Доц. Мангъров: Новият щам на Ковид-19 е същата Измама като стария! Не е нито по-опасен, нито по-заразен!

Представяме ви прелюбопитно интервю с топ инфекциониста доц. Атанас Мангъров:

– Доц. Мангъров, какво знаем за новия щам на COVID-19? Толкова ли е опасен, та се наложи България и още една дузина европейски държави да забранят полетите от и до Великобритания?

– Нищо не знаем за този нов щам. PCR тестовете, които използваме рутинно, нямат способността да различават различните щамове. Казват ни, че този нов щам се разпространявал 7 пъти по-бързо от стария, което е много удобно, защото по този начин властите оправдават цялата неефективност на всички тези локдауни и всички останали карантинни мерки, които въведоха. Сега се оправдават като ни внушават следното: „Локдауните, затварянето, на което ви подложихме, не действат не защото са неефективни и глупави, а защото изневиделица се появи нов щам, който се разпространява 7 пъти по-бързо от стария, но не води до по-тежко заболяване. И освен това този щам бил нов, обаче ваксината срещу стария щам действала и върху него. И това при положение, че… да сравним-  противогрипната ваксина от миналата година не действа върху тазгодишния грипен щам, въпреки че сегашния пак е H1N1, но е малко по-различен. На новия грипен вирус миналогодишната ваксина не му действа, но ваксината срещу стария щам на Ковид, действа и върху новия щам. Как го разбраха тия „специалисти“? Няма как да го разберат. Още не е направена ваксината срещу стария щам на Ковид, обаче ние вече сме наясно, че тя предпазва и от новия му щам.

Освен това след 31 декември, когато изтича преходният период за Брекзит, във Великобритания се очакваше небивало задръстване по пристанища, аерогари… Но сега, заради втория щам никой няма да пътува. Много удобно, нали?! Може пък Борис Джонсън се е обадил на Ковид да го помоли да си изработи втори щам. И вирусът се е отнесъл съчувствено към проблемите на Джонсън и британците, знае ли човек?!

Няма как да се разбере, че вие сте с един щам, а аз – с друг. Затова смятам, че твърденията за новия щам на вируса са някаква манипулация, чиято цел е да оправдае удължаването на локдауните в Обединеното кралство, в Германия, Франция и всички останали страни. От самото начало беше ясно, че тези затваряния на държави и хора са пълна глупост. Локдауните няма как да действат, защото по този начин не може да се спре една въздушно-капкова инфекция. Обаче сега се казва, че мерките са неефективни не защото са тъпи, а защото имало нов щам. Вече открито взеха да се гъбаркат с нас.

– Но доц. Кунчев съобщи, че на 27 декември започва ваксинацията у нас.

– Нека доц. Кунчев си се ваксинира. Ако ще започва – да започва. За да се ваксинирате обаче, ще ви дадат преди това да подпишете документ за информирано съгласие. Вас кой и как ви е информирал?! Защото ако действително имаме нов щам и той е с променени спайкове протеини – ще ви бодат с ваксина, която не е срещу тях и няма как да им повлияе? Просто ще се боцкаме.

– Според вас „живите” ваксини, каквато е руската например, по-безопасни ли са от тези на „Пфайзер” и „Модерна”?

– Да, те са с една идея по-безопасни, защото са правени по технология, която вече е от десетина години и е изпитана. Проблемът при ваксината на „Пфайзер” не са алергичните реакции, такива се случват с всяка ваксина, с всеки нов лекарствен продукт. Въпросът е, че „Пфайзер“ ви вкарва чужд генетичен код, тази информационна РНК, която кара вашите клетки да произвеждат един чужд белтък. И не е ясно доколко вашата имунна система няма да реагира на вашите клетки, които от един момент нататък ще започнат да произвеждат този чужд белтък, като към чужди. Тоест, да се получи автоимунно заболяване.

И второ: Когато ви вкарат с ваксината тази информационна РНК, която се възпроизвежда, при своето възпроизвеждане в нея могат да се получат грешки. Както се случва при всяко възпроизвеждане. И въпросът е доколко тези евентуално променени РНК на един етап няма да започнат да произвеждат не каквито трябва белтъци. Тоест, доколко има онкогенни свойства.

Възможно е ваксината да не доведе до подобни проблеми. Може опасенията ми да са излишни. Но това трябва да се докаже. А бедата е, че доказателствените изследвания няма как да станат в рамките на 3-4 месеца. И когато едно такова ваксиниране тръгне да се прави масово, както иска доц. Кунчев, ако случайно някоя от тези хипотези за вредност се окаже вярна, както се е случвало многократно в историята на ваксинологията, тогава кой ще е виновен? Доц. Кунчев ли? Няма да е виновен „Пфайзер”, защото него го освободиха от отговорност. Виновна ще е държавата и всеки ваксиниран, който е разписал информирано съгласие.

Другият куриозен въпрос е как човек да си избере ваксината – по какъв критерий да предпочете например тази на „Пфайзер” пред тези на „Астра Зенека“, „Модерна”, или руската ваксина „Спутник-5“? Въз основа на каква експертиза, как да прецени? Един обикновен човек трудно може да се ориентира. Може би ще гледа коя е с най-шарената опаковка или с най-малката игла евентуално. Просто това са несериозни неща.

– Какви са очакванията ви за разпространението на епидемията през следващата година?

– Ще продължи да се разпространява, докато мине през 70% от населението на страната. Мисля, че вече сме доста близо до този момент. Но пак да подчертая- става въпрос за един сравнително безопасен вирус. Най-странното е, че никой в страната ни, а както виждам и навсякъде по света, не си е направил труда да направи социологически тестове, за да се установи колко % от популацията са носители на въпросния вирус. Дали е опасен или не Ковид-19, той ще си отиде, когато се изгради т.нар. колективен имунитет. Това е азбучна истина и основен закон в науката „Епидемиология“, който все още никой не е отменил.

– Този имунитет траен ли ще бъде? Ще изчезне ли COVID-19 завинаги?

-Би трябвало. При другите коронавируси от групата, например SARS от 2002-2003 г. изчезна. Ако съдим по това какво се случи с всички останали коронавируси, които причиняват заболявания както при хората, така и при животните, при тях имунитетът срещу конкретния щам е траен. И ако човек е преболедувал някакъв щам коронавирус, той не се разболява от него повторно. Това е нещо, което важи за всички вируси – коронавирусите, ентеровируси, аденовируси и за всички останали. Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*