Австрия пое Европредседателството! Първа стъпка – мигрантския проблем?

Австрия пое днес ротационното председателство в Съвета на ЕС от България с пикник и концерт в Алпите. На пистата над световноизвестния ски курорт Шладминг българският министър-председател Бойко Борисов символично предаде щафетата на своя австрийски колега. С работна закуска на 1800 метра надморско равнище започва денят на правителствените ръководители на България и Австрия. В присъствието на председателя на съвета на Европейския съюз Доналд Туск алпийската република символично пое европредседателството за следващите шест месеца.

Основен приоритет на консервативното австрийско правителство е сигурността в Европа, което включва ограничаване на нелегалната миграция и укрепване на охраната на външните граници. По тази тема е предвидена извънредна среща на върха в края на септември.

Австрия ще работи за изграждане на по-ефективен Европейски съюз, който трябва да се откаже от ненужните директиви и да засили интеграцията във външната политика и в отбраната. Виена ще продължи да работи за интеграцията на страните от Западните Балкани – район към който Австрия има траен политически и икономически интерес, добавя Националното радио.

Във втората половина от председателството си Австрия ще настоява за среща на върха ЕС-Африка. Това заяви австрийският канцлер Себастиян Курц преди да приеме днес от българския си колега Бойко Борисов ротационното председателство в Съвета на ЕС.

„Вероятно през есента ще организираме среща на върха между ЕС и северноафриканските държави“, съобщи снощи Курц. 

„Освен това обмисляме идеята, отделни страни от ЕС да водят преговори с държави извън съюза, но с отношение към миграционния проблем, от името на целия съюз. А причината е, че с тях някои членки на ЕС имат исторически обусловени тесни контакти. Ако подкрепим тази инициатива, включително и финансово, мисля, че можем да имаме успех“, обясни австрийският канцлер пътя, по който трябва да се създадат приемателни центрове за бежанци извън ЕС.

Курц още веднъж подчерта, че квотното разпределение на мигрантите е било неправилно решение: „Решението е охрана на границите. Отдавна настояваме за този обрат, който се случи в Брюксел. Все още има държави, които не са съвсем убедени и мога само да се надявам, че няма да подкопаят този важен обрат в миграционната политика“.

Освен миграцията, третото австрийско европредседателство ще постави акцент върху преговорите за следващата многогодишна финансова рамка и Брекзит, разказва още БНР.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*