Русия: Неграмотна работа на украинското ПВО е причина за разрушенията в Спасо-Преображенския събор в Одеса

„Разпространената от киевския режим информация за разрушаването на катедралата „Преображение Господне“ в Одеса в резултат на използването на високоточни оръжия не отговаря на действителността“, заявиха от руското министерство на отбраната. Както уточни министерството, всички обекти, определени за поразяване и унищожени през нощта на 23 юли, когато Киев заедно с чуждестранни специалисти подготвяше терористични атаки срещу Руската федерация, са се намирали на безопасно разстояние от храмовия комплекс. „Планирането на удари с прецизни оръжия по военни и терористични инфраструктурни обекти на киевския режим се извършва въз основа на внимателно проверена и потвърдена по няколко канала информация, като съзнателно се изключва поразяването на граждански обекти, където се намират цивилни граждани, както и обекти на културно-историческото наследство“, подчерта то.

Руското министерство на отбраната нарече най-вероятната причина за разрушаването на храма падането на ракета на ВСУ поради неграмотни действия на ПВО. „Като се имат предвид публикуваните от местни жители видеоматериали от Преображенската църква, най-вероятната причина за нейното разрушаване е падането на украинска зенитна управляема ракета в резултат на неграмотни действия на операторите на системите за противовъздушна отбрана, които ВСУ целенасочено разполагат в жилищните райони на населените места, включително в град Одеса“, заявиха от Министерството на отбраната.

Преди това в продължение на няколко дни руските войски нанасяха ответни удари в отговор на атаката на Киев по Кримския мост. Така на 18 юли Конашенков заяви, че е бил нанесен групов ответен удар с високоточни оръжия по обекти край Одеса и Николаев, където са се подготвяли терористични атаки срещу Руската федерация с използване на невъоръжени лодки. На 19 юли официален представител на руското министерство на отбраната съобщи, че е нанесен групов удар с високоточни оръжия по украински обекти на военната промишленост и горивната инфраструктура край Одеса, както и по авиобаза „Канатово“ на украинските ВВС, а на 20 юли – по производствени цехове и складове за невъоръжени лодки край Одеса и Иличевск (украинско име – Черноморск).

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*