Проф. д-р Михайлов: Народът е в Стрес. Трябва да му се обясни, че COVID-19 НЕ Е ОПАСНА ИНФЕКЦИЯ!

„Имам възможността да видя на терен колко е стресиран народът ни. Половината от пациентите в свищовската болница са хора без никакви симптоми или с много леки грипоподобни такива и изобщо нямат нужда от болнично лечение. Но въпреки това настояват да ги приемем в болницата. Искам да уверя хората, че COVID-19 не е особено опасна инфекция. Смъртността от нея е от 3 до 5 пъти по-ниска от тази при сезонния грип, а именно – само 3 на 1000. Това вече е официално и може да се прочете на сайта на СЗО. Те се позовават на стотици изследвания на водещи инфекциозни и епидемиологични лаборатории в цял свят. Затова ще призова българските оратори и апологети, които продължават неспирно да пропагандират колко опасен и смъртоносен е коронавируса, да замълчат. Инфекцията от COVID-19 се лекува по абсолютно същия начин, кактоа всички останали респираторни инфекции“. Това заяви пред БНР лекарят проф. Георги Михайлов, депутат от БСП, който лекува пациенти с Covid в болницата в Свищов. Според него е наложително държавата да предприеме разяснителна кампания, да успокои населението, като същевременно озапти медиите изконното им желание да преекспонират проблемите с цел сензация.

Трябва да има кампания, която да достигне до умовете на всеки български гражданин. Да се разясни, че това не е особено опасна инфекция, че половината от пациентите, които в момента са в болница, са напълно здрави, но психирани от медиите. А голяма част от останалите са с толкова леки грипоподобни симптоми, че спокойно могат да се лекуват в домашни условия. Също така трябва да им се обясни, че не трябва да се самолекуват, както се случва, че не трябва да приемат превантивно кортикостероиди и с хепарин“, подчерта проф. Михайлов.

Състоянието на болницата в Свищов е като след Апокалипсис. Но не заради ковид-инфекцията. 80 % от персонала (лекари и сестри) е в предпенсионна възраст, материалната база е стара и не достига. Няма уреди за дихателна реанимация. Но основния проблеми е с персонала – хора в пенсионна възраст. Голяма част от лекарите и сестрита са с хронични заболявания и се тревожат, че са в рисковата група. В момента в свищовската болница освен Covid-отделението работи единствено това за хемодиализа. Връщаме хора с релно тежки заболявания като диабет, сърдечно-съдови и прочие, за да настаняваме хора с хипохондрия. Така описа ситуацията в Свищов проф. д-р Георги Михайлов.

В момента в лечебното заведение има настанени около 40 души, половината от които изобщо не се нуждаят от болнично лечение. Ситуацията е динамична. Много хора изразяват готовност да се присъединят към екипа, разказа депутатът лекар. Той обаче е на мнение, че „с доброволчески акции няма да се решат проблемите в здравната ни система.

Той цитира статистики от САЩ, според които основните причини за смъртност си остават масовите заболявания – инфаркти, деабет, белодробни и пр., които нямат общо с коронавируса.

Аз недоумявам защо никой никъде по света още не е направил социологическо тестване на населението, за да стане ясно какъв процент от популацията е заразена. Това е най-важната информация, която ти е необходима когато се бориш с някаква епидемия. Иначе няма как реално да разбереш увеличава ли се или намалява броя на заразените на територията. Как щаба НОЩ изобщо разбира дали мерките му дават резултат. Всеки ден Щабът ни съобщава някакви числа, които сами по себе си не значат абсолютно нищо. Какво, например, значи да обявиш че си направил 12 хил. теста и 2 хиляди от тях са положителни. На какъв принцип си подбрал хората- от конид-отделенията ли си подбирал тестваните, измежду хора с оплаквания ли или на случаен социологически принцип. И ако е последното, защо тогава не обявиш процент заразени от цялото българско население. Попитах това хората от Щаба и те ми отговориха нещо, което е извън всякакъв професионализъм. Заявиха ми, че от това социологическо тестване нямало никакъв смисъл, защото давало само моментната снимка на ситуацията. Тия 12 хил. теста, които правят всеки ден, са напълно достатъчни за социологическо тестване, но те не го правят и аз питам – защо!?, завърши проф. д-р Михайлов. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*