Протести Разтресоха украинското посолство в София! Народът Скочи да защити правата на българите в Украйна! Виж Тук:

На 14 октомври пред украинското посолство се събраха хора от различни партии и организации, за да заявят заедно, че са готови да защитят българите в Украйна, че не са съгласни с новия закон за образованието в страната, който ограничава правото на българите да учат на български език. Те изразиха и възмущението си от липсата на адекватно разследване във връзка с нападенията над българи, оскверняването на български паметници и подчертаха, че в Украйна всъщност няма правосъдие.

Те представиха пред посолството декларация, която чиновниците отказаха за приемат и за това ще им бъде изпратена с препоръчано писмо.

В декларацията си протестиращите се обръщат към посолството на Украйна в София, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Европейската комисия, Европейски парламент и към българското правителство. Ето и текста на декларацията:

„Ние, събралите се на протеста пред украинското посолство в София на 14 октомври 2017 година, заявяваме:

Изразяваме своето възмущение във връзка с приетия на 5 септември 2017 година в украинската Върховна рада и подписан на 27 септември 2017 година от президента на Украйна Петро Порошенко закон за образованието, който нарушава правата на малцинствата в Украйна, сред които са и стотици хиляди етнически българи.

Във връзка с това подкрепяме резолюцията на ПАСЕ, гласувана на 12 октомври 2017 година, в частта й на искането на организацията към

киевските власти, да преосмислят проблема в образованието спрямо езиците на малцинствата, изразявайки гъвкав модел на двуезично образование за всички хора, принадлежащи към коренните народи на Украйна и националните малцинства, без каквато и да било дискриминация.

Следва да отбележим, че Украйна игнорира мнението на Венецианската комисия, защото ако тя е искала да знае мнението на комисията, тогавабиизпратилапроектазановиязаконзаобразованиетопредитойдабъдеподписанотпрезидентаПорошенко.

Същевременно Унгария заяви, четозизаконнарушавапринципинаспоразумениетозаасоцииранемеждуУкрайнаиЕС, тъйкатолишаванационалнитемалцинстваотправотоимдасеобучаватнародниясиезик.

Смятаме, че освен дискриминационния закон за образованието, съществуват още редица сериозни причини за недопускане на Украйна в ЕС, като:

– Водене на гражданска война под прикритието на антитерористична операция (АТО)

– Гонения и тормоз на журналисти, депутати и различно мислещи лица

– Липса на правосъдие относно безчинствата и престъпленията на крайно радикални организации

– Негласна подкрепа за тормоз над мирни граждани заради техните убеждения

– Дискриминация на етническа и езикова основа

– Липса на адекватно разследване на събития от 2 май 2014 г. в Одеса, на февруарските събития на „Майдана“ в Киев, нападението

над общинският съветник Василий Кащи и много други

ГоненияиубийстванаправославнисвещенициизавземанетосъссиланахрамовенаУПЦМПбездаимаадекватнасанкцияоторганитенаредаивластта

– Принудителнанепропорционалнамобилизациязаучастиевгражданскатавойнаилит.нар. АТО

– Подкрепа и сътрудничество с лица, принадлежащи към терористични организации

– Оскверняване на паметници, свързани с българското малцинство и неговата история

– Обстрелите от страна на ВСУ срещуграждански обекти и цивилното население. Вследствие на товаимамножестворазрушенибългарскикъщивДонецкаобласт, където живеят около 7000 етнически българи.

На базата на изброените факти смятаме, че нашите сънародници в Украйна са изложени на редица заплахи и има основание дабъдат приемани в страната ни като бежанци при необходимост.

Ние, гражданите на Република България заявяваме, че ще продължим да настояваме както пред българските власти, така и предевропейските институции правата на българите в Украйна да бъдат защитени!“

Следва да отбележим, че обръщения към посолството на Украйна имаше и от различни организации, които присъстваха на протеста.

По време на протеста беше почетена с минута мълчание паметта на жертвите в Одеса от 2 май 2014 година. Тогава от украинските радикали бяха избивани и запалени живи десетки невинни хора. Протестиращите заявиха, че помнят и няма да простят зверствата, в които загинаха най-малко двама българи. В памет на жертвите в небето бяха пуснати черни балони.

ВИДЕО ОТ ПРОТЕСТА:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*