Кошмари в тъмното: Опасенията на европейците, които не ги оставят нощем да заспят!

glasove.com

България е една от седемте страни от Европейския съюз, в които безконтролната имиграция е смятана за най-голямата заплаха за националната сигурност (останалите са Италия, Гърция, Малта, Словения, Унгария и Австрия). Българите се страхуват не просто от неспособността да бъде контролиран броят или типът на мигриращите към Европа, но и на фона на намаляващото население на страната – от евентуалното въздействие на мигрантите върху българското общество.

Това се казва в анализ на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), разпространен под заглавие “Кошмари в тъмното: Опасенията на европейците, които не ги оставят нощем да заспят”. Той обобщава резултатите от допитване, проведено през март и април в 28-те страни от ЕС сред хора, взимащи политически решения и сред анализатори. В допълнение е направено обширно проучване на политически документи, на дебата в академичните среди и на публикациите в медиите.

В частта за България се казва още, че като сериозна заплаха за националната си сигурност българите посочват още разпад на държавността или гражданска война в съседни държави. Едва след това идва външната намеса във вътрешната политика.

Каква е цялостната картина в ЕС: Общата картина в ЕС е белязана от заплахи за сигурността, идващи от изток, юг и вече от запад в лицето на политиката на президента Доналд Тръмп, смятат в ЕСВП.

На изток се оформят нови сложни отношения с Русия, в които, изглежда, европейците приемат руската намеса в политиката им – от целенасочените опити да се влияе на избори до кибератаките срещу компании, инфраструктура и политически партии и институции. Още по на изток Китай продължава да задълбочава влиянието си в страни от ЕС и съседните държави чрез търговия и инвестиции. На юг европейските страни вече разчитат на сътрудничество с все по-автократичния режим в Анкара за миграцията и борбата с тероризма. В същото време конфликти и бедност на юг от Средиземно море продължават да изпращат мигранти към Европа и да поставят на сериозно изпитание сигурността и солидарността.

На запад Доналд Тръмп демонстрира тотално пренебрежение към международните споразумения и норми, на които европейците държат. Действията му по климатичното споразумение, ядрената сделка с Иран и търговските санкции поставят под въпрос доскоро непоклатимата вяра на европейците в дипломацията като средство за уреждане на спорове и защита на Европа. Лидерите в ЕС вече се опасяват, че трансатлантическите гаранции за сигурност ще се фокусират не върху съюзи и общи интереси, а върху това дали се закупуват американски технологии и оборудване, както и върху капризите на един непредвидим президент.

Европейците са все по-разтревожени от тази картина, но и разделени по въпроса как да се справят със ситуацията – както между отделните държави, така и вътре във всяка страна. Масово има съгласие, че рисковете за сигурността са се увеличили от 2008 г. насам и ще растат и в следващото десетилетие.

Водещите пет заплахи днес са:

– кибератаки
– разпад на държавността или гражданска война в съседна на ЕС страна или район
– външна намеса във вътрешната политика
– безконтролна имиграция към страната
– влошаване на международния институционален ред.

Включените в анкетата смятат, че до 2028 г. тези заплахи ще се запазят, като само последната е вероятно да бъде допълнена от терористични атаки.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*