Александър Симов: Има две Българии, които нямат нищо общо помежду си!

„Визия за България” е идея, която подлежи на дискусия. През следващите месеци ще обикаляме страната и ще се срещаме с различни организации, за да обобщим темите”. Това каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия депутатът от „БСП за България” Александър Симов. По думите му проектът на левицата има за цел промяна на модела и системата.

„Ние говорим за цялостна реорганизация на държавата и това не е разговор за пари, а за реална и конкретна политика. Разговорът за пари един ден ще излезе на дневен ред. Корнелия Нинова говори за паралелната държава, която оперира с 10 млрд. лева. Ако бъдат създадени мерки, с които тези пари бъдат вкарани в бюджета, ще има пари за всичко”, категоричен бе Александър Симов.

Според него една голяма тема не присъства в медийното пространство и това е темата за неравенството у нас. „20 процента от най-богатите взимат осем пъти повече от 20 процента от най-бедните в България. Това е чудовищна разлика, която формира две Българии, които нямат нищо общо помежду си. Ако не направим политика, която да запуши тази разлика, никога няма да можем да кажем, че сме просперираща държава. Затова са тези наши идеи за безплатни детски градини, за да имат младите хора перспектива, болниците да не бъдат повече търговски дружества и други”, каза депутатът от левицата.

По казуса ЧЕЗ, Александър Симов беше категоричен, че държавата трябва да закупи дружеството. „Това не значи да го национализира, а да го купи. Частният монопол не е по-добър от държавния и дори десните икономисти вече го признават”, обясни народният представител.

На въпроса дали БСП е за приемането на еврото, Александър Симов обясни, че според лидера на БСП Корнелия Нинова трябва да започне разговор по темата. „На наши форуми сме казали, че приемаме влизане на страната в еврозоната. Ние не можем да си затворим очите, че в България има огромно количество хора, които поставят под въпрос полезността на това”, поясни той.

По повод обвинението на ГЕРБ, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е подстрекавала протестите на животновъдите от Странджа, Симов заяви, че нивото на доказателствения материал на управляващите е потресаващ.

„Ако утре някой запише клип, че книгата Шайка на Антон Тодоров го е накарала да хвърля с бяс камъни по централата на ГЕРБ, това значи ли, че Антон Тодоров носи отговорност за това действие?”, попита Симов. Според него в момента ситуацията, представена от управляващите, е едва ли не спокойна, а хората в Шарково и Болярово са весели и само конспиративната БСП и Корнелия Нинова ходи там да ги буни. „ГЕРБ станаха фабрика за фалшиви новини, нещо от което те много обичат да се оплакват”, заключи Александър Симов.

Петър Кънев: „Визия за България” не е бюджет на държавата, а визия за развитието й

„Във „Визия за България” няма цифри. Този документ не е бюджет на държавата, който да обсъждаме откъде щели да дойдат парите. Това е визия за развитието на страната“, каза депутатът от „БСП за България” и председател на икономическата комисия в парламента Петър Кънев пред бТВ. Той добави, че предстои обществено обсъждане по проекта. „За последните 15 години държавата абдикира от управлението на държавния икономически сектор. В момента няма данни какво е процентното съотношение на присъствие на държавата в икономиката – като брой заети на работни места, процент от БВП и част от печалбата. Нужно е повече държава в държавните фирми”, поясни той.

„Визията не е предвидена за реализация за четири или пет години. Тя касае държавата ни. Така повече не може да продължаваме. Ръстът на БВП в момента се дължи на гастербайтерите – хората, които изгонихме от България. На година те пращат 5 милиарда лева – изчистени данъчно пари за консумация”, категоричен бе Петър Кънев.
Той коментира и ситуацията в Странджа. “За мен проблемът там през последните седмици с чумата не е нито икономически, нито финансов още по-малко ветеринарен. За мен този проблем е политически, дори геополитически”, заяви народният представител. По думите му Странджа е изоставена, като през последните 20 години там няма никаква държавна политика за развитие и има един единствен поминък – животновъдството. Според него е нужна специална държавна програма за региона, който е на границата с Турция.

източник: гласове

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*