Григор Лилов: БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ФАЛИТ!

БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ФАЛИТ! През последния месец Борисов проси от половината държави по планетата заеми и никой не му даде! Не слушай думите, а следвай пътя на парите!
Това е стара максима, която сочи къде е истината. А истината е страшна – БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ФАЛИТ!
И това най-ясно личи като видим парите в актуализирания онзи ден държавен бюджет. Данните са поместени в извънредния брой на „Държавен вестник”.

Всички приходи са орязяни и то драстично- средно с 8.3%. Това говори за много сериозен икономически срив на страната ни след епидемията – свиване на икономиката с една четвърт. На този фон обаче сумата на акцизите пада с едва 5%.
Изводът е само един – след епидемията горивата, алкохолът и цигарите ще струват по-скъпо заради облагането им с по-високи ставки. И то много по-скъпо, защото и тяхното потребление ще падне с около 15%. В резултат – очаквайте нови по-високи цени средно с 15-16%., както негласно се вижда в бюджетните разчети.

Заложените пари в държавната хазна са намалели с 4 милиарда лева.Очаквах и разходите на държавата да се посвият и орежат. Но не би. Харчовете за държавната и общинска администрация си остават непроменени – 5. 783 милиарда лева. На Диктатурата й трябват верни, предани и по подразбиране – добре охранени слуги.

Капиталовите разходи и придобиването на дълготрайни активи и тези за ремонти също са си останали същите. Имах си хас – та нали в обществените поръчки е големият келепир за ГЕРБ. Неслучайно гласуваха този Закон за извъденото положение – именно той отмени изискването да се подават декларации за конфликт на интереси и др. мерки, които по-рано поне донякъде възпрепятстваха ГЕРБаджийската шайка в стремежа й да краде до голо.

Единствените пари, които са с по-голям разход в актуализирания онзи ден държавен бюджет, са парите за лихви. Което значи само едно нещо: България се готви да тегли нови многомилиардни дългове.
За Здравеопазването обаче не е предвиден и лев вповече. Нещо, което е странно в условията на уж върлуващата короначума.

А освен това в тази сметка не е предвидено нито евро от каквато и да е европейска безвъзмездна помощ за справяне с Коронавируса.

С други думи, равносметката, която преди беше на плюс с 62 милиона лева, сега излиза на минус с 3, 450 милиарда (близо 4 млрд. по-малко приходи в бюджета и 2.45 млрд. повече разходи – субсидии за осигуряването.)

Но вместо таванът за дълга да се увеличи с тази сума – 3.45 млрд., в новия ни държавен бюджет е предвидено той да нарасне с нови 10 милиарда. Борисов се готви да изтегли нов държавен заем от 10 млрд. Въпреки че дефицитът му е 3,45 млрд. А към тази сума трябва да се прибавят и държавни гаранции за милиард по заеми, дадени на Българската банка за развитие.

Защо така ще расте дългът?

Защото ако не вземем този дълг, ще трябва да обявим фалит!

БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ФАЛИТ,ще ви кажа защо!

Защото в началото на миналата година държавата за пореден път свърши парите. През 2015 г., както знаете, правителството на ГЕРБ отново опоска хазната и парите свършиха. Наложи се Борисов да взме заем от 8 милиарда евро (или 15.7 милиарда лева) от големи международни банки. За тези години – 2015, 2016, 2017, 2018 обаче и тези пари свършиха. Тоест, касовата сметка на бюджета за посочените четири години формира дефицит от 15.7 милиарда лева – т.е. толкова, колкото взехме назаем.

Затова през 2019 Борисов и Шайката му отново тръгнаха да теглят заеми.
За да не стряскат народа и страната да изглежда що годе стабилно и благоприлично, всички тези нови заеми минаваха през Българската банка за развитие, която бе създадена да подпомага дребния и среден бизнес. Но го прави само на хартия, а всъщност превърта едни мръсни пари на Шайката. Именно затова напоследък Борисов така яростно се опитва да се отърве от шефа на банката Стоян Маврудиев. С неговото уволнение Баце просто си замита следите.

А през ББР, която така и не отпусна дори лев на средните предприемачи, минаха наистина много пари – половин милиард евро, отпуснати от различни чуждестранни банки и фондове, 1.5 милиарда евро нисколихвен заем от Китай и т.н.
Но дойде фалшивата Корана-пандемия и изведнъж по света затегнаха рязко финансовите правила. Парите започнаха да стават кът и да не достигат за всички.

И ограбената от мафията ГЕРБ България, се изправи на нокти пред Фалита!

Коронавирусът започна да променя правилата на голямата геополитическа игра:

Мултинационалните компании и банките, които диктуваха световната политика и тласкаха света към глобализъм изцяло в своя полза, сега започват да отстъпват на заден план под натиска на обществения интерес. На фона на рухването на световната икономика и пукането на финансовите балони, вече никой не желае да дава пари ей така – само заради едните кухи печалби и заради едните голи декларации и клетви за вярност, и за спазване на проформа проевропейска и проатлантическа политическа линия.

Световната криза се оказа и криза на родния геополитечески модел на елита ни, който само допреди месец се кълнеше във вярност на Западния неолиберален глобализъм.

А пред България изведнъж наред с образа на Чумата с косата, се изправи и озъбения призрак на държавния фалит. . .

ТРЕСКАВАТА СУЕТНЯ:

Усетил с кожата си Злата края, премиерът Банкянски се разтича, да осигури спешно пари за аферите и за да не влезе страната във финансово-икономическа катастрофа, която ще погребе и него, и изчадието му ГЕРБ.

Та, ето какво направи Борисов през последния един месец:

На 18 март проведе разговор с китайския премиер Ли Къцян с молба за нов заем освен онзи, който получи през Българската банка за развитие от 1.5 милиарда. Но получи Учтив отказ
На 27 март разговоря с немския канцлер Ангела Меркел и с австрийския канцлер Себастиан Курц с гореща молба за заем. И получи пореден учтив отказ.
28 март проведе Разговор с „нашия човек” – Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ. Фондът задели 1 трилион долара за борба с корона-епидемията. Но както тя обясни на Борисов, дори тя, в качеството си на шеф, не може да наруши заради България правилата за отпускане на тези пари. И му съобщи единственото условие да вземе някой и друг милиард от МВФ: Да ореже някои разходи покрай големите си строителни афери, да намали чиновническите заплати и др. При което последва Рузък отказ от Борисов от този вариант.
На 30 март, от немай къде, Министерски съвет предлага актуализация на бюджета, за да може да тегли нов държавен дълг – вече официално и покрит с всички активи на държавата, за да се спаси ситуацията.
31 март: Борисов разговаря с петролните шейхове от Абу-Даби. И получи Учтив отказ от тях- те нямат доверие в плетежоспособността на България.
31 март Баце разговаря по телефона с президента на Южна Корея Мун Дже-ин. „Пари няма“, каза им Борисов. „И ние няма да ви дадем“, казаха му от Южна Корея, но за да не го унижат съвсем, отпуснаха му тестове и маски срещу пандемията. Което пак си е щедър дар, като се има предвид, че на самата Южна Корея не й достигат.
На 1 април Борисов проведе разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. И получи отговор от типа: „Да ви видим какви ги вършите вие, българите, защото засега не сте нито западни, нито демократи„. Или точният цитат на Помпео в отговор на молбата на Борисов за финансова помощ от САЩ беше както следва: „Като мине времето на пандемията, България, Европа и САЩ, които споделят еднакви демократични ценности и бдят за свободите на гражданите си, заедно като стратегически партньори ще измъкнат държавите си от икономическата криза вследствие на коронавируса“. С две думи: „Махай ми се от главата, пари няма да ти дам“.
На 4 април: Борисов проведе разговор с израелския премиер Нетаняху, за да убеди еврейското финансово лоби по света да даде някое евро и някой долар на България. И тази му визита се оказа пълен провал.
На 6 април: Борисов вижда се, че няма друг изход, освен да изтегли парите легално като заем за България, чрез решение на Министерски съвет. И затова чевръсто вкара в парламента за актуализация временно отложеният покрай тези разговори държавен бюджет. Където е записано новия държавен дълг в него като гаранция за бъдещите ни кредитори. Записват, макар и със скърцане на зъби и по липса на др. възможност онези, които наистина могат да дадат пари – международните финансови институции (чл. 68, ал. 2)
Междувременно ЕЦБ (Европейската централна банка) и Еврозаната най-сетне решиха да отпуснат на държавите-членки трилини евро за стабилизиране на икономиките им и за борба с коронавируса.
На 10 април: понеже му замириса на много пари, Бойко Борисов се разкая, че България е отложила кандидатстването си за чакалнята на Еврозоната по съображения за „обществен консенсус” (така ГЕРБ нарекоха мафиотския и чуждестранния глобалистки натиск отвън) и обеща светкавично бързо да го направим до края на този месец. Идеята на Баце е, че като кандидат-член за Еврозоната България (тоест- Той) би могла да се докопа до по-голям дял от тези пари. Проблем пред кандидатирането ни за Зоната обаче се оказваха двете банки, неиздържали тестовете на ЕЦБ: FiBank (Първа инвестиционна банка) и Инвестбанк, а за капак и трета – Българската банка за развитие – заради мръсните й афери с премиера по тегленето на заеми. И Борисов побърза да я приключи.

Равносметката на актуализирания бюджет категорично чертае, че България е управлявана от корумпиран и мафиотизиран елит, който дори заплахата от ДЪРЖАВЕН ФАЛИТ И НАЦИОНАЛНА ТРАГЕДИЯ не го стряска. И продължава да върши престъпления, задължавайки народа с още и още заеми… и го прави с едничката цел да си прибере печалбите от аферите, а държавните висши служители помагат – заради комисионите.

Фактът, че в новия държавен бюджет не е предвидена и стотинка допълнително за здравеопазването, въпреки новият 10 млрд. външен заем, е показателен: на политическия елит и олигархията не й пука за живота и здравето на българите.

Ако след края на епидемията и придружаващата я масова карантинна ситуация у нас народът ни не излезе по улиците и не помете мафиотското управление на ГЕРБ, това ще значи само едно – че изконният робски страх на българите да се борят за по-добра собствена участ, е по-голям дори от страха им от смъртта.

А такава държава и нация нямат бъдеще! И не трябва да имат! Skandalno.net

Автор: Григор Лилов

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

един коментар

  1. Много прост народ сте,много от вас са много прости но пък сте винаги „прави“ защото сте заедно.Такъв девиз могат да имат само загубеняците.Защо не изтеглите като Гърция два заема по 100 млрд. евро?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*