КЪРВАВИ ЦИТАТИ ОТ КОРАНА ВЛЯЗОХА В БГ. УЧЕБНИЦИТЕ ЗА 6-ТИ КЛАС: Мъже, БИЙТЕ ЖЕНИТЕ СИ И РЕЖЕТЕ ГЛАВИТЕ НА НЕВЕРНИЦИТЕ, призовават текстовете… Виж:

Урок за възникаването на исляма в български учебник по история за шести клас разбуни духовете. В него са дадени примери от Корана, в които се призовава мъжете да бият непокорните жени и да се режат главите на неверниците, които не плащат джизие. По темата в сутрешния блок на БТВ спориха доц. Александър Николов, историк в СУ „Св. Климент Охридски“ и един от авторите на спорния учебник, проф. Христо Матанов, историк от СУ и заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн.

„Няма как да цензурираме Корана. Тези неща ги пише там“, защити се доц. Николов. „В нашата страна съжителстват няколко религии. Целта ни е да се сравнят трите основни религии. В християнството, в исляма и в юдаизма жената седи по-ниско в обществото. И в трите свещенни книги на религиите това е ясно записано. Учебникът не е за самостоятелно четене от учениците.

Има учител, има книга за учителя. Учителят трябва да обясни, че в много ислямски страни мъжете не бият жените си и не са многоженци. Една такава страна е Турция примерно. Учителят трябва да обясни, че става въпрос за едни различни времена“, даде пример историкът.

Източник: Новини.бг

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*