Киев е недоволен: Агенция на ООН осъди нападението в Одеса, без да спомене отговорността на Русия

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси в Украйна осъди ракетното нападение срещу историческия център на град Одеса, но не споменава, че Русия е отговорна за това деяние, предаде Укринформ, цитирана от БТА. „Днес жителите на Одеса отново се събудиха от звуците на експлозии. Ударите засегнаха историческия център, като нанесоха щети на жилища, катедралата и убиха и раниха цивилни. Международното хуманитарно право е ясно: цивилните и гражданската инфраструктура не са цел“, заяви службата на ООН в „Туитър“.

По данни на Укринфом руските войски са предприели масирана атака срещу град Одеса и Одеска област, като са изстреляли 19 ракети от различен тип. Историческият център на Одеса, който е под закрилата на ЮНЕСКО, беше подложен на вражески огън. Съобщава се, че са повредени 25 архитектурни паметника, включително известната Спасо-преображенска катедрала. Вследствие на вражеската атака е убит един цивилен и са ранени 22 души, сред които четири деца, съобщи Укринфом.

Според руското министерство на отбраната обаче неграмотна работа на украинското ПВО е причина за разрушенията в Спасо-Преображенския събор в Одеса. „Разпространената от киевския режим информация за разрушаването на катедралата „Преображение Господне“ в Одеса в резултат на използването на високоточни оръжия не отговаря на действителността“, заявиха от руското министерство на отбраната. „Като се имат предвид публикуваните от местни жители видеоматериали от Преображенската църква, най-вероятната причина за нейното разрушаване е падането на украинска зенитна управляема ракета в резултат на неграмотни действия на операторите на системите за противовъздушна отбрана, които ВСУ целенасочено разполагат в жилищните райони на населените места, включително в град Одеса“, заявиха от Министерството на отбраната.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*