Кой дава информация на телефонните измамници? Какво отговаря „Виваком”. Защо полицията не ги лови?

Телефонните измами вече не са това, което бяха. Превръщат се в масово явление, тормоз, рекет, заплахи. А полицията с помощта на телефонните компании може да излови всички за няколко месеца. Защо обаче не го прави, е трудно да се отговори.

Ето този метод е прилаган доста често напоследък – обажда ти се човек, който казва, че е от полицията, предупреждава, че твоят телефон е забелязан в списък на телефонни измамници, които са били задържани, но освободени поради недостатъчно на доказателства. Следва обаждане от измамниците, което прераства в директни кървави заплахи, ако не дадеш пари. А от друга страна мнимият полицай те уговаря да му сътрудничиш, да дадеш парите, а те ще арестуват рекетьорите. В повечето случаи мнимият полицай дава телефон за връзка, който според практиката на полицаи и опарени се оказва т. нар. импулсен телефон, тоест такъв, който начислява голяма сума на минута. Тоест – като не стане с измамата и заплахите, да заработим от някой десетминутен разговор с нищо неподозиращ.

Пострадали казват: Те научават всичко от банки и мобилни оператори!

Ето един случай от последните дни, разказан от читател:
Баща ми, който е над 80 години, с напреднала болест, от която му се замъглява съзнанието, стана жертва на измамници преди година и им плати 5000 лв. лични спестявания, Те бяха го манипулирали много яко, казали, че сестра ми е катастрофирала и се нуждаела от пари за лечението, те също му казали доста подробности от неговия живот и навици, също, че знаят, че другата му дъщеря е живее в чужбина, дори в коя страна и кой град. Поискали и ключ от моя апартамент да си вземат това онова, а може би и за да се опитат да го продадат. Баща ми изтеглил пари и ги дал. На другия ден се обажда сестра ми, идват двамата със съпруга й, всичко става ясно. И отиват с баща ми в полицията, и там, докато разговаряли с полицаите, измамниците се обадили за още пари – включили даже мобилния на високоговорител и всички слушали как този си искал още пари.

Тогава полицията реагирала адекватно и бързо, накарали баща ми да се уговори кога да им предаде допълнителните пари, взели белязани банкноти, отишли с татко в неговия апартамент, причакали и арестували един от тях. Очаквахме някакво правово възмездие, или дори да му върнат парите…

Но, след няколко месеца се получава писмо, че „поради липса на доказателства” няма да има дело и присъда.

След този случай, ние спряхме на баща ни стационарния телефон и сменихме номера на мобилния. После зет ми прекара нов стационарен телефон на свое име, но на адреса на баща ми.
И се случва следното: аз летя от чужбина и кацам привечер в София. Само сестра ми и баща ми знаят, че се прибирам, но аз не съм им изпращала подробности, да не се притесняват и да идват на летището. Но очевадно „телефонните хора” са знаели, че пристигам, защото от сутринта започват психо атака над баща ми – първо се обаждат на стационарния телефон (който е нов, от един месец и на името на зет ми), след това на мобилния (който също е нов).

Казали му, че са отвлекли дъщеря му, която пристигнала от чужбина, и че ще ме заколят и изпратят отсечената ми глава в найлонов плик, даже ме имитирали по телефона – някаква молела отчаяно – „Татко, моля те, ще ме убият, моля те дай си всички спестявания…” И баща ми тръгва да тегли пари, ония го „управляват” по мобилния му телефон на всяка стъпка… Слава Богу било края на деня и никакви пари не изтеглил, и не им дал нищо. Прибрал се вкъщи към 18 часа и решил да се обади на сестра ми и зет ми. Половин час по-късно аз кацам на летището и се прибирам право у тях.

На другия ден анализирахме всичко, което се е случило и правим изводи:

– Очевидно измамниците имат връзки във „Виваком”, тъй като са разбрали новия стационарен телефон.
– Имат връзки в мобилните оператори, щото са знаели новия мобилен телефон на баща ми.
– Имат връзки в прокуратурата и съдебната система, щото при такива очевадни доказателства от миналата година, не се стигна до съд.
– Имат връзка в банките, защото са знаели къде баща ми има сметки.
– Подслушват телефони или хакват електронната поща, защото са разбрали, че се прибирам в София.
…С две думи изглежда говорим за много добре организирана престъпност. И справедливост не можем да очакваме от никъде…
(Имената и някои подробности за случая са спестени).
Още няколко случая ни изпратиха читатели, в които има обаждания на мними полицаи, паралелно с измамниците, които заплашват по посочения по-горе начин.

Създава се впечатление, че полицията съзнателно или несъзнателно бездейства. Защото може много лесно да организира с подставени лица капани за телефонните измамници. Да проследи обаждания, с помощта на мобилните оператори, да проследи т. нар. „импулсни номера”, каквито дават в някои случаи измамниците.

Тъй като проблемът опира до телефони и то до стационарни телефони на БТК, на каквито измамниците звънят, и каквито дават за обратна връзка в някои случаи, се обърнахме с въпроси къв „БТК-Виваком”:

Телефонен номер 02 99112 (който измамниците са давали в някои случаи като номер на полицията) на каква фирма или лице се води и дали е т. нар. импулсен телефон? Попитахме също с какви номера започват т. нар. импулсни телефони, искали ли са данни за тях от полицията и др.

В писмения отговор на компанията обясняват, че спазват „всички изисквания” на Закона за защита на личните данни. Не могат да предоставят информация „на трети страни, извън собственика на номера и съответните държавни институции”, затова за този номер не могат да отговорят на кого е. Впрочем, посоченият номер вече не може да се набере, дава грешка. Надяваме се от компанията да са съобщили поне на „съответни държавни институции” на кого е.

Но в отговора си от „Виваком” обясняват как „импулсни телефони” вече „отдавна не съществуват”. Все едно вече няма проблем – няма импулсни телефони. Всъщност хората наричат така онези номера, с които те набутват с висока сметка – по лев, два, шест лева на минута, дори повече – има и такива номера. Същевременно от „Виваком” обясняват, че има телефонни номера „с които се предоставят услуги с добавена стойност”. Не по врат, а по шия. Дали ще е „импулсен телефон” или „услуга с добавена стойност”, и в двата случая те набутват в сметката.

От „Виваком” все пак съобщават малко полезна информация (дали е изчерпателна обаче) – телефонните номера „с добавена стойност” „стандартно започват с 90ХХХХХ. При обаждане на номер 090, клиентът бива автоматично уведомяван преди таксуването, че звъни на услуга с добавена стойност и има време да реагира и да затвори, ако не желае да проведе разговора.”

От „Виваком” отхвърлят възможността данни за клиенти – номера и др. – да попаднат от тяхната система в телефонни измамници: „В компанията няма случаи на изтичане на данни за клиенти от служители или по друг канал.” Дано няма случаи, защото е възможно да изтича информация, без в компанията да разберат.

източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*