Полша не ви е „Бантустан“: полските власти се скараха със САЩ

В Полша се случи невъзможното: правителството на страната се скара с посланика на САЩ. Джорджет Мосбахър е обвинена в намеса във вътрешните дела на Полша, неуважение към полския народ и презрително отношение към ръководството на страната. Скандалът заплашва да повлияе на полско американските отношения: Държавният департамент подкрепи Мосбахър и даде да се разбере, че няма да отзове посланика в Полша.

Публичният конфликт с американското посолство показва, че търпението на поляците е на привършване: никакви изгоди от съюза със САЩ не могат да оправдаят унижението, което поляците трябва да търпят от своя основен отвъдморски съюзник.

Историята започва с полския новинарски канал TVN-24, който се намира в опозиция от управляващата партия „Право и справедливост“ и е на страната на либералите.

Телевизията пусна клип за празнуването в Полша на рождения ден на Хитлер. В репортажа на TVN-24 членовете на неонацистката групировка „Гордост и съвремие“ в униформи на Вермахта пеят нацистки химни, палят дървена свастика и вдигат наздравици за Полша и Хитлер.

Няколко неонациста от репортажа биват арестувани – обвинени са в реабилитиране на нацизма. Но наказателно дело е заведено и срещу журналиста на TVN-24, който снима репортажа.

Павел Вацовски е обвинен, че той сам организира и поръчва нацисткото сборище в полската гора, за да докаже, че в Полша съществува нацизъм.

Организаторът на „рождения ден на Фюрера“ дава показания, че мероприятието е било поръчано от неизвестен мъж, който плаща за „вечеринката със свастики“ 20 хил. злоти със задължителното условие на нея да присъства и жена-кореспондент на телевизията. Следствието достига до извод, че TVN-24 е планирал тази история, а вдигането на ръката в познатия поздрав в репортажа на Вацовски е правено от самия Вацовски.

В Полша, разбира се, избухва скандал. Привържениците на властта решават, че проклетите либерали от TVN-24 съзнателно клеветят поляците, приписвайки нацизъм на народа, който най-много страда в Европа от Хитлер. Противниците на властта наричат наказателния процес политическа цензура и опит да се задуши независимия телевизионен канал, който винаги е бил критичен към правителството на „Право и Справедливост“, президента Анджей Дуда и прочее членове от екипа на Ярослав Качински.

И това не е целият скандал, а само предисторията му.
Истинският скандал започва, когато във вътрешнополитическата караница с грацията на слон в стъкларски магазин влиза посланикът на САЩ в Полша Джорджет Мосбахър, която заема в конфликта страната на TVN-24 и иска от полските власти да прекратят преследването на опозиционния телевизионен канал.

Първо Мосбахър изнася реч пред полския Сейм, където дава да се разбере, че макар „Конгресът на САЩ да е много позитивен по отношение на Полша“, „нападението срещу свободните медии“ може да промени това отношение. След това госпожа посланик пише писмо до министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки, в което в откровено груба и ултимативна форма иска от полското ръководство да спре с преследването на TVN-24.

Джорджет Мосбахър пише, че собственик на TVN-24 е американската компания „Дискавъри“, затова и САЩ не могат да смятат случващото се за вътрешно дело на Полша. Америка не може да изтърпи от полските политици критики по адрес на независимите медии, пише дипломатическият представител.

Тук трябва да се отбележи, че САЩ са представяни във Варшава от … козметичка. Джорджет Мосбахър не е професионален дипломат, а собственик за козметична компания La Praire и дългогодишен активист на Републиканската партия.

Когато Доналд Тръмп изпраща тази доста вулгарна особа за посланик във Варшава, полските власти изразяват надежда, че изборът на класово и естетически близката до Тръмп милионерка е свидетелство за интереса на президента на САЩ към Полша. Но прави се оказват песимистите, които веднага казват, че назначаването в Полша вместо на кадрови дипломат на някакво парвеню няма да донесе нищо добро.

Мосбахър започна с това, че още преди пристигането си във Варшава се скара с полските власти за поправките в закона за Института за националната памет (Т.нар. Закон за Холокоста). А в своето настояще скандално писмо посланикът едва ли не казва на поляците, че САЩ ще решават какво могат и какво не могат да говорят полските министри по отношение на канал TVN-24, тя още обърка фамилията на министър-председателя Моравецки и го нарече министър, вместо министър-председател.

Писмото и речта в Сейма станаха последната капка. Ядосаните полски политици заговориха, че Полша не е Бантустан, за да може американският посланик в страната да си позволява такива работи.

Вицепремиерът на Полша Ярослав Говин отмени по-рано планираната си среща с Джорджет Мосбахър. В канцеларията на Моравецки казаха на журналистите, че тонът на писмото е „твърде високомерен“ и че, ако американските дипломати си позволяват такова поведение, то това се дължи на факта, че поляците са ги приучили на това, че в Полша им е позволено всичко.

Депутатът от Сейма от „Право и справедливост“ Кристина Павлович поиска от представителя на САЩ „уважение към полската нация“. „Моля, уважавайте нашите обичаи и полско законодателство, които се разпространяват на всички, включително и на антиполската и антидемократична TVN-24“, обърна се Павлович към Мосбахър.

В Полша се случва това, което доскоро изглеждаше невъзможно. Чашата на търпение на поляците пред американските унижения се препълни и те искат от основния си задокеански съюзник елементарно уважение.

Президентът Анджей Дуда преди половин година вече преглътна американско оскърбление. Тогава с долетелия в Америка полски лидер не се срещна никой от федералните чиновници във Вашингтон. Преди два месеца Дуда преглътна повторно оскърбление, когато Доналд Тръмп го завлече в Овалния кабинет и го застави да подпише споразумението за стратегическо сътрудничество между Полша и САЩ, стоейки в наклонена поза пред президентското кресло.

Но сега Варшава зае бойна позиция и няма намерение да отстъпва. Скандалът излезе на равнище полско-американски отношения и достигна до Вашингтон.

Прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Хийтър Нойерт заяви, че Джорджет Мосбахър представя прекрасно Америка в Полша. Държавният департамент няма намерение да сменя посланика в тази страна, а думите на Мосбахър отразяват тези американски идеали и ценности като свободата на словото. Грешките в писмото са оставени без коментар.

След толкова решителната подкрепа на Вашингтон към своята посланичка, полските власти сами се изплашиха от забърканата от самите тях каша, когато допуснаха „изтичане“ на съдържанието на писмото на Моравецки в пресата и поискаха публичното извинение от посланика на САЩ. На хоризонта вече не се задава конфликт между „Право и справедливост“ с една устата бабка, а конфликт между Полша и Америка.„

Варшава не е готова за това. Затова полските власти за пореден път започват да крият уязвената си национална гордост и да отстъпват.

Навсякъде се водят разговори за това, че стратегическият съюз със САЩ е залог за постигане на целите на външната политика на Полша. Ако Варшава все пак иска да получи на своя територия американска военна база, трябва да се прояви дипломатическа гъвкавост и в никакъв случай да не се кара с Вашингтон.

На естествения въпрос, защо посланикът САЩ не показва дипломатическа гъвкавост, следват свещеното възклицание – и какво от това! Тетката, казват те, е проста, тя не е завършила дипломатическа академия. Но тя обича Полша, тя сама по себе си има полски корени и обещава да отмени визите за поляците в Америка.

Накрая ще се случи, че във Варшава отново по отношение на американците ще „проявят гъвкавост“, какъвто вече беше със „Закона за Холокоста“, който привържениците на Качински под натиска на Вашингтон бяха принудени да преразгледат.

Тази „гъвкавост“ ще доведе до ново разочарование от ръководството на страната сред полския народ и ще струва на „Право и справедливост още няколко процента от рейтинга.

Популярността на управляващата партия в Полша през последните няколко месеца значително намаля. Местните избори в началото на месеца не бяха триумфални за партията на Ярослав Качински, одобрението към президента Дуда и министър-председателя Моравецки също спада.

Има много причини за това и една от тях е, че борбените и инатливи при всеки друг случай представители на „Право и справедливост“ прощават всичко на унижаващия Полша Тръмп и на неговите представители. Но полското общество не е същото, като управляващата класа. Простите поляци няма да търпят оскърбленията на главния си задокеански съюзник.

източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*