Китай срещу Долара! Крахът на американската икономика наближава! Виж тук:

Китай се стреми да детронира щатския долар като предпочитана валута на петролния пазар – ход, който може да има дълбоки последици. От 70-те години на миналия век търговията с петрол почти изцяло се осъществява в щатски долари – дори когато купувачите и производителите не са американци. Последиците от деноминираната в долари петролна търговия са огромни. Поради факта, че цените на нефта са в долари, съществува голямо търсене на зелената валута, което на практика води до кредитиране на американската икономика и подкрепа за стратегическа сила на САЩ.

Пекин отправя предизвикателство към долара като създава пазар на фючърси със своята собствена валута – юана.За целта в близките месеци Китай ще въведе индекс на петрола в юани. За Китай има много положителни моменти в тази игра. Пазарът на фючърси на петрола, базиран на юана, ще стимулира търсенето на китайска валута, което ще укрепи нейната стратегическа сила, поне според Китай. Тези пари вероятно ще се върнат обратно в китайската икономика. По подобен начин САЩ успяват да поддържат огромни бюджетни дефицити, заемайки пари при крайно ниски лихви поради търсенето на тяхната собствена валута. Петродоларите непрекъснато се вливат обратно в американската икономика, създавайки инвестиции и икономически растеж, които иначе може би нямаше да се случат. Доларът отдавна е едно от най-значимите убежища за инвеститорите от целия свят. Китай се опитва да възпроизведе за себе си тази динамика. А в качеството си на най-голям вносител на нефт в света, просто има голяма логика в това Китай да иска договори за нефт в юани.

Зелената валута обаче няма лесно да бъде изместена. Планът предвижда стартиране на петролни фючърси на Шанхайската международна енергийна борса, но съществуват пречки в това да бъдат убедени големите петролни производители и потребители да използват юана и да инвестират в Шанхайския индекс.

Без участието на някои големи страни като, да речем, Саудитска Арабия или Русия, ще бъде трудно да се създаде пазар, който да е достатъчно обхватен и ликвиден. Освен това юанът не се конвертира свободно – той е обвързан с долара и се коригира ежедневно, поради което големите инвеститори ще бъдат предпазливи да търгуват в китайска валута.

„Най-големите ми резерви са свързани с ролята на китайското централно правителство, потенциалната държавна намеса и фаворизирането на китайски компании”, заяви директорът на JTD Energy Services Джон Дрискол, цитиран от CNBC. От друга страна, Китай бавно отпуска хватката над своята валута. „Този ход не променя играта – или поне все още”, каза пред CNBC Гал Луфт, съпредседател на Института за анализ на глобалната сигурност.„Въпреки това той е още един показател за началото на ледников, наблягам на думата ледников, период на упадък на долара”.

Други виждат много по-драматични промени от пускането на Шанхайския индекс. Юрген Кийнер, изпълнителен директор и главен инвестиционен служител от хедж фонда Swiss Asia Capital, заяви пред CNBC, че петроюанът „напредва добре” и вече е „структурно на място”. До настоящия момент има няколко транзакции в юани, но само при търговията конкретно с Китай, както и само с някои по-малки страни. Иран е едина от първите въвели петролната търговия в юани – един непредизвикващ изненада факт, като се има предвид желанието на Техеран да избегне дългата ръка на Министерството на финансите на САЩ.

По-значимо развитие беше постигнато през 2015 г., когато Русия се съгласи на някои сделки с нефт на основата на юана в резултат на американските санкции.

Мнозина вярват, че ключово за успеха на новия индекс е държава като Саудитска Арабия да бъде убедена да участва. Рияд е един от най-големите производители на петрол в света и продава малко повече от един милион барела петрол на ден на Китай. Русия все още е най-големият доставчик за Китай, като през месец септември е изнасяла 1,545 милиона барела на ден.

В действителност Русия отнема пазарен дял от Саудитска Арабия в Китай. Ако Рияд иска да избегне загубата на още позиции, логиката говори, че може да се съгласи на деноминирани в юани сделки.

Скорошните доклади, че най-големите петролни компании на Китай обмислят директна покупка на 5% от саудитската петролна Aramco – ход, които – според слуховете – Саудитска Арабия обмисля вместо първично публично предлагане на акции в Aramco, трябва да бъдат разглеждани именно в този контекст.

„Смятам, че котирането на нефта в юани наближава и скоро след като саудитците го приемат – както ще ги заставят китайците – останалата част от петролния пазар ще ги последва”, заяви по-рано през месеца пред CNBC Карл Уайнбърг, главен икономист в мозъчния тръст High Frequency Economics.

Към този момент нещата наистина ще започнат да се променят и доларът ще започне да губи най-високия си статус.

Някои смятат, че това е малко вероятно, тъй като САЩ със сигурност ще нанесат на Саудитска Арабия ответен удар. Това би било труден избор за Рияд – да изгуби китайския пазар или предизвика гнева на Вашингтон.

Може това да не стане веднага, но пускането на индекс на суров петрол на Шанхайската борса ще отлежели началото на края на петродолара.

Източник: Аспекто

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*