Елена Йончева: Записът е автентичен. Доказват го официални документи (видео)

Нямам съмнение, че записът е автентичен. Не допускам, че източникът ми на информация е подал грешна информация. Имаме и документи, които го потвърждават“, посочи депутатът от БСП Елена Йончева за скандалния аудиозапис, изнесен от БСП в сряда, станал известен като аферата „Ало, Банов съм”. Според записа министърът на културата Боил Банов се е опитал да спести големи суми за неустойки на фирмата-изпълнител на проекта за реконструкция на столичното Ларго.

В записа ние чуваме как г-н Банов говори, че трябва да се спре строителството по независими от строителя причини, за да не започне дело и да не бъдат взети тези 700 хил. лева. Има становище на Агенцията за обществени поръчки от края на 2015 г. Там се говори, че има само два Акт 10. След 1 година има доклад на Държавна финансова инспекция. Актовете за периода 2015 г. не са 2, а са 5, дописани са 3 акта, които стопяват закъснението точно с толкова дни за колкото говори г-н Банов в записа, каза още тя.

„Това което говорят Вежди Рашидов и Боил Банов, че Министерството на културата е започнало съдебен процес, става въпрос за друг период – това е след 20 януари 2016 г., след като изтича анекса на договора. Не е Министерството на културата инициатор на този съдебен процес срещу строителя. Говорим за фалшификация, става въпрос за истински разговор, това прокуратурата няма как да не докаже“, каза още Йончева.

Не съм се засегнала от културата на министъра, който е министър на културата, че ме нарече Цола Драгойчева. Нормално е в ГЕРБ да се промени, това е един образован човек, а виждате сега как разговаря. Боил Банов е един интелигентен човек, така знам, но когато един нормален човек попадне в мафиотската организация на работа при ГЕРБ, виждате как започва да говори.

Ако това беше контрабанда на информация, щеше ли прокуратурата веднага да се самосезира. 17 минути той обяснява как да се поправят документи, така че да не се платят 700 хил. лева. Това каза пред bTV депутатът от БСП Елена Йончева за скандала „Ало, Банов“.

„Пред колеги се водят тези разговори, първо с представител на фирмата и после с независимият надзор. Тук няма никакъв свян. На пръв поглед „Ало, Банов“ изглежда като малка афера, но това е моделът „Борисов“. Така се правят далаверите в България“, добави тя.

„Ние сме предоставили запис, който сме проверили. Предоставихме и документи, които доказват, че всичко е истина. Това е денонощна работа в екип. Това не са отделни фрази, това е цял разговор от 17 минути. Това е едно варварско отношение към държавата, да не се върнат едни пари към държавния бюджет. Няма съмнение, защото документите го потвърждават. Този запис е направен от човек, който е присъствал на тези разговори. Ние имаме защитен свидетел, има свещено право да не го разкриваме. Той ще даде показания. Аз няма да го издам. Прави се опит да се обсъжда личността на свидетеля. Свидетелят няма значение какъв е, единственото важно е истина ли е информацията, която се поднася. Ние сме провели много голяма работа с документи. Не може да ме е подвел, защото разполагаме с документи.

В записа ние чуваме как г-н Банов говори, че трябва да се спре строителството по независими от строителя причини, за да не започне дело и да не бъдат взети тези 700 хил. лева. Има становище на Агенцията за обществени поръчки от края на 2015 г. Там се говори, че има само два Акт 10. След 1 година има доклад на Държавна финансова инспекция. Актовете за периода 2015 г. не са 2, а са 5, дописани са 3 акта, които стопяват закъснението точно с толкова дни за колкото говори г-н Банов в записа, каза още тя.

„Това което говорят  Вежди Рашидов и Боил Банов, че Министерството на културата е започнало съдебен процес, става въпрос за друг период – това е след 20 януари 2016 г., след като изтича анекса на договора. Не е Министерството на културата инициатор на този съдебен процес срещу строителя. Говорим за фалшификация, става въпрос за истински разговор, това прокуратурата няма как да не докаже“, каза още Йончева.

„Предоставих всички данни, които са ми известни в прокуратурата преди 2 дни. В понеделник внасяме в ОЛАФ и специализираната прокуратурата всички записи и данни“, добави тя.

„Оставката на министър Банов, ако бъде заменен с друг човек, който работи по същите схеми, няма да има никакво значение. Не трябва да го наблюдаваме като поредния скандал. Това е престъпление, това заплашва всички нас, всички вас“, каза още тя.

„Няма как да съберем всички сигнали за корупция по всички министерства, за да отстреляме целия кабинет – това го направихме с искането за вот на недоверие. Целта не е да отстреляме един или друг министър – целта е да покажем каква е структурата на управление“, включи се по темата и  зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в студиото на БНТ.

По повод твърденията, че вече има дело по сигнала на БСП, Свиленски коментира: „Стана ясно, че се говори за два различни етапа на строителство – етап 2 и етап 3. По етап 3 наистина АДФИ е задължила министъра да заведе дело, но не защото той иска, а защото АДФИ са го задължили и са пратили същия доклад на прокуратурата. Тя работи по този доклад. Нашият сигнал обаче е за етап 2, където от Министерството на културата са спестили едни 700 хил. лева на фирмата-изпълнител“, обясни още Свиленски. „Това е проблемът – тези хора на се изпратени в държавните институции, за да защитават интереса на фирмите, а за да защитават интереса на българските граждани. Това няма как да остане незабелязано – 700 хил. лева са едно голямо перо за бюджета. Проблемът обаче е, че това е модел на управление“, коментира народният представител.

„Елена Йончева си изпълнява както професионалните задължения, така и обществените, като народен представител. Когато хората подават сигнал до различни органи и няма реакция, те пристъпват към предаване на данните на народните представители“, каза той. „На конгреса на БСП ние защитихме всички български журналисти и правото им да вършат работата си свободно, без след това да им бъде оказван натиск“, заключи Свиленски.

ВИДЕО:

източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

един коментар

 1. РАЯТ Е НАСЕЛЕН С РАЯ
  Раят днес населен е с рая,
  банкомат поддържан за разплата,
  тривка лъскаща сърца,
  мръсни джапанки
  пошляпващи в душата!
  Потно чело бърсано с шкурка,
  нежна кожа просната да съхне,
  цялата държава сбрана за дела,
  търка мръсните ръце
  в излишни пелени оттатък!
  Гръб превит като дъга,
  раменете с почит свити,
  по гърдите смива се калта,
  калта зазиждаща очите!
  Устните потръпват в срам,
  мозъкът разбърква някаква история,
  там държава има в онзи сън,
  дето имаше тъдява и държава!
  Раят е населен с рая!

  Максим Велков

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*