Жандармерия и разследващи в сградата на фирмата убиец. Държавата ще съди „Трейс груп”!

Разследващи и жандармерия влязоха в сградата на „Трейс груп” в столичния кв. „Лозенец”, предаде bTV. Именно тази фирма е отговаряла за трасето, на което се случи тежката катастрофа с автобус край Своге.

Следователите изнесоха документация на фирмата, като служителите им са оказали пълно съдействие на разследващите.

Междувременно на редакционната поща на bTV се получава официално съобщение от компанията, че ще дадат пресконференция относно катастрофата край Своге в утрешния ден. По-късно от „Трейс груп” съобщиха, че пресконференцията се отлага заради започналото разследване.

От проверките на различните министерства, както и на прокуратурата, във връзка с катастрофата на автобус край Своге, при която загинаха 17 души, стана ясно, че „Трейс груп” е отговаряла за ремонта на трасето, където автобусът се е преобърнал. Те са били предупреждавани многократно от АПИ за лошото състояние на пътя и за нуждата да бъде извършен ремонт, но това така и не се е случило.

Министърът на регионалното развитие и строителството Николай Нанков даде да се разбере, че държавата ще съди фирма „Трейс“, изпълнител на ремонта в Искърското дефиле. Нанков подробно обясни, че фирмата не се е съобразила с предписанията да отстрани дефектите по некачествено извършения ремонт. Още вчера при сбирката на властта при премиера Бойко Борисов строителният министър обяви, че фирмата имала пет предписания да поправи ремонта и ги игнорирала.

На 19 август, поясни министърът, се разбира в АПИ, че пътят не е отремонтиран, както е било предписано. Затова Нанков гарантира, че сега всички длъжностни лица, отговорни за пътя, ще понесат своята отговорност.

Сега  държавата ще стартира дела, за да си търси правата от фирмата.

„Знам, че всички хора и цялата общност очакват справедливост. Затова гарантирам и в лично и в служебно качество, че ще има справедливост“, бе категоричен министър Нанков.

Той обясни, че през 2011 година е подписан договор за ремонта на този участък от пътя София-Своге  – там са посочени както ангажиментите и всички дефекти, които трябва да бъдат отстранени от изпълнителя.

Този опасен асфалт е положен през 2014 г.

Има възлагане на строителство, увеличен бюджет по договора за ремонта. Отделно на това, пътят се  въвежда в експлоатация две години след полагането на асфалта, което е необяснимо.

Той е приет от 20-членна държавна комисия без нито една забележка, което наистина е притеснително, защото само няколко месеца след това се констатират зачестили ПТП-та точно в тази отсечка, където е станала катастрофата вчера. Тогава се поставя и знак за повишена концентрация на ПТП, посочи Нанков.

Той гарантира, че всички длъжностни лица със своето действие или бездействие в тази ситуация ще понесат своята отговорност.

„Защо е предписан този асфалт и приет по този начин е работа на процесуално-следствените органи да установят причината за това. Ние ще окажем пълно съдействие”, допълни Нанков.

„Трите версии за катастрофата ги знаем – една, от тях е за лошото състояние на пътната настилка, поясни Нанков.

„Не може обаче да се спре път, който е абсолютно без алтернативен. Затова колегите от АПИ и колегите от Пътна полиция са предприели действия за ограничаване на скоростта. Има 22 проблемни точки по този път край Своге “, коментира той.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*