Близкият Изток. Спирането на войната в Сирия и справянето с ИДИЛ дали е другата част от решението, добавяйки това към, онова ,което вие казахте за Африка?

Михаил Константинов: Тук съм напълно съгласен, че това е част от справянето с нещата, защото Близкият Изток беше една цветуща по своему област от света само до преди 5-7 година. Като казвам цветуща, беше наистина цветуща. Вярно, че Ирак го нападнаха по-рано и го унищожиха преди по-дълъг период, но вземете Сирия – до преди 2012 година тя беше модерна, там живееха по-добре отколкото в половин Европа. Българите ходеха да работят в Сирия. Имат прекрасни впечатления от там. Сирийският народ или народи, ако искате, са едни от най-древните култура. Кому трябваше да хванат и унищожат тази цветуща държава. Просто това е такова безобразие, което направиха със Сирия. Сирийците мъдри хора, те ще се справят с това нещо, те започнаха и да се връщат. Ако престанем да се месим във вътрешните работи на страната, тя за 10 -15 години ще си стъпи на краката, на Сирия и трябва нещо като план „Маршал“, но без задни мисли, а чиста помощ и да престанат големите сили да се месят. Сирийците са едни от малкото, които могат да бъдат признати за бежанци. Всичко друго в Европа не е бежанец- той е икономически мигрант. Не че хората нямат право да мигрират икономически. Едно е да бяга от война, друго е да отиде да живее малко по-добре на друго място.

Водещ: Премиерът Борисов потвърди, че Турция спазва ангажиментите към ЕС за бежанците. След изборите и категоричната победа на Реджеп Ердоган може ли да очакваме изненади в тази посока?

Михаил Константинов: Можем да очакваме изненади в по-добра посока. Очаквам Турция да смекчи и своята вътрешна, и външна политика. Ердоган малко се успокои, като си гарантира още няколко години във властта. Очаквам с Турция нещата да се уредят. Те са коректни партньори. Дори и в следвоенната история, след Освобождението, турците са били не по-малко коректни в нашите двустранни отношения. Аз се надявам това да продължи.

Елеонора Чолакова

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*