Господа управляващи-Не докосвайте майките с мръсните си ръце!

Властта е на път да се опозори. Не е новина, но този път ще е за дълго. Позовавайки се на някаква буква, точка или запетая от закона, тя реши да изхвърли от панелката в кв. Люлин в столицата Ваня Рибчева – майката на загиналия командос в Лясковец Емил Шарков.

След като синът е загинал, МВР решава да си върне ведомственото жилище. Такъв е редът, лицемерничат чиновничета, втурнали се по заповед на Щуката да сторят зло на една майка. Няма го синът й – няма връзка с ведомството. Няма връзка с ведомството – няма жилище. Много съжаляваме, влизаме в положение, ама спазваме закона, така да се каже… – каканижат плъховете, гребейки с потни лапички към потъващия кораб.

Ключът от бараката, както обикновено е другаде. Майката на загиналия Шарков от деня на неговата смърт до ден днешен се опитва да постигне справедливост по отношение на виновните за онази „брилянтна“ акция, в която Емил загина, а четирима негови колеги бяха ранени. Нейната упоритост и прямота дразнят силните на деня, някои от които тогава пряко отговаряха за МВР. Непоносимостта към нея се засилва от активното й участие в акции на гражданското сдружение „Боец“. Подлеците, обаче ни тикат в лицето запетаята, дето им дава права срещу всеки. Дори срещу почернените майки.

Самотна е паметната плоча на Емил Шарков в лясковското училище „Максим Райкович“… С всеки следващ прием на нови ученици, споменът за Шарков ще изтънява, докато се превърне в нишка от есенна паяжина…

„Този, който се смее последен, още не е научил лошите новини.“ Брехт го е казал за управляващи в Германия в началото на ХХ век, а приляга като ръкавица на режима, властващ днес в България. Дали е странно?

Къде сте български майки?! Не чувам гласът ви в защита на една ваша сестра, брутално нападната само защото търси справедливост за смъртта на своя син. Къде сте активисти от гражданските бдения в защита на жертвите по пътищата? Да не би да правите разлика между жертвите? Или ви е страх, че властта ще погледне с лошо към вас?

Небето е в краката на майките. Персийска поговорка.

Тук майките са в краката на властта, която използва институциите като бухалки срещу всеки, който проявява непокорство и има собствено мнение.

Цветан Цветанов е председател на Парламетарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Цветанов, накарай някоя секретарка да ти извади справка колко жилища, в кои столични райони, каква квадратура и по какъв начин са раздадени на шефове и служители – бивши и настоящи в МВР. Колко на депутати техни съветници и пр. На чиновници от партийните назначения. Каква част от тях са купени и на какви цени, въпреки периодично възниквалите скандали за занижените (с пъти) оценки. Дай този списък на министър Валентин Радев и на главния секретар Младен Маринов (знаеш на кого е слугувал), за да го видят и те. Вярно, че Шарков не е бил началник, но затова и жилището, което е получил е в „Люлин“, а не в диломатически блок или „малък център“, както в случаите с „важните клечки“. Защо тях законът не ги лови? Разбира се, Цветанов няма да направи такова усилие. Той е зает човек – осигурява стабилност. И морал. Предаде много живи, ред е на мъртвите…

Борисов препоръча: Дайте на кученцето, дето намери трупа на Мирослава от Перник пържолки – свършило е добра работа и заслужава награда. Каква работа свърши „баретата“ Емил Шарков? Сравнима ли е с тази на кученцето с пържолките? Какво ще препоръча на майката на убития комадос Шарков премиерът Борисов? Агенция за недвижими имоти?

Потисниците от различните епохи не се крият под една и съща маска. Цитатът е от „Майка Кураж и нейните синове“ на Брехт. Борисов нали е читател???

Петък е. Националните телевизии излъчват новини за милиардите, които ще потекат от Саудитска Арабия към България, разгорялата се любов между Росен Плевнелиев и синоптичката Деси Банова, коледната елха пред НДК, годежа на принц Хари, иранката, която изтърпяла 40 операции, за да заприлича на Анджелина Джоли, изяви на „близнаците“ Тома Биков и Александър Симов… Ваня Рибчева не е важна колкото тези новини. А и населението преди уикенда има нужда от подгряване с нещо веселичко, розовко.

Ваня Шаркова на годишнина от смъртта на Емил: „Него нищо няма да го върне, но има значение за момчетата в отряда, за живите е важно в тая държава да се казва истината и да се търси отговорност. Къде им е покаянието, за да получат прошка?

Бившият вътрешен министър Веселин Вучков сподели пред журналисти, че една от причините да подаде оставка е и срещата му с Ваня Рибчева:“ Няма да стане сега! Не при тези!“-заяви по това време министърът.

Не можем да си представим  какво изпитва майка, изгубила сина си, както Ваня Рибчева!

Вие можете ли?

Автор: Огнян Стефанов

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*