Боян Чуков: Великите сили пак си делят света! Ето в чия зона отива България:

Ако преди десет години някой бе казал, че Великобритания ще излезе от ЕС, всички дружно щяха да го обявят за чисто луд. Към днешна дата обаче светът е на ръба на промени, които ще разтърсят из основи глобалното статукво. Големите световни сили – от една страна САЩ и от друга Китай с Русия, са в остър тектоничен сблъсък, след който, съвсем скоро ще преструктурират зоните си на влияние. В момента подготвят новата подялба на планетата. Задава се нова Ялта“, категоричен е бившият дипломат и топ геополитически анализатор Боян Чуков.

Процесът на преразпределение на зоните на влияние ще стартира съвсем скоро, ако Тръмп успее да спечели втори президентски мандат през ноември 2020. САЩ изчерпа големия ресурс, който натрупа в първите десетилетия след Втората световна война, и вече трудно удържа ролята си на световен жандарм. На Вашингтон му се налага да се откаже от някои свои стратегически позиции и територии в полза на Русия и Китай – като района на Близкия Изток, например.

В същото време през последните две десетилетия в Русия се случиха фундаментални политически промени. Такива предстоят и в Китай. Видяхме как наскоро президентът Путин отстрани цялото правителство на Медведев, което се състоеше от кадри на ФСБ. А в Китай лидерът Си Дзин Пин се готви да разчисти прозападните либерали и да ги замени с китайски националисти. Нещо подобно на това, което направи Путин още преди 11 години, като успоредно с това изгони неолибералните НПО-та от Русия.

Какво да очакваме в България? До края на годината у нас ще се завихрят много значими политически турболенции. Премиерът Борисов, въпреки че си купи индулгенция от Вашингтон и получи личното одобрение на президента Тръмп, няма да довърши третия си мандат. Изгубят ли влиянието си в Близкия Изток, САЩ тотално ще загубят интерес към Балканите – просто няма да сме им нужни чисто стратегически (икономически никога не сме им били важни). И при бъдещата подялба на зоните на влияние, янките с готовност ще ни върнат на Русия. Най- вероятно България отново ще се окаже в руската зона. И когато това се случи, тежко и горко й на местната проамериканска върхушка, която в момента се чувства недосегаема. Борисов и политическият му проект ГЕРБ са част от нея. ГЕРБ и американските НПО-фондации у нас са с един и същ генезис, финансиране, цели и задачи, спуснати им отвън… премиерът Борисов си е американско-германско назначение и следователно- техен агент… въпреки нескопосаните му опити да го прикрива.

Досегашното политическо статукво у нас, което е функция на западното глобалистко либерално статукво, бавно, но сигурно се разгражда. В България основната роля на катализатор на този процес западните ни ментори са поверили на Борисов. Наблюдавайте политиките на Борисов тук и ще ви стане ясно какво са му заръчали от Вашингтон.

Днешната ситуация в България: По всичко личи, че целта на създателите на политическия проект „Борисов-ГЕРБ“ е била да унищожат фасадната демокрация у нас. Същата, която Щатите ни построиха през 90- те, а после интересът им продиктува да я заменят с открита диктатура. От няколко години насам обаче САЩ започнаха да ни преформатират според новата доктрина на американската външна политика. Путин засега само гледа отстрани процесите в България и скърца недоволно през зъби, като вижда как поредния му енергиен проект към Европа се проваля, заради проамериканското правителство на Борисов. Едва ли все още някой вярва в дълбоката заблуда, че Борисов е пионка на Путин. Що за пионка би спряла вече четвърти поред енергиен проект със стратегическо значение за Москва?

Разпадът на досегашния световен ред тече с пълна сила, а Брекзит беше само началото на установяването на новия. Великобритания избра да се хвърли изцяло в американска орбита, а Турция – държавата с втората по големина армия в НАТО след тази на САЩ – обратното- все повече гравитира към руската страна. И това е само началото. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*