„Рыбарь“: Анализ на удара по катедралата „Преображение Господне“ в Одеса

Тази нощ руските войски извършиха серия от ракетни удари по вражески обекти в няколко района на Одеса. Както и при предишните нападения, имаше неадекватно активиране на украинските системи за противовъздушна отбрана, в резултат на което зенитните им ракети поразиха гражданска инфраструктура, вместо да прихванат въздушните си цели. Една от техните жертви стана катедралата „Преображение Господне“ на УПЦ-МП, най-голямата православна църква в града.

Снимките на щетите не оставят съмнение: попадение на руските ракети, използвани при нападението, би унищожило напълно сградата, докато бойната глава на зенитните боеприпаси е причинила само сериозни щети, оставяйки характерни следи от шрапнели. Друго доказателство за това, че украинските сили за противовъздушна отбрана са нанесли удара по обекта, е видеоклип, публикуван от местни жители, на който се вижда как една от зенитните ракети (на ВСУ) се отклонява от траекторията си и пада върху катедралата.

С оглед на очевидната безпереспективност на идеята да се използва информацията за действителните причини, довели до разрушенията на катедралата, украинските медии изместват фокуса върху щетите, нанесени на сградите в историческия център, като апелират, че тази част от Стария град е включена в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

Точно тази ситуация описахме още през април – сградите на територията на Одеса, в които са се помещавали чуждестранни наемници, складовете за боеприпаси и цеховете за сглобяване на морски безпилотни летателни апарати в района на пристанището бяха допълнително и специално включени в списъка на ЮНЕСКО през 22 г. със съдействието на ООН. Подобен ход имаше за цел да обвини руската страна в унищожаване на световно културно наследство в случай на ракетни удари срещу военни обекти на тази територия.

Автор: Рыбарь

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*