Украински войници пред „Киев пост“: Духът ни е много нисък. За всеки 100 метра земя, губим 4-5 мъже, хвърлят ни напред като месо

„Всеки 100 метра земя ни струват четирима-петима убити мъже“ – украинските фронтоваци съобщават за кървави сражения и нисък боен дух. Украинската офанзива напредва бавно и на цената на непрекъснат поток от загинали и ранени. Войниците казват, че ще продължат да се сражават, но моралът им страда, а обещавания от тяхното командване бърз край не се вижда. Украински войници от фронтовата линия разказаха пред „Киeв пост“, че частите им страдат от нисък боен дух заради постоянните и все по-натрупващи се загуби, слабата на моменти подкрепа и ограничените летни офанзиви срещу твърдия и дълбоко укрепен руски противник.

В индивидуални интервюта кадрови войници от Въоръжените сили на Украйна заявиха, че бавната преднамерена тактика на настъпление, използвана на този етап от украинските военни, вече буди силни съмнения у бойците, че няма да доживеят да видят победата, а ще бъдат убити много преди да се осъществи пробив на фронтовата линия. „Ситуацията е много тежка. Руснаците получиха твърде много време да се подготвят за широко обявената украинска контраофанзива. Беше им ясно от самото начало, че едно от направленията на украинския удар, ако не и основното, ще бъде Запорожие“, разказа военен лекар. Той пожела „Киев пост“ да не съобщава името му публично.

„И те са се подготвили много добре“, добавя той. „Всеки квадратен сантиметър е миниран. Залагат мини на подходите към позициите си и ги взривяват при отстъплението си. Никой не очакваше, че целият терен ще бъде миниран, а ние си блъскаме главите в минните полета, придвижвайки се със скоростта на охлюв“, каза още той. „Наистина губим много сапьори. Те винаги вървят преди войниците.“

Войникът разказа също, че фронтовите части на ВСУ търпят бавни, но големи и постоянни загуба на хора, като убитите и ранените са не само от минни полета, но и от капани, снаряди, танкове, които стрелят иззад хълмовете, артилерия, управлявана от дронове, както и неуправляеми и управляеми въздушни бомби.

Той каза, че войниците в неговото поделение все още са склонни да се подчиняват на заповедите и да атакуват, но съотношението между съвсем малкото спечелена територия и убитите или ранени бойни другари е крайно деморализиращо.

Украински медици от 5-та щурмова бригада лекуват ранени украински войници в пункт за стабилизиране в секретен район близо до Бахмут, Донецка област, 1 юли 2023, по време на руската инвазия в Украйна

За един месец напреднахме само с километър и половина… Придвижваме се напред със сантиметри и не мисля, че това си заслужава всичкия човешки ресурси и материали, които изгорихме“, каза медикът.

Майор от ВСУ, който има богат опит в бойните действия на фронта, както и в състава на висшето командване, заяви пред „Киев пост“, че пълната липса на военновъздушни сили, ограничените запаси от артилерийски снаряди и идеята, че по възможност трябва да се запази животът на собствените войници, оставят на украинските командири много малко други тактически възможности, освен предприемането на атаки на къси разстояния срещу подготвени руски позиции, което води до заплащане на това с кръвта и живота на украинските войници.

Руските сили понасят тежки загуби, опитвайки се да спрат това, а стратегията за изтощаване на руската армия с непрекъснати атаки дава скромен резултат, твърди той.

„Идеята беше ние да напредваме по този фронт и да привличаме руския огън, обезвреждайки минните полета, за да не използва ВСУ основните си резерви. Целта на това бешше когато нашите сили започнат да пробиват тройните руски укрепени линии, да бъдат неуязвими и единствено да се справят с тези, които седят в укрепленията“, каза майорът.

„Засега тази тактика работи, нашите сили напредват към руските укрепления, но всичко се случва прекалено бавно и с неочаквано много жертви.“

Украински войник от 28-ма отделна механизирана бригада стреля с 40-мм гранатомет на фронтовата линия в близост до Бахмут, Донецки регион, 17 юни 2023

Пехотинец, който се сражава близо до Донецк, централния град на Донбас, разказва пред „Киев пост“, от гледната си точка в нападателните части на ВСУ, че успехът идва само с болка.

Той разказа, че подразделението му е превзело, а след това е загубило редица руски окопи, тъй като преди началото на лятната офанзива бойците на ВСУ са тренирали усилено превземане на отбранителни укрепления, но не са упражнявали да ги удържат срещу контраатаки. Превземането на руско укрепление означава да се превърнеш в неизбежна мишена, казва той.

„Веднага щом започне атаката, руската артилерия започва да ни обстрелва с всичко, каквото има и удря позициите ни отпред назад“, разказа пехотинецът. „Всеки 100 метра земя, които спечелим, струва живота на поне 4-5 наши пехотинци – това е средната ни загуба. Докато стоим и се държим в окопите, можем да кажем, че няма загуби. Може би някои леки ранявания. Щом тръгнем в атака, обаче бележим големи загуби. Достигат до половин част за всеки завзет километър, но не е сигурно, че после ще удържим този километър – тогава загубите ни стават още по-големи“, разказа още той.

Войникът разказа пред „Киев пост“, че подразделението му се е примирило с реалността на продължаващите загуби и че той и приятелите му ще продължат да атакуват. Проблемът е, каза той, че това трябва да се прави срещу противник, чиито военновъздушни сили са доминиращи, противник, чиято страна е с население четири пъти по-голямо от това на Украйна и чиято артилерия е с голям обсег на действие и се цели във всяко укрепление, което украинските войски могат да превземат. Войниците на фронтовата линия се примиряват, че може би ще бъдат убити или тежко ранени, каза той.

Мисля за това по следния начин: хората в разбиващ се самолет нямат никакъв шанс, а според статистиката за нас има 30% вероятност да умрем и 40% да бъдем ранени, така че има шанс за оцеляване, докато хората в самолета нямат никакъв. Така че, не е толкова лошо. В обикновения живот също може да ти падне тухла върху главата“, разказва пехотинецът.

Оплакванията от слабата подкрепа от страна на ВСУ за украинските войници на фронтовата линия се повтарят в медиите, контролирани от Кремъл. Във видеоклип, публикуван в петък от проруската платформа Телеграм U_G_M, дванадесет украински войници, вероятно от 10-та планинска щурмова бригада, за които се смята, че наскоро са попаднали в плен, посочват увеличаващият се брой жертви като основна причина за падането на бойния дух на войниците. Мъж, който се представя за член на 10-та бригада, казва: „Духът ни е нисък, много нисък. Тези, които ни изпратиха там, ни притискаха, имахме нула оръжия, нула боеприпаси, нямаше храна, нямаше вода. Когато валеше, навивахме брезенти и така събирахме вода за пиене. Отидох да кажа на командирите ни, че всички са (ругатня), просто хвърлят хората напред като месо.“

Всички мъже във видеото са с вързани ръце. Всички войници, интервюирани във видеоклипа, публикуван в контролираните от Москва платформи, повтарят формулата „хвърляни в битката като месо“ – често срещан израз на Кремъл, с който се описва тактиката на украинските атаки.

„Киев пост“ помоли Генералния щаб на ВСУ да коментира твърденията за отслабването на бойния дух сред фронтовите части на ВСУ. Отговорът не беше получен незабавно. Представител на министерство на отбраната на Украйна, с когото се свързахме за коментар, препрати „Киев пост“ към Генералния щаб.

Моралът в някои части на ВСУ все още изглежда сравнително здрав, установи „Киев пост“. Двама членове на едно от най-изявените формирования на ВСУ – 3-та щурмова бригада, създадена в Киев, заявиха в текстови съобщения, че атаките на тяхното подразделение в сектора Бахмут са успешни, че координацията между пехотата, танковете, операторите на дронове и артилерията се подобрява и че има официални доклади на ВСУ за украински напредък в сектора на Бахмут. Дългогодишен сержант заяви, че доставките на храна и боеприпаси са отлични.

Украински войник от батальона Айдар върви в позициите на фронтовата линия край Бахмут в Донецки регион, 22 април 2023

Командир на 3-ти щурмови отряд потвърди, че по време на последното нападение подразделението му е напреднало с 1 км – което съответства на по-ранно съобщение на ВСУ – и заяви, че ротата му е открила труповете на повече от 20 руски войници, убити по време на нападението на ВСУ, заловила е оръжия и шестима пленници, като е претърпяла минимални загуби. Моралът е отличен, каза той. „Киев пост“ уважи молбата му да не разкрива самоличността му публично.

В петък говорителят на Генералния щаб на ВСУ Андрей Ковальов каза в изявление, че частите на ВСУ напредват или се укрепяват в наскоро завзетите позиции, „постигайки успех“ в три сектора от фронта.

Той твърди, че артилерията на ВСУ превъзхожда руската артилерия. Както е характерно за повечето официални изявления на украинската армия от началото на войната, той не спомена за украинските загуби или бойния дух във фронтовите части.

Източник: kyivpost.com

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*