Последно Сбогом! Над 100 000 души се простиха със Захарченко в Донецк

Жителите на Донецк отдадоха последна почит на лидера на проруските сепаратисти в източната украинска Донецка област Александър Захарченко, който беше убит при бомбен атентат в града в петък. Освен Захарченко, при експлозията в ресторант в Донецк загина и неговият бодигард, а 12 души бяха ранени.

Над 120 хиляди души преминаха край ковчега с тленните останки на 42-годишния Захарченко, според властите на самообявилата се Донецка република (ДНР). Множество хора, много от които облени в сълзи и с цвете в ръка, изчакаха реда си, за да се поклонят пред ковчега.

Общественият транспорт в Донецк временно е спрян. Въоръжени мъже в униформи регулират движението в центъра на града.

На много места се виждат транспаранти с портрета на Захарченко. Сред изписаните лозунги е: „Ние имаме една майка родина: Русия“.

В комюнике, разпространено от Донецката информационна агенция, Владислав Сурков, близък съветник на руския президент Владимир Путин, нарича Захарченко „брат“ и „герой“.

Мнозина от опечалените обвиняват Украйна за убийството на своя лидер. Проруската сепаратистка ДНР е в тридневен траур до утре. Началото на новата учебна година бе отложено за вторник.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна обвиниха Киев за убийството на лидера на ДНР. Според украинските власти покушението е резултат от вътрешни конфликти в редиците на бунтовниците.

Русия определи убийството като провокация с цел засилване на напрежението в региона.

източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*