Доналд Тръмп: Франция трябва да напусне ЕС!

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е попитал своя френски колега Еманюел Макрон: „Защо не напуснеш Европейския съюз“, когато двамата са се срещнали през април във Вашингтон, според излезли в американските медии данни, предава EUObserver, цитиран от Фокус.

Тръмп също така е предложил на Макрон двустранно търговско споразумение като поощрение за напускането на съюза, съобщават двама източници от ЕС, присъствали на преговорите. Белият дом отказа на опровергае или да потвърди и уточни данните.

Тези преговори се водят зад кадър, а на преден план постепенно се разкриват противоречията между европейските лидери и френския президент.

Еманюел Макрон заяви, че няма да коментира пряко съобщенията, че неговият американски колега Доналд Тръмп му е предложил да напусне Европа, но твърдото ангажиране на Париж към Европа може да накара човек ясно да си представи какъв точно е бил отговорът, предава в същото време Politico.

„Нещата, казани зад затворени врати, трябва да си останат зад затворени врати. Не е добра идея да се повтарят“, заяви Макрон при молба да коментира новините. „Но знаете ангажиментите, които съм направил пред Европа. Смятам, че те са достатъчни да си представите реакцията ми“, допълни той.

По-рано Тръмп отново разкритикува ЕС: „Обичам страните от Европейския съюз, но той е създаден, за да се възползва от САЩ. Няма да допуснем това“, заяви президентът по време на реч в щата Северна Дакота.

Гласове

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*