Преди минути: ФРАНЦИЯ НАПУСКА ЕС!

„Защо не напуснеш Европейския съюз? Какво ти дава? Ако го напуснеш, ти обещавам много изгодно двустранно търговско споразумение със САЩ. С тези думи Доналд Тръмп се е обърнал към своя френски колега Еманюел Макрон на срещата им през април във Вашингтон. А информацията изтече вчера по  американските медии и се позовава на два независими източника от ЕС, присъствали на преговорите.

От месеци насам между САЩ и Франция текат интензивни преговори за излизането на Париж от ЕС. Преговорите се водят зад кадър, а на преден план постепенно се разкриват противоречията между европейските лидери и френския президент, коментира EUObserver, цитиран от Фокус нюз. Еманюел Макрон заяви, че няма да коментира твърденията за скиришен FREXIT, но все по-втвърдяващата се позиция на Париж по теми като миграцията, Европа на националните държави, връщането на френската казарма и пр. ни навежда на мисълта, че Макрон е отговорил на въпросите на Тръмп с „Да“, пише вестник „Politico“.

„Нещата, казани зад затворени врати, трябва да си останат зад затворени врати. Не е добра идея да се повтарят“, заяви Макрон при молба да коментира горещото разкритие. „Но знаете ангажиментите ми към ЕС и желанието ми той да се реформира. И Франция ще продължи да настоява и работи за това“, допълни той.

По-рано Тръмп отново разкритикува ЕС: „Обичам страните от Европейския съюз, но той е създаден, за да се възползва от САЩ. Няма да допуснем това“, заяви президентът по време на реч в щата Северна Дакота.

Очевидно е, че Доналд Тръмп работи за разпадането на Европейския съюз, за да сключи с няколкото по-силни икономически държави в него политико-икономически договори от нов тип. Това напълно съвпада с новата изолационистка стратегия на Съединените щати. А ето я и нея: На Вашингтон му стана ясно, че заради възхода на Китай, вече не разполага с необходимия ресурс да контролира толкова големи територии от планетата, в които влиза и ЕС. Затова новата му стратегия е да се насочи само върху взаимноизгодни икономически съюзи с определени държави. В Европа това са Великобритания (която под давление на САЩ вече напусна ЕС), Франция, Германия, Италия и Холандия. И САЩ ще драпат със зъби и нокти да откъснат тези страни от Съюза. А случи ли се – ЕС остава в историята. Skandalno.net

Автор: Пею Благов, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*