„Първият милион“ на Ангелкова: Татко и щерка в пътния фонд

Нова афера тип „батко и братко“ е на път да избухне в Агенция „Пътна инфраструктура“. По примера на бившия директор на Пътния фонд Веселин Георгиев, чийто брат разви проспериращ пътен бизнес по време на неговото управление, бащата на новоназначена пътна шефка се оказа собственик на няколко фирми за пътно строителство. Дружествата имат множество договори за ремонт и поддръжка на пътища. Подобно съвпадение според юристи може да се тълкува като конфликт на интереси занапред.

Причината е, че голяма част от договорите за строителство и ремонт на пътища, с каквото се занимават фирмите на бащата, се възлагат от Агенция „Пътна инфраструктура“, управлявана от дъщерята. Казусът с конфликта на интереси изниква около 32-годишната Николина Николова (сега Ангелкова). Това пише в свое разследване в. „168 часа“ на 10.03. 2011г.

От няколко седмици тя е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Наследява на поста подалия оставка германски експерт Клаус Дитер Щолле. Назначена е със заповед на министър Росен Плевнелиев, чийто съветник в МРРБ е била дотогава. Преди да поеме управлението на пътната агенция, Николова е била сътрудник в Комисията по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство в Народното събрание. В биографията й е отбелязан и петмесечен стаж в Европейската комисия. За кратко е била и генерален директор на строителна фирма.

От отговора, изпратен от Николина Николова до вестника, не стана ясно дали според нея бизнесът на баща й може да бъде тълкуван като конфликт на интереси. „Обстоятелствата, при които има частен интерес към дейността на свързаните с мен лица по смисъла на точка първа от допълнителните разпоредби на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси са декларирани съгласно закона“, посочва Николова в изпратения чрез пресцентъра отговор.

Нищо нередно не видя и депутатът от управляващата ГЕРБ Александър Стойков. „Дали има конфликт на интереси, могат да ви кажат единствено компетентните институции. Това, че бащата има пътен бизнес, не значи, че дъщерята ще му дава поръчки“, коментира Стойков.

На обратното мнение е колегата му от БСП Петър Димитров: „Чисто формално според закона децата не носят отговорност за действията на родителите си, но всички разбираме за какво става дума в действителност. Спазва се добрата българска традиция роднините на чиновниците да имат проспериращ бизнес в същата област“, иронично коментира Димитров.

Сред задълженията на ръководената от Николина Николова Агенция „Пътна инфраструктура“ е провеждането на конкурси и контролиране на изпълнението на договорите за ремонт и строителство на пътища за стотици милиони левове. Сред тях са и финансираното със стотици милиони евро от фондовете на ЕС изграждане на магистралите Люлин, Тракия и Марица.В същия момент бащата на Николова Панайот Панайотов има сериозни интереси в пътния бизнес, показва проверка във фирмения регистър. Панайотов е управител и собственик на 50 процента от пътностроителната фирма „Графит комерс“.

През последните няколко години регистрираното в Кърджали дружество е спечелило множество договори за почистване и ремонт на пътища в общините Кърджали, Кирково и Черноочене. Последният от тях, сключен през октомври 2010 г., е за снегопочистване на част от пътищата в община Кирково. Няколко месеца по-рано фирмата на бащата на пътната шефка печели и поръчка за основен ремонт на междуселищен път Звезден-Бялка в община Кърджали.
„Графит комерс“ е съсобственик и в още две пътностроителни фирми – „Родопи строй инженеринг“ и „БГ груп 2010“. Втората също се ръководи от Панайот Панайотов. Според регистъра на обществените поръчки миналата година „БГ груп 2010“ е спечелила два договора за ремонт на улици и пътища в община Кирково. Стойността на поръчките на „БГ груп 2010“ е около един милион лева без ДДС Панайотов държи и половината дялове в дружеството „СК-Пътремонтстрой“.

Николина Николова и баща й Панайот Панайотов са управители на закритото преди няколко месеца сдружение „Асоциация за правно развитие“. В ръководството на асоциацията е и сестрата на Николова Костадинка. Сдружението преди години се е занимавало с организиране на интензивни съботни курсове за обучение на студенти по право, стажант-юристи и юристи срещу заплащане. Офисът на асоциацията е в апартамент в столичния квартал „Стрелбище“. Жилището е собственост на Николина Николова, баща й Панайот и сестра й Костадинка. Купено е през 2001 г., показва имотният регистър. Днес в него живее единствено пътната шефка, обяснява нейна съседка.

„Само Николина си е тук, ама се прибира само късно вечер. Баща й Панайот отдавна не се е появявал“, разказва възрастна жена от съседния апартамент.

Ще управлява милиарди Николина Николова ще остане на поста си в Агенция „Пътна инфраструктура“ съвсем кратко време. Според запознати до няколко месеца младата дама трябва да оглави създаващата се в момента държавна компания за управление на стратегически инфраструктурни проекти.
По думите на министър Росен Плевнелиев новото държавно дружество ще управлява самостоятелно строителството на магистралите – „Струма“, „Хемус“ и „Черно море“, изземвайки функциите на агенция „Пътища“. За тяхното строителство през следващите шест години трябва да бъдат усвоени над 2,3 млрд. евро.

Панайот Николов Панайотов е съсобственик на “Графит Комерс” ООД, регистрирана в Кърджали.  Обществените поръчки спечелени от тази фирма (вкл. и в консорциумите “Женда” ДЗЗД и “Баните” ДЗЗД, в които фирмата има малък дял) са основно за строителство и ремотни на пътища и мостове. Общата сума е 11 855 469 лв. Това показва справка в данните от регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Ангелкова е една от трите дъщери на Панайот Панайотов, но е единствената, която е избрала да носи бащиното име на баща си, а не фамилното. Преди да стане министър на туризма през 2014 г., Николина Николова – Ангелкова последователно работи в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, член е на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Първият министерски пост на Ангелкова е от 2014 г. в кабинета на Близнашки като министър на транспорта. Същата година тя се омъжва за брокера на луксозни имоти Христо Ангелков (на снимката от брачното тържество от сайта Родопи 24), с когото се познава от специализация в САЩ през 2009 г.

Така “дриймтиймът” на Ангелкова се разширява и с Красимир Шалев – съдружник на Ангелков във фирмата за луксозни имоти “Ирис Естейтс”.

Красимир Шалев е собственик на строителната фирма “Бигла 3“, в чийто актив има обществени поръчки за 15 774 590 лв. Поръчките за саниране по програмата за енергийна ефективност са за близо два милиона и половина лв.

Фирмата се появява като изпълнител на скандалния ремонт и преустройство на Национален музей за българското изобразително изкуство. Договорът за този ремонт на стойност 3,6 милиона лв. е сключен на 23.02.2010 г. година между Министерство на регионалното развитие и благоустройство и Министерство на културата на Вежди Рашидов.

Според официалната биография на Ангелкова през 2010 г. тя ръководи звено „Контрол, комуникация и координация“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Контролът на ремонта на музея обаче явно не е бил на висота, тъй като впоследствие одитори на Министерството на културата разкриват фактурирани, но неизпълнени ремонтни дейности за стотици хиляди лева.

“Бигла 3” е също така фирмата, предоставила евтин апартамент на брата на еврокомисарката Мария Габриел. Докато Габриел ползва години наред евтино общинско жилище за 400 лв. на месец, нейният брат Борис Неделчев /сега на 36 г./ успява да се сдобие с голям апартамент в София. Биволъ разкри, че той е сключил изключително изгодна сделка с „Бигла 3“, която му носи голяма печалба в рамките на 3 години. На практика апартаментът му излиза гратис.

Освен със строителство и с луксозни имоти, Красимир Борисов Шалев се занимава и с държавни дела. Той се явява сътрудник по регионално развитие на депутата от ГЕРБ Димитър Гечев.

Факт е, че роднините и бизнесмените от обкръжението на Ангелкова нямат същия размах като тези на депутата Делян Добрев. Както разкри Биволъ (още през март 2017 г.), те са успяли да акумулират обществени поръчки за над 100 милиона лв, основно в санирането. От друга страна мандатът на Ангелкова във властта не е изтекъл и състезанието за най-успешен “дриймтийм” на властта все още е в разгара си.

източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*