Борисов бодро: На път сме да задминем Западна Европа по Заплати и Доходи! Виж Тук:

Когато поехме управлението, бюджетът се пълнеше с 2 млрд. по-малко. Контрабандата на цигари беше над 30%. Сега е под 6-7%. Сметнете за какви милиарди говорим, които са потъвали в сивата икономика. Тези пари замърсяваха всички системи в държавата. Същото важи за алкохола и горивата. Костваше ми огромни усилия да постигна това. Мисля, че надделяхме в битката с контрабандата. Постъпленията в държавата са много повече и за това си позволяваме харчове.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусията „Бизнесът и правителството в един отбор“, организиран от Българския форум на бизнес лидери.

„В момента сме седми по усвояване на еврофондове в ЕС, но това вече не е новина. Тази статистика не я даваме ние. Дават я Евростат и другите агенции. Най-важното е, че тези инвестиции отиват при хората, в заводите. Някои други правиха инвестиции, които ще се изплатят след 2 000 години. Говоря за „Цанков камък“. Същото важи и за АЕЦ „Белене“. И там потънаха 3 млрд. Сега правим къщички за оборудването. Обвиваме го с фолио. Сметнете тези пари, плюс парите за електроцентралите. Какво правим? В следващите години ще трябва да дадем още милиарди за „Белене“. Честно ли е това? Някой трябва да поеме отговорност. Те всеки път правят едно и също нещо. Инвестират милиарди, след които трябва да се дадат още милиарди и не носят отговорност“, каза Борисов.

Бойко Борисов коментира и темата с административната тежест. „Над 100 закона променихме това, за да я облекчим. Това ще стане. Прави се, много неща се премахнаха. Ще се премахнат и тези. Няма да се спирам върху цифрите и върху всичко останало, защото вие като бизнес го усещате“, каза той пред представителите на бизнеса.

Но ги призова да дават по-големи заплати.

„Облекчаваме по всякакъв начин, особено за туризма, да се взимат работници от Украйна, Беларус, Молдова, а всъщност нашите българи отиват във Франция, в Италия там да работят – готвачи, сервитьори, камериерки. Можем ли да си направим така заплатите. Не е голяма разликата, особено при тези толкова печеливши бизнеси, които имаме и да си останат българите тук?“, каза Борисов. Според него „може със сигурност“. „Сега ние сме на критичните 6 % безработица. В общи линии това са голяма част от тези 6 % са хора, които не искат да работят. Имаме абсурдна социална политика. Плащаме за всичко и навсякъде“, обясни премиерът.

„Работим и в образованието. Тази година вкарахме в училищата 10 000 деца повече. Тези деца след години щяха да останат необразовани и неграмотни. За каква конкурентоспособност да говорим? След няколко години тези деца ще легнат на социалните системи. Някои ми говорят колко хубава била социалистическата държава. Оказа се, че и убийствата тогава са били повече. Просто не са ги показвали“, продължи Бойко Борисов.

Премиерът изтъкна, че „най-важното е да създадем усещане за справедливост у хората“. И добави: „Говорят, че сме зле. Събота и неделя в София не можеш да се разминеш. Кафетата и ресторантите пълни. И това не само в София. Същото е в Бургас, Пловдив!“ Премиерът може би се сети, че примерите са само от Южна България и веднага добави: „Северна България ще се вдигне само с АМ „Хемус“. Ще я направим. Вижте как никнат заводите около магистралите и пътищата. Това е приоритет и ще го изпълним, но приоритет на приоритетите е образованието. Надявам се, че тази инвестиция ще бъде подкрепена и от вас!“

След това Бойко Борисов се спря на предстоящото председателство и международната политика.

„Предстои ни председателство на ЕС. Най-важната тема е Западните Балкани. Тук трябва да се подходи с внимание, такт и помощ. Западните Балкани трябва да станат неразривна част от ЕС. Там има влияние и интереси на много други страни“, добави премиерът Борисов.

„Виждате какви военни съюзи се правят. Виждате дори на Балканите ние сме единствените, които нямаме и понеже водим мирна политика, и с дипломация, и с твърдост, но целенасочено. Всички знаят, че ние искаме на всяка държава да помогнем, пазейки разбира се, нашият интерес, и затова сме фактор“, каза още той.

„В Албания 114 години не искаха да признаят нашето малцинство. Сега другата седмица Еди Рама ще дойде. Вчера му се обадих: „Сега си вече добре дошъл. Сега вече българите ще ти се зарадваме, защото показахте, че сте европейци“. Какви атаки за това, че поддържаме добросъседски и приятелски отношения с Турция понесох. Да, но само България има нулев натиск от страна на Турция и Турция си изпълнява ангажиментите. Е ли си мислите вие, само да ви върна 6 месеца назад, как минаха изборите и за президент и за парламент – № 1 атака по нас беше бежанската криза“, заяви Борисов. И обърна внимание на присъстващите: „Помните ли какви маймунджалъци ни правеха на Харманли, на Овча купел или сте забравили. Аз помня. Помните ли какви бунтове организираха. Готови да запалят държавата, само да спечелят изборите. Все пак, ако не се бях договорил с Ердоган да пазим заедно границата, как щеше да бъде. Да, много е популярно да говориш срещу него!”

„Водим мирна политика. Искаме мир. Като гледам кадрите по новините, виждам една съсипана Сирия. Аз съм бил там шест месеца преди войната и си беше една средна държава. Сега ще се необходими милиарди за възстановяване!“, добави Бойко Борисов.

„Отношенията са обтегнати в целия свят“, направи извод Бойко Борисов. И както и вчера, по време на кръгла маса за състоянието на отбраната в Европа, засегна темата с Русия. „Ако стане нещо, ракетите от Крим са насочени към България. Терористични актове стават в цяла Европа. Времената са много тежки“, каза в заключение министър-председателят.

Източници „Фокус“, novini.bg, Епицентър.бг

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

7 коментара

  1. Борисов отново излъга,че през 2018 година таванът на пенсиите ще стане от 910 лева на 1100 лева,а сега се оказва,че тавана ще остане 910 лева.Докога ще говориш едно,а ще правиш друго.

  2. Боко видя ,че народа се организира за митинги и почна с обещанията.Смешен е със сравненията за кафенетата и заведенията.Защо не отиде в малките градове и запустелите села ,да види мизерията на хората с 200 лева пенсия.

  3. Тая кратуна, дето не става и за тиква, защо не е на село да пасе овце?

  4. Гъзоблизец некадърен и за тая работа-пожарникар със съветник гуменка с ухо

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*