Колко млн. „УСВОИ“ НПО-то на жената, обвинила майките на деца с увреждания!

Адриана Стоименова

Куп нови съмнения изплуваха около НПО-то, свързано с Адриана Стоименова. Именно тя обвини майките на деца с увреждания, че „един млн. лв. са отишли за финансиране на протестите им”. Уточняваме, че въпросната организация се субсидира ежегодно от държавата в размер на стотици хиляди лева. Отделно от това ползва европари по проекти, съфинансирани също от държавата.

Екипът на Фрог нюз се запознава с част от официалната документация на въпросното НПО, наречено Сдружение „Център за психологически изследвания“, след което изнесе част от съмнителните факти. Един от тях е, че има куп въпросителни около финансовите отчети и дейностите, свързани с подпомагане на хора с увреждания. От отчета се разбира, че НПО-то е съдействало на отбор по крикет на маса и бейзбол. От Сдружение „Юнайтед крикет клуб – София”, както и от Българската федерация по бейзбол категорично отричат да са имали взимане-даване с „Център за психологически изследвания“. От федерацията по бейзбол дори уточняват, че до този момент дори не са развивали дейности за хора с увреждания.

В последният доклад на НПО-то, който е от 2015 година пише, че организацията е давала становища по Закона за защита на животните. Представителят на най-голямата организация за защита на животните у нас „Четири лапи“-Явор Гечев, е категоричен в няколко неща: първо-никога не е чувал за НПО-то Център за психологически изследвания. Второ-не познава неговите представители и не ги е виждал на дискусии, свързани с промени в закона. Трето-през 2015 година не е имало никакви промени в законодателството в тази сфера. И четвърто-законът е свързан с хората с увреждания само в частта за кучетата-водачи, които от край време са освободени от данък. Тази клауза не е променяна в годините и по нея не е имало никакви спорове.

Проверката  установява, че всички пари в НПО-то са отивали за заплати и хонорари. Няма и лев даден за консумативи, канцеларски матирали, самолетни билети и т. н, въпреки отчетени командировки в чужбина. Как става този номер и как работят офисите на сдружението, остават загадка.

Медията търси представител на министерство на правосъдието, където НПО- то, свързано със Стоименова, е отчитало дейността си. От там остават изумени от факта, че Центърът наброява над 240 000 членове. „Разбирам ви, това наистина буди подозрение, защото на базата на това се определя и държавната субсидия. Дайте ни всички тези неща и ние ще извършим обстойна проверка“, отговарят от пресцентъра. Информиран е и говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Всичко звучи много странно. Веднага ни сигнализирайте официално“, посъветва обвинителката.

Ето какво разказва една майка на дете с увреждане от палатковия лагер:

„Свързах се с Адриана Стоименова, с надеждата, че ще ми помогне за детето. Тя ме посъветва да отида в офиса им в столицата. Не се видях с нея, посрещна ме едно момче с патерици, което един час ми разказваше за съдбата си. Накрая ми даде листовка на общината и ми каза там да вървя. Смятах, че ще ни включат в програма, както ми обеща по телефона Стоименова. Възмутена се върнах вкъщи и я набрах, за да я попитам защо ме е заблудила. Тя ми се разкрещя. Останах унизена и отвратена. Къде са парите, които иначе държавата им дава?“

Защо не ме посрещна в нейния офис, или ги е срам да видим колко са луксозни? Имам нужда да ме информират за правата и възможностите, но и това не се прави. Няма дори регистър на организациите. Прехвърлят ни като горещ картоф една на друга. Не искам да ми споменавате името, защото този Стоименова накрая ще се окаже, че от нея ще зависи кой каква помощ ще получи. И да не вземе да си отмъсти, като ме изключат. Да не знае човек от какво да се пази. Моля ви като пишете, кажете специално за нуждата от регистър. Само за това да се преборим, пак си струва!

Добрина Каменова

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*