След акцията срещу Миню Стайков – въпросите Отново са без отговор!

Часове след официалното съобщение, че Специализираната прокуратура извършва претърсвания в офиси, находящи се във „Винпром Карнобат“, „СИС индустрийс“ и „Топаз мел“, собственост на известния като крупен производител на алкохол Миню Стайков, зам.-главният прокурор Иван Гешев даде брифинг, който не хвърли светлина върху акцията и остави въпроси без отговор.

От брифинга се разбра, че акцията във фирмите на Стайков е в резултат от разкритата през юли нелегална фабрика за цигари в Карнобат. Сега се събират доказателства за това как са се изпирали парите от незаконното производство, обясни Гешев. Това е ставало чрез десетки фирми и в момента се изземва документацията, за да се намерят доказателства чрез кои фирми се е извършвало изпирането.

„Утре ще се знае с какви доказателства разполагаме“, каза Гешев с уговорката, че доказателствата ще са „на първо четене“. И въпреки това добави, че „много новини по това разследване ще излязат утре“. Нямало връзка с акцията срещу Арабаджиеви, макар че и двете са осъществени в рамките на една седмица и обвиненията съвпадат дори словесно.

Въпросите, които Гешев не изясни:

  • На кого е нелегалната фабрика за цигари в Карнобат.
  • Откога произвежда цигари тази фабрика и как се връзва нейната нелегалност с десетките контролни органи.

В официалното съобщение се казва: „… Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 – 2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“ с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.“

На въпроса на „Капитал“ как и защо НАП не е установила това за 8, близо 9 години, Гешев отвърна с претенция за остроумие: „Приличам ли ви на шефа на НАП, доколкото знам, шефът на НАП е жена“. И допълни, че той не може да отговаря за работата на други длъжностни лица и органи. Добави, че специализираната прокуратура е млада и не може на нея да й се вменяват пропуски.

На въпрос на БНР за коментар на това, че всяко образувано от прокуратурата досъдебно производство става основание за КПКОНПИ да налага запори на имуществото на обвиняемите без оглед на качеството на доказателствата, Гешев каза, че не разбира въпроса.

На въпрос на „Дневник“ защо във всяка акция напоследък са задържани десетки лица, през това време медиите съобщават като първа новина арестите и акцията, а след това прокуратурата иска задържане под стража от съда само на няколко души, Гешев каза, че задържанията за 24 часа се извършват от МВР, не от прокуратурата.

Същевременно обаче Гешев потвърди, че разследването е изцяло под контрола на спецпрокуратурата и МВР няма общо с действията по разследването. Първоначално по случая със „СИС индустрийс“ е работела ГДБОП, но спецпрокуратурата го е иззела и възложила на своя следствен отдел, което означава, че МВР е изцяло елиминирано. Това се разбра от отговор на Гешев на въпрос дали е изтекла информация по другата акция със същите обвинения – срещу хотелиерския бос Ветко Арабаджиев, в резултат на което той се е укрил с жена си.

„…Към момента при тази акция (в „СИС индустрийс“ – бел. ред.) на специализираната прокуратура до момента не е изтекла никаква информация по никакъв начин към лицата, спрямо които работим. Това означава само едно – че хората, които работят, са правилните хора и че хората, с които ние работим от специализираната прокуратура и от службите, също са правилните хора“, каза Гешев.

Попитан ГДБОП ли е службата, която работи по случая, той обясни, че е работила ГДБОП, но вече е възложено на следствения отдел към спец-прокуратурата.

Утре ще се разбере на колко от задържаните 10 души ще бъдат повдигнати обвинения и ще бъде поискано постоянно задържане под стража от съда.

източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*