Протестите в Германия продължават с нова сила! Крайнодесни или Крайноопасни са за Меркел?

Гневът избухна с невъобразима сила след като се разпространи новината, че иракчанин и сириец, търсещи убежище, са заподозрени в нападение с нож, при което бе убит 35-годишен германски гражданин миналата неделя. Кемниц – град с близо 250 000 души население в източната част на Германия, има дълга история на неонацистки протести.

Обикновено те привличат няколкостотин души от нисшите прослойки на обществото и доста по-многобройни контра протести, твърдят официални лица. Този път обаче демонстрацията събра 8000 души. Те бяха предвождани от разпознаваеми неонацисти, и към тях се присъединиха хиляди обикновени граждани. Планирани са и нови митинги този уикенд. Градът никога не е ставал свидетел на подобно нещо – а и в известен смисъл подобни събития не е имало в следвоенната история на Германия. Нападението изпъква като воден знак и отприщи антиимигрантската омраза, която се разраства, тъй като Германия се бори с интеграцията на близо 1 милион бежанци, които пристигнаха, след като канцлерът Ангела Меркел реши да отвори границите през 2015 година. Това решение рязко раздели Германия, като критици скоро след това заявиха, че администрацията на Меркел е загубила контрола над ситуацията.

Три години по-късно, това, което правителството не успява да контролира са антиимигрантските настроения.

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия” набира популярност и позиции в парламента – още един шок за системата – и започва да легитимира гневните настроения към имигрантите, които преди няколко години дори нямаше да бъдат изречени на глас, като ги сложи в дневния си ред.

На фона на това открояващо се крайнодясно, Кемниц се превърна в тест за властта на държавата. Според някои той е дори тест за следвоенната демокрация на Германия. „Те поставят на изпитание нашата демократична държава по начин, какъвто не е виждан никога до сега”, твърди Барбара Лудвиг, кмет на Кемниц, социалдемократ, която седи в кабинета си на втория етаж в сградата на кметството една сутрин. „Ние трябва да преминем този тест”, категорична е тя.

Бенджамин Ян Зоке, 32-годишния лидер на „За Кемниц” – гражданското движение на националистите, които свикаха протеста миналия понеделник, описа събитията от изминалата седмица като повратна точка и даде две исторически сравнения. Точно както смъртта на протестиращ студент през 1967 година даде началото на мащабно недоволство и студентски бунтове, довели до либерално прогресивната ера в Западна Германия, убийството в Кемниц ще отбележи началото на период на крайнодясна съпротива, твърди той. И както през 1989 година, когато хиляди – включително неговите родители – излизат по улиците, за да призоват за слагането на край на комунизма, митингите от изминалата седмица целят свалянето на „тази провалила се система”, категоричен е Ян Зоке. „На хората им омръзна от системата тогава и сега отново са недоволни от системата”, твърди той и добавя, че никога не е гласувал и не вярва в парламентарната демокрация.

Малко индустриално градче през 19-и век, Кемниц е почти разрушен по време на Втората световна война, след което е възстановен като социалистически град за пример при управлението на комунистическия режим на Източна Германия и временно е преименуван на град Карл Маркс. Висока 7 метра бронзова глава на Маркс е издигната на пиедестал в центъра на града и е била отправна точка на демонстрациите. Тази седмица това място също бе отправна точка на протестите.

„Комбинацията от крайнодесни екстремисти и избиратели на „Алтернатива за Германия” е нещо ново”, заяви Хайо Функе, политически изследовател в Свободния университет в Берлин и ветеран-експерт на крайнодесните групировки. „Алтернатива за Германия” събра 27 процента подкрепа в източната провинция Саксония, където е разположен Кемниц, по време на миналогодишните общи избори. Окрилени от този успех, крайнодесните активисти успяха да канализират страховете и недоволството на избирателите, и често използвайки социалните медии, мобилизираха тълпи, които до преди няколко години бяха нещо немислимо, твърди Функе.

Социалните медии играят значителна роля при мобилизирането на тълпите. Само часове след нападението с нож миналата неделя, футболни хулигани с връзки в неонацистките среди, публикуваха призив в мрежата: „Нека им покажем заедно, който има думата в този град”. Скоро започната да се разпространяват слухове. Жертвата защитавала жена, която била нападната от убиеца. Втора жертва била починала в болница. Нито един от тези слухове не се оказа верен. Но само в рамките на няколко часа, около 800 протестиращи бяха вече по улиците, превъзхождайки полицията 10 към 1. „Алтернатива за Германия” реагира бързо. „Когато държавата не може повече да защитава своите граждани, гражданите излизат по улиците и защитават себе си”, написа в „Туитър” Маркус Фронмайер, депутат от партията. „Днес е отговорност на гражданите да спрат миграцията на ножовете”.

В понеделник броят на протестиращите се увеличи десетократно, отново хващайки полицията неподготвена и отново протестите бяха централна новина в националните медии със сцените на насилие от улицата. Друг митинг в четвъртък бе в доста по-малки мащаби, и като цяло по-спокоен, след като местната полиция бе подсилена с федерални подразделения. Масовата мобилизация подчертава нарастващите опасения от нови завоевания на екстремистите, които в продължение на много години бяха подценявани – според някои съвсем съзнателно – и пренебрегвани от германските власти. Чувството на несигурност бе доста осезателно тази седмица в кварталите и общностите на Кемниц.

На мястото на убийството в неделя, намиращо се само на пресечка от сградата на кметството, 61-годишният Волфганг Гросер и неговата съпруга Сабине, палят свещичка. Те са познавали жертвата. Той е бил приятел на техния син, и веднъж им е помагал при преместването на покъщнината на ново място. „Той не заслужаваше това”, заяви Волфганг. „Той беше възможно най-доброто човешко същество, не се чувстваме сигурни в собствения си град”, допълва той докато случайни минувачи поклащат глави в съгласие. „Никой не си прави труда да вика полицията. Те са напълно безпомощни и не идват. Така че какъв е смисълът?”, допълва Волфганг.

След първите изблици на насилие миналата неделя, бежански организации призоваха мигрантите да не напускат домовете си. Г-н Нахлави заяви, че се е вслушал в призива. Един от неговите съседи обаче – българин, не го направил. Той седял в кафене в града със своето семейство в неделя следобед, когато внезапно бил прободен с нож в гърба. Полицията се намесила незабавно.

Източник БГНЕС

Катрин Бернхолд, в. „Ню Йорк таймс”

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*