Сорос и „Отворено общество“ бягат от Турция

Турският клон на фондация „Отворено общество“ на милиардера Джордж Сорос прекрати дейността си в републиката. Това съобщи „Хюриет“ по данни на организацията.

Фондацията заявява, че ръководството е „взело решение“ да се разпусне поради убеждението, че бъдещата му работа е безполезна и че е невъзможно изпълнението на определените задачи“. Освен това „функционирането й е станало невъзможно заради необоснованите изявления и спекулации за дейността на фондацията в медиите“. Има се предвид реакцията, последвала публичната критика към фондацията от президента Тайип Ердоган, пояснява ТАСС.

На 21 ноември той обвини Сорос във финансиране на протестите в страната през 2013 г. Според турския лидер „тези събития са били финансирани от един човек – известният унгарски Джордж Сорос“. Ердоган каза, че Сорос е „човек, който има много пари, които харчи за разделение на народи и за унищожаване на държави“.

През лятото на 2013 г. площад „Таксим“ в Истанбул стана място на сблъсък на турската полиция с демонстранти, които се противопоставиха на изсичането на дървета в близкия парк Гези и изграждането на търговски комплекс там. Към протестиращите се присъединиха и радикали.

Демонстрантите се установиха в палатки в парка и се опитаха да превземат. Полицията многократно използва сила, водни струи, сълзотворен газ, гумени куршуми. Имаше убити и ранени.

Джордж Сорос е основател и ръководител на хедж-фонда „Сорос Фонд Мениджмънт“ („Soros Fund Management“) и един от най-богатите хора в света. Според списание „Форбс“ състоянието му е около 25 милиарда долара.

Някои политици, по-специално унгарският премиер Виктор Орбан, обвиняват Сорос за спонсориране на обществени движения и неправителствени организации, за да постигне своите политически и идеологически амбиции. През юни унгарският парламент прие за ограничаване на Сорос, който предвижда наказания за организации, които подкрепят или финансират нелегалната имиграция.

Унгарското правителство е убедено, че Фондация „Сорос“ финансира дейността на фирми, които помагат на незаконните мигранти да окупират страните от ЕС.

източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*