Случи се: САЩ ВЛИЗАТ ВЪВ ФАЛИТ! КИТАЙ И РУСИЯ ИЗХВЪРЛИХА SWIFT… Доларът Отича в Канала на Историята!

Докато целият свят обсъждаше колко много момичета са били преследвани от американския филмов продуцент Харви Уейнстейн, много важно събитие се случи в света: Китай обяви създаването на междубанковата си платежна система (PVP) за взаимно разплащане при операции в китайски юани и руски рубли. Както се посочва в китайския доклад, целта на системата ще бъде „намаляване на рисковете и повишаване на ефективността“ на националните валутни системи.

Това, че тази система стартира точно преди XIX конгрес на Комунистическата партия на Китай, е напълно „символично“ и моментално е получило одобрението на Централната банка на Китай.

Целта на тази система е да замени дългогодишния световен монополист – системата за междубанково разплащане на САЩ –  SWIFT (предоставяне на едновременни операции в две различни валути). Заслужава да се отбележи фактът, че въвеждането на системата става в навечерието на доклада на генералния секретар на Централния комитет на ККП Си Цзинпин, който подчерта, че: „Изпълнението на китайската мечта е невъзможно без мир и просперитет в съседните страни, сред които Русия е на първо място. За тази цел, Китай създаде „общност с обща съдба“ и помага на съседите си чрез „Един пояс – един път“ (същият нов път на коприната или големият Евразийски съюз). С една дума – ком. партията казва: „трябва“, моментално централната банка отговаря с „да“… и стартира PVP.

Че изборът на китайската система пада точно върху рублата е ясно по дефиниция. Бизнес порталът Zero Hedge обяви: Китайската система за валутна търговия «China Foreign Exchange Trade System (CFETS) планира въз основа на програмата „Един пояс – един път“ и в съответствие с интернационализацията на юана, да се въведе системата PVP за сделки на юана с други валути и най-вече с рублата.

Русия е основен приоритет за страната на Сун Дзъ. Най-големият световен доставчик на нефт от известно време вече е и най-големият източник на петрол за Китай, който пък е най-големият потребител на енергия в света. Паричното взаимодействие между Пекин и Москва изобщо не е нещо ново. Най- знаковото финансово събитие между Русия и Китай през последните месеци се състоя на 14 март, когато Руската централна банка откри първия си офис в чужбина – в Пекин, правейки следващата стъпка за създаване на съюз Москва-Пекин и за заобикаляне на щатския долар в глобалната валутна система, която цели да направи плавен преход към „поддържани от златото“ стандарти за търговия. Съобщено е по време на South China Morning Post, че новият офис на Руската централна банка е част от споразумения, сключени между двете съседни страни „за изграждане на по-тесни икономически връзки“ и „в отговор на  Запада, наложил санкции срещу Русия заради кризата в Украйна“, а и по причина, че „резкият изкуствен спад в цените на петрола разклаща руската икономика“.

Ако преведем на нормален език, става въпрос за това, че Китай и Русия се презастраховат срещу евентуално желание на САЩ да отсече Русия от своята система за плащане, въпреки че инициативата идва от Китай, за когото Русия е основен доставчик на петрол. Китай е увеличил вноса на петрол от Русия през септември 2017 г. с 61 % в сравнение със същия месец на миналата година (или- рекордните 6.35 милиона тона), според данни на Общата митническа администрация на Китай. Освен това Русия остана най-големият доставчик на петрол за Китай за седми пореден месец, като вече продава близо 50 % от необходимите на Пекин нефтопродукти. Да не говорим пък, че покупките на руски петрол от Китай само за един месец (през септември тази година) се увеличиха с 43 % в сравнение с август.

Източник: Поглед.инфо

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

2 коментара

  1. Всички „фили“ са продажни лизачи и се чудят как да ни лъжат и разделят със сценичен бой помежду си. Помияри. Не само тиквата – корнелата с путриотите, Трумп, Пюткин – всички са ВРАГОВЕ на собствените си народи. Купуват си слуги да им го лижат.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*