Странен документ събира Борисов и Тръмп с нов „Призив за действие“

Българската делегация за 73-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предвождана от премиера Бойко Борисов, започва днес едноседмичното си посещение в САЩ с участие във форум, който се възприема нееднозначно в страната.

Става дума за т.нар. Глобален призив за действие за световния проблем с наркотиците – инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп, която той планира да повтори и в словото си при откриването на Общото събрание във вторник. В понеделник вечерта е организирана среща и вечеря с представители на страните, подписали предложения им от Белия дом документ.

България е представяна от български медии като съорганизатор на събитието, но никъде не се посочва, че е подписала въпросния призив. Не е ясно кой и кога го е подписал, къде е обсъждан той и как ще се прилага. Според Ники Хейли, постоянният представител на САЩ в Съвета за сигурност на ООН, досега призивът е подкрепен от поне 124 държави и се очаквало да ги последват още.

Изданието The Intercept публикува преди дни документ, за който твърди, че представлява въпросният „Призив за действие“, разпратен до заинтересуваните страни. Подписалите го поемат ангажимент да разработят „национални планове за действие“, основани на стратегия от четири елемента – намаляване търсенето на наркотици, лечение на наркозависимите, международно сътрудничество и съкращаване наличието или транзита на наркотици на тяхна територия.

Освен това се говори за „новите опасни синтетични наркотици“ и се призовава Комисията на ООН за борба с наркотиците „да действа спешно за ускоряване премахването на тези опасни вещества. Подписалите призива трябва да се отчетат за действията си следващата пролет пред комисията.

„Това не е официален документ (на ООН – бел. ред.), не е преминал по официалните канали, по него не е преговаряно и той е свързан със събитие, организирано от Тръмп с участието на генералния секретар (на световната организация)“, коментира Хана Хетцер от сдружението Алианс за политики за борба с наркотиците (Drug Policy Alliance). „Това прилича на опит да бъдат привлечени държавите зад подхода на Тръмп и неговата администрация. Мисля, че страните, които са подписали това и се появят за снимка с президента, трябва много да внимават, защото не осъзнават докрай какво под какво са поставили подписа си.“

Intercept – издание, публикуващо документи, които са работни, поверителни или не особено достъпни, обяснява, че и други защитници на внимателно премислени политики за справяне с проблема с наркотиците са притеснени от Призива. Начинът, по който той е разпространен от САЩ и „наложен“ на присъединилите се, не съответства на духа на преговори и консенсус за ангажиране на държавите, членки на ООН в борбата с наркотиците, се казва в статията.

Става дума за събирането под един призив на страни като Китай, Саудитска Арабия или Сингапур, където биват екзекутирани хора за наркопрестъпления, или Русия и Обединените арабски емирства, водещи твърда политика, от една страна, и на Португалия, където през 2001 г. бе декриминализирано притежаването и употребата на малки количества наркотици. (Това стана, докато премиер и лидер на Социалистическия интернационал бе Антонио Гутериш – сегашният Генерален секретар на ООН, който се очаква да произнесе слово довечера на американското събитие.)

В дипломатическото писмо от 31 август, съпровождащо документа, се казва, че подписалите го ще „получат покана да участват на събитие на най-високо ниво“ с американския президент. „Целта на това събитие е да демонстрира международна политическа воля за увеличаване усилията за ефективен отговор и борба със сериозната заплаха, която представлява световният проблем с дрогата.“

„Преди изказванията ръководителите на делегации ще участват в групова снимка на всички подписали“, се казва още в писмото, твърди Intercept. „Призивът за действие е в окончателен вид и не подлежи на преговори.“

До януари миналата година администрацията на президента Барак Обама водеше по-умерена политика, в която имаше акценти върху намаляване търсенето на наркотици чрез повече помощ за наркозависимите и пострадалите от дрогата семейства и общности. В САЩ все повече щати узаконяват бизнеса с марихуана като част от тенденция на отказ от драконовските мерки в борбата с наркотиците, докато в голям проблем се превръща употребата на т.нар. опиоиди – предимно изписвани с рецепта вещества, водещи до силна зависимост и отнели живота на над 42 000 души миналата година (това прави по 115 души всеки ден).

Екипът на Тръмп дава сигнали, че иска да върне по-твърдия подход в преследването на наркоразпространението, включително чрез даването на по-тежки присъди. Призивът му се възприема като сигнал, че той може да се опита да събере по-консервативни правителства зад международната си политика по въпроса, за която почти не е говорил публично.

Според Ники Хейли пред ООН президентът ще говори за щедростта на САЩ. „Но той също така ще даде ясно да се разбере, че САЩ ще бъдат щедри към онези, които споделят нашите ценности, към искащите да работят с нас, а не към онези, които се опитват да спрат САЩ, които казват, че мразят Америка и пречат на това, което правим.“

През март на митинг в щата Пенсилвания президентът каза: „Единственият начин да се разреши проблемът с наркотиците е да действаме твърдо. Като хванеш наркодилър, да се отървеш от него за дълго време.

Когато бях в Китай и други места впрочем, попитах: „Г-н президент, имате ли проблем с наркотиците?“ „Не, не не, нямаме“, отвърна той. Хм, казвам си, голяма страна с 1.4 млрд. души население, нали, а нямат проблем с наркотиците. И го питам: „А на какво дължите това?“ А той ми отвърна: „Ами, на смъртното наказание.“

източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*