Взрив! Борисов влезе в Топ 80 на Най-Богатите в Света! Ще успее ли обаче да похарчи откраднатите между 4 и 6 млрд. евро! Отговорът тук:

По 30 млн. евро на месец е печелил Бойко Борисов по време на 10-те си години премиерстване. За сравнение министрите на финансите в трите му кабинета са получавали също по толкова, но на година. Приблизително същите суми под формата на тлъсти бонуси са си осигурявали и някои други по-чевръсти членове на Хунтата ГЕРБ, които са се вклинявали в бизнеса на големи фирми и проекти.

Цифрите са приблизителни, изчислени са на база бизнес отношения на управляващата милиционерско-политическа шайка с корпорации, получените суми от комисионни, рекет и пр. Освен това всеки управик от партията-държава ГЕРБ – от чиновника до кмета и общинския съветник – се отчита по веригата до най-високото ниво в клиентелистката структура на Борисов. Банкерът Цветан Василев разкри, че тогавашният му съдружник Пеевски е давал по 100 000 евро на месец на Сотир Цацаров, когато последния беше главен прокурор. Цацаров отвърна, че такива пари до него не са стигали. Но не отрече, че са „пътували“, а какво е станало по трасето, колко Цацаров е получил или неполучил от тях? Прокуратурата не се самосезира по случая, не извърши проверка и разследване – защо? Всеки бизнесмен от малък, среден и нагоре калибър ще ви каже, че плаща вноски „спокойствие“ на ГЕРБ и на силови структури, свързани с партията.

След публикуването на снимки на пълното с милиони евро и златни кюлчета чекмедже на премиера, отново се отвори приказка за придобитите пари от Борисов и негови министри и съпартийци. В момента „спестяванията“ на министър-председателя се оценяват на стойност между 4 и 6 милиарда евро. Толкова е успял да спастри за 10-те години начело на държавата, както и за годините преди това като главен секретар на МВР и кмет на София.

За Ахмед Доган изчисленията показват, че би следвало към днешна дата да притежава около 1,5 млрд евро, но не само в пари, а и в имоти и материални активи.

Над 2 млрд. евро е богатството на Делян Пеевски, като в сумата се включват банкови сметки в ОАЕ, Австрия и другаде, плюс имоти и фирмена собственост.

Приказно е богатството и на банкерката Цветелина Бориславова, която, според добре запознати, управлява бизнеса на премиера.

Цитираните суми не са точни, но ако следваме логиката на корупционните схеми на партия ГЕРБ, проследим пътя на изчезналите обществени пари под формата на държавни заеми, еврофондове и данъци и обследваме модела на управление на Бойковата политическо-криминална групировка чрез рекет на бизнеса и опонентите, цифрите ни вероятно ще се окажат дори занижени.

През последните месеци бизнесменът Васил Божков на няколко пъти обясни схемата, по която е плащал такса „спокойствие“ – 67-те милиона за ексфинансовия министър Владислав Горанов и премиера Борисов. Божков заявява също че е предоставил доказателства, „където трябва и където ще им обърнат внимание“.

България е на първо място по корупция в ЕС от години, така че със сигурност достоверността на данните ни е висока. И по-вероятно е действителността да е още по-шокираща. Умишлено занижаваме, защото въображението на обикновените хора дори не може да си представи как за минути десетки и стотици милиони сменят собственика си.

Как обаче ГЕРБаджийските рекетьори, корумпета и мошеници ще харчат парите си след като паднат от власт? Ето няколко нагледни примера:

През октомври 2011 г. след убийството на либийския лидер Муамар Кадафи, в-к Los Angeles Times написа, че той е успял да изнесе в чужбина около 20 млрд долара в различни банки. Така Кадафи се превърнал в един от най-богатите хора в света. Експерти по финансови рейтинги от Forbes обаче внесоха важно уточнение: 20 млрд са всичките изнесени пари от Либия. Самият Кадафи не ги е притежавал всичките лично. По-късно стана ясно, че САЩ са замразили около 3.4 млрд долара, Великобритания – 1.2 млрд паунда, Германия, Австрия и Италия – общо 1 млрд евро и т.н. Общо около 6.2 млрд долара. Кадафи обаче не можа да им се порадва, защото го убиха…

Не са могли да си харчат откраднатите от народа пари и други държавници като Зин ал Абидин бен Али, Хосни Мубарак, десният диктатор на Чили Аугусто Пиночет, Фердинанд Маркос и пр. Техни милиарди са замразени в банки в Австрия, Германия, Япония, САЩ, Великобритания и дори в Уганда. Швейцарските банки пък отдавна не са сигурно място за мръсните пари на корумпирани политици и чиновници. Например милионите на диктатора от Хаити Жан-Клод Дювалие от 1986 г. и досега стоят „арестувани“ в Швейцария.

Нашумялото „Узбекистанско дело“ установи, че минимум 1 млрд долара са откраднати от управляващите в Узбекистан по корупционен път. То разкри също, че стотици милиони са давани за подкупи на европейски политици, някои от които са на високи постове в евроструктурите в Брюксел…

Щом корумпираната власт в Узбекистан е давала на ЕС, то дали не е имало подобни, че и по-големи „подаръци“ и от България? Това, че на този етап не разполагаме с преки доказателства, не значи, че Борисов и Шайката му не са го правили. Още повече, че страната ни официално е най-корумпираната в Европа. Логично е да са го правили. А може да се появят снимки и записи, кой знае.

Но Скандално.нет помни нещо друго: През февруари 2019 г. главният прокурор тогава Сотир Цацаров и тогавашният министър на вътрешните работи Младен Маринов пътуваха до Дубай и ОАЕ. Информацията за целта на посещението им беше доста оскъдна, но неофициално се заговори, че там на място ги запознали с разследване срещу български политици и бизнесмени. Разследването се води от секретните и финансовите служби на емирството и тези на САЩ. Свързано е с пране на пари. Става дума за стотици милиони. Съмненията са, че поне част от тези пари са от контрабанда и може да са свързани с терористични организации.

Управлението за антитерористична дейност и финансово разузнаване на САЩ (Office of Terrorism and Financial Intelligence, TFI), което е част от финансовото министерство, започнало действия по събирането на информация за пране на пари в особено големи размери, свързано с български политици и бизнесмени. Имената им били замесени в действия, някои от които попадат под ударите на закона РИКО. Този закон е приет в САЩ през 70-те години за да обезпечи борбата срещу организираната престъпност, мафията и големите финансови далавери. Един от вдъхновителите на този закон е легендарния шеф на ФБР Джон Едгар Хувър.

Буквално преди дни пък сайтът liberta.bg публикува информация, че български политик и олигарх е разследван от Конгреса на САЩ (The United States Senate’s Committee on Homeland Security and Governmental Affairs – HSGAS) за публична корупция чрез финансиране на американска лобистка компания със средства с неясен произход, които са предназначени за корумпиране на американски политици. През месец февруари, 2020 г. Международният отдел на FBI (International Corruption Unit) засича прехвърляне на големи суми пари към тази американска компания, за които пари има основателни подозрения, че отново са предназначени за влияние над американски политици. Във фокуса на това разследване е български политик и олигарх.

В информацията, която liberta.bg получил от своите източници в САЩ, не се споменава името Делян Пеевски, но е посочено, че парите са прехвърляни от компанията Soda Communications Bulgaria към американската Blue Star Strategies. Във връзка с това разследване на Конгреса на САЩ има запитване от колегите журналисти на The Wall Street Journal към HSGAS: дали огромните суми пари към Blue Star са изплащани от полулярен български политик и олигарх?, научи нашата медия.

С Делян Пеевски се свързва компанията „Дореко комерс“, която имаше търговски договор с фабриката за картонени опаковки „Юрий Гагарин“ и продаваше продукцията му. Собственикът ѝ от Британските Вирджински острови Doreco Limited си създаде и рекламната агенция „Сода комюникейшънс“ през 2014 г., която веднага започна да обслужва „Булгартабак“. „Дореко комерс“ е собственик и на „Принт трейдинг“ – дружеството-инвеститор в бившата държавна печатница „Родина“, собственост на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

В случая американските служби смятат, че са засегнати финансовите интереси на САЩ. Разследването освен в Щатите, се провежда и в други страни. ОАЕ е една от тях. Ръководството на операцията се осъществява от Управлението по финансови престъпления и финансиране на тероризма (Office of Terrorist Financing and Financial Crimes). Проверяват се различни фирми, между които и Andalus Al-Sharq General Trading LLC. Според запознати тя е стратегическият партньор за износ на цигари от България към Близкия и Среден Изток. Andalus представлява „Булгартабак“ (BT) в над 50% от износа за този регион. Само за Емирствата процентът на български цигари скача на рекордните 72% от цялата продукция. Замесено е и името на Салам Кадер Фарадж, свързван многократно с бизнеса на „Булгартабак“ и Делян Пеевски.

САЩ и ОАЕ са изумени, че тези фактическите обстоятелства около тези далавери за милиарди досега не са разследвани от българските служби.

Към американското разследване за пране на пари с българско участие се е включила и Групата за борба с прането на пари в Близкия Изток и Северна Африка (Middle East & North Africa Financial Action Task Force – MENAFATF). В последно време един от нейните основни отдели и този за борбата с финансирането на тероризма от контрабанда и финансови престъпления.

Затова сега Борисов се е запънал и върло отказва да подаде оставка. Наясно е, че този път няма как да се договори със следващото управление да не бъде разследван. Защото което и да е следващото българско правителство, без негово участие, то ще се подчини на американския натиск Борисов да бъде разследван и вкаран в затвора за корпупция в особено големи размери.

Функционерите на ГЕРБ са се нагъчили с милиарди от корупция и кражби, но няма да има как да ги похарчат. Ще бъдат разследвани и съдени. Децата и внуците им също ще имат голям проблем с откраднатите милиони и милиарди, защото навсякъде по света ще трябва да доказват произхода на тези мръсни и дори кървави пари. Съгласете се, че щом пиарката на Борисов – Севдалина Арнаудова си купи къща за над 1 милион, то премиера и министрите му със сигурност са милиардери и мултимилионери…

С предполагаемото си богатство чежду 4 и 6 млрд евро българският премиер Борисов би се наредил в Топ 80 на класацията на Форбс за най-богатите хора на планетата. Щеше да е там ако парите му бяха чисти и с платени данъци. Но те са крадени и той до дупка ще твърди, че е бедняк. Поне докато не го притиснат и осъдят.

Богатите също плачат – имайте го предвид. Идва ред на нашите алчни герберски управленци, колкото и да си мислеха доскоро, че са измислили перфектните схеми за укриване и изпиране на мръсните си милиони, откраднати от българските и европейските данъкоплатци. Ще бъдат преследвани по цял свят. Няма къде да се скрият. Затвора ги зове! Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*