БОРИСОВ НИ ЦАКА ВСЕКИ ДЕН С НОВИ ДАНЪЦИ!

Данъкът за основно жилище скача двойно догодина, финансов удар и за собствениците на стари коли. Министерството на финансите готви миниреволюция в данъците от догодина. Пакетът от законови промени, публикуван от МФ, ще доведе до сериозни размествания в облагането на собствениците на движими и недвижими имоти, пише Сега.

Лоши са новините за притежателите на повече от едно жилище. Те ще изгубят отстъпката от 50%, която ползват за данъка за основния си дом. По действащия Закон за местните данъци и такси всеки българин има право на това намаление, независимо какво е благосъстоянието му. Сега ведомството на Владислав Горанов предлага облекчението да остане само за хората с едно жилище.

Това означава, че за всички останали догодина данъчното задължение за основния апартамент (или къща) ще се удвои. Логиката на МФ е, че по-богатите нямат нужда от преференции. Освен това имало доста случаи на злоупотреби, когато собственик на апартаменти в различни общини декларира всеки от тях като основно жилище, за да плаща данъци наполовина. Ако информационните системи на общинските данъчни служби бяха свързани, измами от този тип нямаше да са възможни, но за жалост електронното управление в България се изгражда твърде бавно.

Друга група промени засягат облагането на МПС-тата. Данъкът за по-старите автомобили ще скочи от догодина, а за новите, които отговорят на най-високите екостандарти, ще падне. За целта финансовото министерство предлага нова формула за изчисляване на налога. Тя вече ще включва два компонента – освен досегашния, който отчита мощността и годината на производство на автомобила, ще има и екологичен. 4

Така страната ни отговаря на препоръките за промяна в данъчното законодателство, с която да се насърчат подновяването на автомобилния парк и използването на по-щадящи околната среда превозни средства.

По сегашната формула, базирана на мощност и на възраст на колата, колкото по-нова е колата, толкова по-висок е данъкът. При наличие на катализатор и висок екостандарт шофьорите ползват отстъпка от налога, която варира от 30 до 60%, но въпреки това новите возила се облагат по-солено. Финансовото министерство предлага шест нови диапазона на мощности на автомобилите със съответните горни и долни размери на данъка, като се запазва принципът “колкото по-мощен, толкова по-висока ставка”.

Промени има и в коефициентите за годината на автомобила. Най-нисък е коефициентът за колите между 15 и 20 години – 1. За над 20-годишните той е 1,1, мeждy 10 и 15 г. – 1,3, мeждy 5 и 10 г. – 1,5 и дo 5 г. – 2,3. Както се вижда, в най-благоприятно положение са шофьорите с автомобили между 15 и 20 г.

В по-благоприятно положение са и чисто новите автомобили, защото предлаганият коефициент е по-нисък от сегашния. “Предложението цели стимулиране извеждането на по-стари автомобили от употреба и замяната им с по-нови и по-екологични автомобили. Тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват големи замърсявания на въздуха”, посочват от финансовото министерство. По данни на пътната полиция 66% от автомобилите у нас са на възраст над 15 г.

Заради включването на “зеления” коефициент във формулата за данъка от догодина ще отпадне облекчението за катализаторно устройство. Тази мярка ще реши и проблема с измамите, при които шофьорите посочват, че автомобилът притежава катализатор, но в действителност той е отстранен, посочват от финансовото министерство. И тъй като установяването дали има действащо катализаторно устройство е трудно, много шофьори мамят, за да намалят налога, без автомобилът да отговаря на екологичните норми.

Финансовото министерство не е представило разчети с колко точно ще се увеличи или намали налогът за различните групи автомобили. Изчисления на money.bg показват, че данъкът за стари автомобили може да скочи с 20%. Сметките са правени c нaй-пoпyляpния мoдeл в Eвpoпa – Vоlkѕwаgеn Gоlf, cъc cpeдeн пo мoщнocт бeнзинoв двигaтeл.

За Gоlf, пpoизвeдeн пpeз 2000 г., мощност 101 ĸ.c., peгиcтpиpaн в Coфия, при сегашните данъчни разпоредби налогът е 50,32 лв. Aĸo пpoмeнитe бъдaт пpиeти, дaнъĸът нa тoзи aвтoмoбил щe скочи до 60 лв., стига Cтoличнaта oбщинa да нe пpoмeни “цeнaтa” нa ĸилoвaт мoщнocт. За VW Gоlf, зaĸyпeн пpeз 2010 г., cъc 122 ĸ.c. в момента данъкът в Coфия е 188,37 лeвa, но след промените мoжe дa нaмaлee дo 130 лeвa. За нoв VW Gоlf c мoщнocт 150 ĸ.c. (111 kW) и oбeм нa двигaтeля 1,5 в момента дaнъĸът мy в Coфия e 478,63 лeвa. Aĸo пpoмeнитe бъдaт пpиeти, тoй щe вapиpa мeждy 125,60 и 565,23 лeвa, ĸaтo всяка община ще избира колко да е точно.

източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*