Асен Йорданов, Биволъ: САЩ ни спуснаха Тежка Цензура! Новият проект на Петков и Василев, ДБ, ИБГНИ и Медиите на Прокопиев се финансират от един център – „Америка за България“

Вече нищо лошо не може да се каже за новия политически проект „Продължаваме промяната“ на Асен Василев и Кирил Петков. Журналистка е казала нещо критично за партията, кой стои зад нея и как я финансира и… след това е била предупредена. Има нови правила на цензура и те са свързани с новите проекти – т. нар. „партии на протеста“. ИТН, ДБ, ИБГНИ и сега „Продължаваме промяната“ са създадени и финансирани от един център – САЩ, и са финансирани от фондацията „Америка за България“. Членовете на европейската делегация, които днес пристигнаха в България за да се запознаят със свободата на медиите, едва ли ще чуят тази истина от казионните медии – тези на Пеевски и Прокопиев. Защото и едните, и другите са политически и икономически зависими от западни лобита. Да, вече има нова цензура в България. Влиянието на Пеевски и ГЕРБ не е намаляло, но от друга страна, наблюдаваме новата вълна на т. нар. уж свободни медии. Те се оказаха затворени в един тесен браншови кръг, в който има също общи интереси, общи спонсори, общо финансиране, обща идеология. И това води до обща концепция и политика. Тя включва определен вид цензура. Всички тези умно-красиви партии, медии и фондации се финансират и гравитират около един център – фондацията-майка „Америка за България“. Тази фондация на хартия работи за свободата на словото у нас, но всъщност помага единствено на един определен кръг от неолиберални и глобалистки партии и медии.

Евродепутатите няма да чуят, че в България е спусната зверска цензура. Има и една шепа свободни журналисти, които водят битка на фронта и са напълно сами. Не са нито в единия, нито в другия политико-икономически лагер. И са напълно изоставени, маргинализирани и оставени като пушечно месо. Ако оцелеят – оцелеят. Ако ги няма, още по-добре, за да не се бъркат в голямото задкулисие и в общото поддържане на западното колониално статукво. За да може подмяната и грабежа на колонията България да продължи. 

Това каза в интервю днес разследващият журналист и собственик на сайта „Биволъ“ Асен Йорданов. Ето какво още сподели той по повод визитата на евродепутати у нас заради проблема със свободата на медиите:

– Асен, ако имаш възможност да се срещнеш с евродепутатите, какво би им казал?

– Бих им казал, че изобщо нямат представа за истинското състояние на свободата на словото в България. И че то се намира в по-лошо състояние, отколкото преди година, когато все още ни мачкаше диктатурата на ГЕРБ. Първо – нищо не се е променило. Второ – влизат и се налагат правилата на нова американска цензура. Членовете на европейската делегация едва ли ще чуят тази истина от казионните медии – тези на Пеевски и Прокопиев. И едните, и другите са политически и икономически зависими от западни олигархични кръгове със сериозни позиции в Брюксел и Вашингтон. Да, вече има нова цензура в България.

– Би ли ни дал пример?

– Вече нищо лошо не може да се каже за новия политически проект „Продължаваме промяната“ на Асен Василев и Кирил Петков. Журналистка е казала нещо критично за партията, кой стои зад нея и как я финансира и… след това е била предупредена. Има нови правила на цензура и те са свързани с новите проекти – т. нар. „партии на протеста“. ИТН, ДБ, ИБГНИ и сега „Продължаваме промяната“ са създадени и финансирани от един център – САЩ, и са финансирани от фондацията „Америка за България“. „Биволъ“ е медия, която води ожесточена битка с цялото статукво в България. Правил съм специални изявления пред ЕП, пред Съвета на Европа. Участвал съм в най-големите международни конференции, посветени на свободата на словото. Медията ни е споменавана в почти всички доклади, които разглеждат този проблем. На мен никой не ми е казал, че ще има среща на евродепутатите по въпрос, свързан със свободата на словото. Никой от „Биволъ“ не е поканен на такава среща.

– Казваш, че има нова цензура, но откъде идва тя?

– Идва от нови структури, различни от тези на Делян Пеевски. И те в момента претендират да са истинските ментори на свободата на словото в България. Забелязвам, че тези структури до вчера казваха, че са радетели на свободата и съратници на „Биволъ“. Сега обаче започват да изолират свободните медии и да филтрират цялата информация, която отива към международните трибуни и институции през себе си. Правейки това, те спестяват истинските проблеми, които стоят пред свободните медии в България. Забележете, че вече не споменават за проблемите в съдебната система, филтрират имената на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, на сегашния Иван Гешев и на Делян Пеевски. Говорят се общи приказки. Става дума за неолиберални медии- вестници, телевизии и сайтове под шапката на Иво Прокопиев, който се явява основен разпределител на парите на фондацията „Америка за България“ за медии.

– Какво представлява тази нова структура, която налага цензура и кой стои зад нея?

– Този кръг в момента маргинализира всички медии, които не са удобни и не искат да си мълчат. Започват постепенно да ни изолират. Това става със съдействието на фондация „Америка за България“. Въпросната фондация финансира едни и същи удобни медии, които така или иначе имат икономическа зависимост от САЩ. Години наред те шумяха и говориха срещу групата на Пеевски. Но тяхната икономическа зависимост си остава. Те са си образували нещо като браншови кръг, с който си правят конференциите, говорят пред европейските институции, изявяват се като единствени ментори на свободата на словото.

– Доскоро „Биволъ“ имаше проблеми с полицията, прокуратурата, НАП. Промениха ли се нещата?

– Не. И след падането на Борисов от власт прокурорския и съдебен натиск срещу нас продължава с пълна сила. Ето, евродепутатите няма да чуят днес, че в България има свободни разследващи медии, които години наред са под тежки институционални репресии. Репресиите срещу нас продължават с пълна сила. Единственият начин да се защитя е да водя контра-дела. И аз водя граждански дела. Но държавният институт, като сила и мощ се е стоварил върху медията ни в открит опит да я убие. И няма значение, че изпълнителната власт се е сменила, защото тя продължава да действа в синхрон със съдебната власт и прокуратурата на Гешев. Видяхме, че Иван Гешев вече не е проблем за последните два парламента. Той беше поканен там, като по този начин бе легитимиран. Беше му демонстрирано голямо уважение от страна на депутатите на т. нар. партии на промяната. Има едно съглашение между тези три американски партии, които очевидно работят методично по изпълнение на някакъв план. Явно първата им стъпка е била бществената енергия на протеста да бъде употребена и превърната в политически актив. Втората стъпка от този план – и тя вече е ясна – появява се четвърта неолиберална про-американска партия, която да обере популистки вота на разочарованите от цялата политическа система в България. Хубаво би било да кажете на европейските депутати сами да си правят програмата с кого да се срещат и да разговарят за свободата на словото.

– Не бихме могли нищо да им кажем, защото никой от тях не е потърсил екипа на Skandalno.net за да разбере за проблемите в работата ни.

– Напишете им тогава да не оставят на български фиксери да им пишат програмата с кои медии да говорят и с кои не. Те имат екипи, които според публикациите в световната преса и докладите за България, биха могли да направят график с кого да се срещнат. Защото ако се оставят на български фиксери да им напишат програмата, а те както знаем са хора на хранилка към въпросната фондация, в никакъв случай няма да придобият представа за трагедията, за апокалипсиса, в който се намират българските медии. В момента всички български медии са под контрол. И това нещо го виждаме всеки ден. Те са си разпределили сферите на влияние. Влиянието на Пеевски и ГЕРБ не е намаляло, но от друга страна, се забелязва новата вълна на т. нар. уж свободни медии. Те се оказаха затворени в един тесен браншови кръг, в който има също общи интереси, общи спонсори, общо финансиране, обща идеология. И това води до обща концепция и политика. Тя включва определен вид цензура. Всички тези умно-красиви партии, медии и фондации се финансират и гравитират около един център – фондацията-майка „Америка за България“. Тази фондация на хартия работи за свободата на словото у нас, но всъщност помага единствено на един определен кръг от неолиберални и глобалистки партии и медии.

– Получавали ли сте някога средства от „Америка за България“?

– „Биволъ“ никога не е видял един цент от тази фондация. Само изпитваме негативите да ни пришиват към този неолиберален кръг. Ние нямаме нищо общо с него. Истината е, че не можем дори да си плащаме хонорарите, а се издържаме от някакви нещастни дарения, които покриват само общи технологични разходи. Аз, колегите, семейството ми, плащаме тежката цена, за да съществува „Биволъ“. Икономически сме унищожени от системата в България. Никой не е протегнал ръка да ни помогне, за да съществуваме като свободна медия зя разследваща журналистика. Не съм чул едно предложение за помощ. Съществуваме по чудо и то главно заради моя инат. Ние сме задушени, потопени сме под вода заради цялата репресивна мощ на НАП, на ГДБОП, на специализираната прокуратура. Аз съм подслушван. Разработван съм като особено опасен елемент за националната сигурност. Срещу мен и „Биволъ“ в момента са образувани три дела. Едното е във ВКП, другото е в специализираната прокуратура. Хора идват, за да ми се оплакват как са ги натискали там, за да свидетелстват. И другото дело е секретно, за което само Гешев има информация. Затова и не зная кога ще дойдат да ме арестуват. Това е истината за свободата на медиите в България. А тези евродепутати ще слушат общи приказки. Нашият глас е заглушен.

– След като сподели всичко това, едва ли?

– Изобщо не знам дали  въпросните депутати ще чуят думите ми. Но ако прочетат интервюто, да знаят, че тук има свободни журналисти, които водят битка на фронта и са напълно сами. Не са нито в единия, нито в другия политико-икономически лагер. И са напълно изоставени, маргинализирани и оставени като пушечно месо. Ако оцелеят -оцелеят. Ако ги няма, още по-добре, за да не се бъркат в голямото глобалистко задкулисие и в общото поддържане на статуквото. За да може подмяната, унищожението на държавата и пълната колонизация на страната ни да продължи. Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*