CNBC: Контраофанзивата на Украйна се Проваля! Експерти по отбрана твърдят, че рисковете Киев да загуби войната стават все по-големи

„Проваля ли се контраофанзивата на Украйна? Експерти по отбрана твърдят, че рисковете Киев да загуби войната с Русия нарастват“: На Запад все по-често се коментира, че контраофанзивата окончателно се е провалила и нищо няма да ѝ помогне.  CNBC представя мнения на военни експерти за ситуацията в Украйна на сайта си:

„Контраофанзивата на Украйна се развива с много по-бавни темпове от очакваното и военни анализатори предупреждават, че прозорецът от възможности за разпробиване на руската отбрана и завладяване на територии пред украинската армия може скоро да се затвори. В момента Украйна е изправена пред здрави и непрекъснати руски отбранителни линии, дълбоки в някои случаи до 30 км, състоящи се от минни полета, противотанкови заграждения и огромна мрежа от окопи и бункери, които се прикриват по въздух от руски дронове, артилерия и хеликоптери с насочващи ракети“ каза военният анализатор Майкъл Кларк.

Един от най-големите проблеми за Украйна е, че разполага със сравнително кратък срок за пробив на руската отбрана. Времето за това е ограничено. „Първоначалният план беше за настъпление на две фази. Първата фаза на атаката трябваше да е нещо като сондиране – да се опитаме да намерим слабите места по руската отбранителна линия. След което мигновено трябваше да се премине към втора фаза, в която да се задействат по-големи сили, с които да се удари концентрирано по уязвимите места. Два месеца по-късно обаче ние все още сме в първата фаза, която продължи много по-дълго от очакваното“, добавя Майкъл Кларк.

Опасенията на анализатора са, че липсата на време и успех може да накара Украйна да извади на фронта по-рано от планираното военни части, които са предназначени за използване във втората фаза на контраофанзивата – нещо, на което според него Русия се надява. „Опасността на това действие идва от това, че тогава Украйна няма да може да нанесе истинския силен удар, който е планиран за втората фаза – когато реално ще започнат бойните действия. Не съм краен песимист за тази офанзива, но рисковете тя да не проработи, се увеличават с всеки изминал ден, в който украинското настъпление продължава да цикли„, казва Кларк.

Основният фактор, който ограничава ВСУ в неговата контранастъпателна операция е неизбежната промяна на времето, тъй като прословутият есенен сезон с нескончаемите дъждове в Украйна ще направи настъплението невъзможно. „Мисля, че украинците очакваха контраофанзивата им да набере достатъчно скорост, за да им позволи да продължат да напредват на юг с много по-бързи темпове. За съжаление, това не се случи. А щом не се случи, следва руски отговор и аз не съм особен оптимист относно развитието на конфликта в полза на Киев“, заяви специалистът по военно разузнаване Конрад Музика.“

Източник: CNBC

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*