Какво ще отключи карантината? Ще има ли социална и криминална криза?

Мина повече от месец от въвеждането на извънредното положение. Досега хората издържат. Но колко още ще могат без доходи? Няма ли да се отключи вълна от социално и дори криминално напрежение?

УНИВЕРСАЛНИЯТ БАЗОВ ДОХОД е решение, за което управляващите не говорят. По 720 лв. на месец за 3 или 4 месеца, директно изплащани на хората в най-голяма нужда, ще ги спасят буквално от глад и ще пресекат голямо обществено сътресение. Универсалният базов доход е това, с което трябва да се занимават социалистите. Той е силен инструмент, с който да гарантираме оцеляването на милиони българи. Защо? Ние не живеем в 2008 – 2009 г. и настоящата криза не е финансова. Това е напълно нова глобална епидемиологична криза, която обърна изцяло познатия начин на живот и работа.

Правителството действа по стари модели – от горе надолу и чрез посредници, отпуска ресурс чрез банковата система, чрез оперативните програми и чрез мярката 60:40, с надеждата, че този ресурс ще стигне до най-засегнатите. Трябва да се действа и от долу нагоре – да бъдат директно подпомогнати от държавата останалите без доходи хора.

Не става въпрос за пускане на пари с хеликоптер, а за пари за най-засегнатите и предоставяни за определено време. Кои са те? Държавата чрез системите си, чрез НОИ, може да ги определи.

И не, не става въпрос и за директни плащания към „социално слаби роми“, а за директни пари към български семейства, останали без работа, които не вземат социални помощи и не могат да плащат за храна, за наем, за ток, за вода, за лекарства. Трябва да ги опазим, защото те са част от потенциала на нацията ни, защото утре ще са нужни, за да вдигнем икономиката.

Всичко е въпрос на изчисление и правилно насочване на средства, които така или иначе ще бъдат изхарчени за антикризисни мерки. Въпросът е „как“? В САЩ и в Европа вече се обсъжда, къде сме ние? Очевидно правителството не иска разговор по темата!
Гръцкото правителство отвори държавната хазна и започна да разпределя пари, за да се справи с бурята на корона вируса.

В сряда сутринта трима министри на съвместна пресконференция обявиха, че Гърция ще подпомогне с 3,8 милиарда евро засегнатите от настъпилата криза работници и фирми. На заседанието на Еврогрупата, което предшестваше това решение, страните от еврозоната решиха да облекчат фискалната дисциплина за всички страни-членки, признавайки, че европейските икономики се нуждаят от горещи пари, за да не се срине икономиката на държавите. Гърция приветства това решение, тъй като след тежката финансова криза тя се ангажира с 3,5% бюджетен излишък годишно, за да изплаща дълговете си.
Драгомир Стойнев

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*