Кремъл: Чужди военни кораби Нахлуха в териториалните води на Русия!

При инцидента с украинските кораби в Керченския проток руската страна е действала в строго съответствие с международното право и вътрешното законодателство, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Става въпрос за нахлуване на чуждестранни военни кораби в териториални води на Руската федерация. Работата е там, че тези чужди военни кораби навлязоха в руски териториални води, без да реагират на запитвания на нашите граничари, изобщо не реагираха на предложенията да се възползват от лоцмански услуги“, подчерта Песков.

Президентският говорител допусна, че плановете на Киев да обяви военно положение след инцидента в Керченския проток може да са продиктувани от наближаващите президентски избори в Украйна.

Песков каза, че засега не му е известно да се планират контакти между руския лидер Владимир Путин и украинския президент Петро Порошенко във връзка със ситуацията.

На журналистически въпрос дали Путин планира някакви телефонни разговори с чуждестранни лидери във връзка с инцидента, говорителят отвърна: „Засега не“.

Прессекретарят остави без коментар въпроса смята ли Русия задържаните украински моряци за военнопленници.

„Не мога да отговоря на този въпрос“, каза Песков, помолен да уточни статута на украинските моряци и дали те са военнопленници. „В прекия смисъл на думата, не, нарушителите на границата се преследват в строго съответствие със законодателството“, посочи той.

Източник: БТА

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*