Почина Божидар Димитров

Почина историкът, общественик, телевизионен водещ Божидар Димитров. Тази вечер на 72 години ни напусна проф. Божидар Димитров, съобщиха близки на семейството за Агенция „Фокус“.

Божидар Димитров е бивш дългогодишен директор на Националния исторически музей, автор на десетки книги, посветени на българската история.

„24 часа“ съобщи, че професорът е починал пред блока, в който живее. Изведнъж се хванал за гърдите и паднал, разказали негови близки за изданието. Известният историк чакал дъщеря си Мария, която днес има рожден ден и трябвало да дойде да вземе родителите си, за да празнуват зааедно.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия.

Завършва история и археология в Софийския университет, има докторат по история. Той е дългогодишен директор на Националния исторически музей.

Начело на НИМ застава за пръв път в края на 1994. През 1997-1998 влиза в конфликт с президента Петър Стоянов по повод връщането на „История славянобългарска” в Зографския манастир. Отстранен е от поста от министърката на СДС Емма Москова през 1998 г.

След 3 години е назначен отново след конкурс. През неговото управление музейната експозиция беше преместена от сградата на Съдебната палата на бул. „Витоша” в резиденция „Бояна”.

Паралелно с работата си в музея Димитров е активен политически деец най-напред на БСП, а впоследствие на ГЕРБ. Напуска столетницата именно заради подкрепата и приятелството си с Бойко Борисов. В началото на първото правителство на Борисов е министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина и държавните архиви.

През миналата година бе приет в болница със съмнения за инфаркт в деня, в който му предстоеще дебат с македонския журналист Миленко Неделковски. Двамата имаха задочен спор след като македонският журналист се снима как чупи с чук плочата на връх Каймакчалан, издигната в памет на загиналите там български воини през Първата световна война.

Ще го запомним с редица археологически открития, както и с цветистия му език и чувство за хумор.

Поклон пред паметта му!

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

2 коментара

  1. От мен ПОКЛОН няма, тоя приживе беше един от най-отвратителните блюдолизци и лизачи на банкянският престъпник!То не бяха поливания на главата му с някакви води, то наколенки, то простотии от сорта, че „Бойко бил по-значим и от цар Симеон“!?Не ми пука за тоя, ама никак!!

  2. От мен ПОКЛОН няма, тоя приживе беше един от най-отвратителните блюдолизци и лизачи на банкянският престъпник!То не бяха поливания на главата му с някакви води, то наколенки, то простотии от сорта, че „Бойко бил по-значим и от цар Симеон“!?Не ми пука за тоя, ама никак!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*